Jacobs EE-ajalla yllätyskultaan: ”Menee viikko ennen kuin ymmärrän mitä tapahtui”, Tamberi täydensi italialaisjuhlan

Italian Lamont Marcell Jacobs palautti Tokiossa 100 metrin olympiavoiton eurooppalaisiin käsiin ensi kertaa sitten Barcelonan olympialaisten 1992 jolloin mestari oli Britannian Linford Christie. Jacobs kuorrutti voiton Euroopan ennätyksellä 9,80.

– Tämä on ollut minun unelmani lapsesta asti. Menee kyllä viikkoa tai jotakin sellaista ennen kuin ymmärrän mitä tapahtui, Jacobs hehkutti.

Heti voittonsa jälkeen Jacobs päättyi maajoukkuetoverinsa, korkeushyppääjä Gianmarco Tamberin onniteltavaksi. Tamberi oli hetkeä aiemmin päättänyt Mutaz Essa Barshimin kanssa, että he jakavat korkeushypyn olympiavoiton.

– Gianmarcon voitto sai minut syttymään, Jacobs totesi voitosta, jota 237 ylittänyt Tamberi juhli näyttävästi juuri ennen 100 metrin finaalin alkua.

Tokiossa Euroopan ennätys kahdesti

Jacobsia voi pitää yllätysvoittajana, vaikka Tokion 100 metrillä ei selkeä suosikkia ollut sen jälkeen, kun selvisi, että kauden tilastokärki Yhdysvaltain Trayvon Bromell ei ole huippuvireessä. Hän putosi jatkosta jo välierissä.

Jacobs, 26, on syntynyt Yhdysvalloissa, mutta muutti Italiaan jo reilun vuoden isässä. Hänen isänsä on amerikkalainen ja äiti italialainen. Jacobs asuu tällä haavaa kaksilapsisen perheensä kanssa Roomassa.

Jacobs on juossut ja hypännyt pituutta lapsesta lähtien. Pituushypyssä hänen ennätyksensä on hallissa hypätty 807, mutta ennätyskelvottomassa myötätuulessa hän on lentänyt hulppeat 848.

Pikajuoksijana Jacobs on pinkonut 3-4 vuotta 100 metrillä aivan 10 sekunnin pintaan. 10 sekunnin haamuraja alittui kuitenkin ensi kertaa vasta heinäkuussa Monacon Timanttiliigan kilpailussa ajalla 9,99.

Tokiossa Jacobs on ollut elämänsä kunnossa: alkuerissä 9,94, välierissä Euroopan ennätys 9,84 ja finaalissa uudestaan ajalla 9,80. Vihjettä tulevasta saatiin jo talven hallikaudella. Jacobs voitti Torúnin EM-halleissa 60 metriä Italian ennätyksellä 6,47. Nyt hän on kautta aikojen ensimmäinen italialainen 100 metrin olympiavoittaja

Vastustajat yllättyivät italialaisen vauhdista

Jacobsin voitto oli yllätys Yhdysvaltain Fred Kerleylle, joka oli 100 metrillä toinen ennätyksellään 9,84 ja Kanadan Andre De Grasselle, joka oli pronssilla niinikään ennätyksellään 9,89.

– En tiennyt hänestä mitään, Kerley sanoi Kansainvälisen yleisurheiluliitolle.

Samoin totesi De Grasse.

– En odottanut tätä. Luulin, että minun kovin vastus ovat amerikkalaiset, mutta hän tuli vahvasti peliin mukaan ja hoiti homman, joten onnittelut hänelle, De Grasse sanoi.

Tamberi ja Barshim eivät halunneet uusintaa

Miesten korkeushypyn finaalissa Tamberi ja Barshim ylittivät kaikki korkeudet ensimmäisellään aina 237:ään, mutta kumpikaan ei onnistunut 239:n ylityksessä. He päättivät, että uusintaa ei tule ja he jakavat voiton, joka on nykyisin mahdollista

Tamberille, 29, menestys maistui sillä nilkkavamman takia hän ei voinut kilpailla Rio de Janeiron olympialaisssa 2016.  Hän on aiemmin voittanut EM- ja MM-hallien mestaruuden ja Euroopan mestaruuden. Tokion 237:n ylitys oli hänen kauden parhaansa. Parhaimmillaan hän on ylittänyt 239.

– Vamman jälkeen halusin vain päästä takaisin, ja nyt olen kultamitalisti. Tästä olen unelnmoinut monta kertaa, Tamberi sanoi.

Barshimilla, 30, on plakkarissa halliratojen MM-titteli sekä ulkoratojen MM-tittelit  2017 ja 2019. Myös hänelle 237 oli kirkkaasti kauden paras tulos.

Kiinan Gong Lijiao voitti naisten kuulantyönnön täysin ylivoimaisesti tuloksella 20,58. Hulk-kasvomaskissa kilpailut USA:n Raven Saunders oli toinen työnnettyään 19,79.

https://www.worldathletics.org/competitions/olympic-games/the-xxxii-olympic-games-athletics-7132391/timetable