Jacobs kisaennätykseen – Lückenkemper kurotti mestariksi – Kaul kaukaa takaa kultamitaliin – Perkovićin 10:s kultamitali – Ingebrigtsen ja Tentóglou ylivoimaisia

Italialainen olympiavoittaja Lamont Marcell Jacobs voitti Múnchenissä 100 metrin Euroopan mestaruuden kisaennätyksellä 9,95. Jacobs oli nopein jo välierissä ajalla 10,00 ja piti finaalissa juoksun toisen suosikin britti Zharnel Hughesin takanaan.

Jacobsille mestaruus maistui, sillä Eugenen MM-kilpailut jäivät häneltä väliin jalkavaivojen takia.

Hughes vei hopean ajalla 9,99 juostuaan välierissä 10,03. Brittien toisen EM-mitalin miesten 100 metriltä otti Jeremiah Azu, joka oli kolmas ennätyksellään 10,13. Kokenut slovakialaissprintteri Jan Volko oli neljäs ajalla 10,16.

Saksalaisyleisö pääsi juhlimaan naisten 100 metrin mestaruutta, kun Gina Lückenkemper kurotti mestariksi ajalla 10,99. Voitollaan hän kirkasti Berliinin EM-kilpailujen hopean mestaruudeksi.

Sveitsin Mujinga Kambundji sai saman ajan ja oli toinen viiden sekunnin tuhannesosan perusteella. Mitalikolmikko mahtui sekunnin sadasosan sisään, kun britti Daryll Neita oli kolmas ajalla 11,00.

Mestaruutta puolustanut britti Dina Asher-Smith löysäsi vauhdin heti juoksun alussa ja hölkkäsi maaliin kahdeksantena. Yleisradion haastattelussa Asher-Smith kertoi, että hänen molemmat pohkeensa kramppasivat.

Lückenkemper kurkotti kaksi viimeistä askeltaan maaliintuloheittäytymistä varten, kaatui pian maaliviivan jälkeen ja sai verisiä ruhjeita molempiin polviinsa, toiseen reiteensä ja toiseen kämmeneensä.

Tentóglou vei mestaruuden, Montlerille EM-hopea

Kiinan Wang Jianan yllätti Kreikan Miltiádis Tentógloun Eugenen MM-kilpailujen pituushypyssä. Tentóglou oli MM-finaalissa toinen, mutta Münchenin EM-areenalla kreikkalainen uusi neljän vuoden takaisen Euroopan mestaruudentensa kisaennätyksellä 852.

Mestaruuden Tentóglou olisi voittanut toiseksi ja kolmanneksi pisimmilläkin hypyillään, jotka kantoivat 835 ja 823.

Tentógloulle arvokilpailuvoitto oli jo kuudes.vuosina 2018-2022. Hän on myös viimekesäinen Tokion olympiavoittaja ja voitti myös tämän vuoden MM-hallissa Belgradissa.

EM-hopean vei RuotsinThobias Montler tuloksella 806. Montlerille hopeamitali oli ensimmäinen ulkoratojen arvokilpailuista yhden sisäratojen MM-hopean ja kahden sisäratojen EM-hopean jatkeeksi.

Alunperin toiseksi tuloksissa merkityn Jacob Fincham-Dukesin pisin hyppy katsottiin yliastutuksi ja hän putosi viidenneksi. Pronssille nousi Ranskan Jules Pommery samalla tuloksella Montlerin kanssa.

Ingebrigtsen voitti 5000 metriä – 1500 metriä odottaa seuraavaksi

21-vuotias norjalainen Jakob Ingebrigtsen puolustaa Münchenissä neljän vuoden takaista tuplamestaruuttaan Berliinin EM-kilpailuista, jolloin hän voitti sekä 1500 että 5000 metriä. Tiistai-iltana Ingebrigtsen juoksi 5000 metrin voittajaksi vastustamattomalla loppusuoran kirillä.

– En ole voittamaton, mutta tänään olin voittaja. On aina suurta voittaa arvokilpailuissa ja olen teostani ylpeä, Ingebrigtsen sanoi.

– Minulla on nyt yksi kokonainen välipäivä aikaa valmistautua 1500 metrin finaaliin. Se riittää minulle hyvin.

5000 metriä kilpailtiin ilman alkueriä 24 miehen finaalina. Juoksun neljä ensimmäistä kilometriä olivat erittäin hitaat, mutta viimeisen kilometrin Ingebrigtsen juoksi 2.23,61. Voittoaika oli 13.21,13.

Ingebrigtsenin nykäyksessä viimeiselle kierrokselle jaksoivat vain Italian Yemaneberhan Crippa, Espanjan Mohamed Katir ja Belgian Isaac Kimeli.

Kimeli romahti ennen takasuoraa ja hoippui maaliin 11:ntenä. Pronssimitalisti Crippa jaksoi takasuoran loppuun, mutta hävisi lopulta lähes neljä sekuntia. Hopeamitalisti Katir saapui loppusuoralle Ingebrigtsenin rinnalla, mutta hävisi tälle loppusuoralla 1,85 sekuntia.

Kilpailun yllättäjä oli Ruotsin entinen 800 ja 1500 metrin juoksija Anders Almgren, jolla oli kilpailijoista heikoin tämän kauden tulos. Almgren käytti tilaisuutensa ja kiri neljänneksi ennätyksellään 13.26,48.

Kaul nousi keihäänheiton ja 1500 metrin voitoillaan Euroopan mestariksi

Vuonna 2019 Dohassa kymmenottelun maailmanmestaruuden voittanut ja Saksassa vuoden urheilijaksi valittu Niklas Kaul oli Múnchenin EM-kilpailuiden kymmenottelussa kahdeksan lajin jälkeen mahdottoman tehtävän edessä, mutta käänsi sen taisteluvoitoksi.

Kahdessa viimeisessä lajissa keihäänheitossa ja 1500 metrin juoksussa Kaul saavutti ylivoimaiset lajivoitot loistavin tuloksin 76,05 ja 4.10,04. Näissä kahdessa lajissa hän käänsi 520 pisteen takaa-ajoasemansa 77 pisteen voitoksi.

22-vuotias sveitsiläinen Simon Ehammer voitti kuudesta ensimmäisestä lajista neljä. Pituutta hän hyppäsi 831, millä tuloksella olisi voittanut hopeamitalin pituushypyn erikoiskilpailussakin. Ehammerin kiekonheiton ja keihäänheiton tulokset olivat kuitenkin huonot ja hän sai tyytyä hopeamitaliin Kaulin jälkeen.

Kaul otteli 8545 pistettä ja Ehammer Sveitsin ennätyksen 8468 pistettä. Kolmas oli Viron Janek Õiglane pistein 8346 ja neljäs Ruotsin Marcus Nilsson, joka otteli ennätyksensä 8327. Pohjolan urheilijoista Viron Maicel Uibo oli lisäksi viides ja Norjan 20-vuotias Sander Skotheim seitsemäs.

Perković voitti kuudennen peräkkäisen Euroopan mestaruutensa

32-vuotias Kroatian Sandra Perković saavutti naisten kiekonheitossa ainutlaatuisesti kuudennen peräkkäisen Euroopan mestaruuden. Hän oli paras myös vuosina 2018 Berliinissä, 2016 Amsterdamissa, 2014 Zürichissä, 2012 Helsingissä ja ensi kerran jo 2010 Barcelonassa.

Kansainvälisten arvokilpailujen kultamitaleja Perkovićilla on yhteensä jo kymmenen, sillä hän on myös kaksinkertainen maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiavoittaja.

Saksan 191-senttinen Kristin Pudenz laittoi Perkovićin kuitenkin tiukemmalle, kuin kukaan toinen aiemmissa EM-kilpailuissa. Ennätyksensä 67,86 heittänyt Pudenz jäi toiseksi vain kahdeksan sentin erolla.

Saksa voitti naisten kiekonheitosta kaksi mitalia, kun Claudine Vita sinkautti kolmanneksi tuloksella 65,20. Niklas Kaulin ja Gina Lückenkemperin saman illan kultamitalien jälkeen Saksa johtaa mitalitilastoa ylivoimaisesti.

Naisten kiekonheiton finaalin erikoisuus oli, että kärkikaksikko ja heidän lisäkseen kolme muuta pistesijaurheilijaa heittivät selvästi parhaimman tuloksensa viidennen kierroksen suotuisaan tuulirakoon.