Jackson ja Lyles huippuvauhdissa 200 metrillä – Rojas ja Kitaguchi sinetöivät mestaruuden viimeisellä kierroksella

Shericka Jackson, Noah Lyles, Yulimar Rojas ja Haruka Kitaguchi olivat Budapestin MM-kisojen perjantain finaalien tähdet. Illan ehkä kirkkain tähti oli Jackson, joka voitti naisten 200 metriä kaikkien aikojen kakkosajalla 21,41. Edellä tilastossa on vain Florence Griffith-Joynerin 35 vuotta sitten juoksema ME 21,34.

Jacksonin ja Jamaikan aiempi ennätys oli 21,45, jolla Jackson voitti mestaruuden Eugenessa viime kesänä. Kaarteen jälkeen muilta karannut Jackson jätti toiseksi ja kolmanneksi tulleen Yhdysvaltain Gabby Thomasin ja Sha’Carri Richardsonin kauas taakseen. Thomas oli toinen ajalla 21,81 ja 100 metriä Budapestissä voittanut Richardson kolmas ennätyksellään 21,92.

– Välierissä juoksin kaarteen vähän konservatiivisesti, mutta nyt onnistuin mielestäni hyvin, eikä ajassa 21,41 ole valittamista. Vaikka olinkin jo melko lähellä maailmanennätystä, se ei nyt ollut mielessäni. Toivon että pystyn pysymään tällä tasolla. Katsotaan onko ME tullakseen, Jackson tuumi.

Lyles juoksi ensimmäisen pikamatkojen tuplan sitten 2015

Yhdysvaltain Noah Lyles voitti miesten 200 metriä huippuajalla 19,52. Samalla hänestä tuli ensimmäinen miesten 100 ja 200 metriä samoissa MM-kisoissa voittanut sprintteri sitten vuoden 2015 Pekingin kisojen, jossa tuplan juoksi Usain Bolt.

– Upea tunne, kun tietää tehneensä jotakin, mitä monet eivät ole tehneet, Lyles hehkutti.

Lyles on nyt Boltin ja Allyson Felixin ohella ainoa pikajuoksija, joka on voittanut 200 metrin maailmanmestaruuden kolmesti. Budapestin MM-areenalla Lylesillä on mahdollisuus voittaa vielä kolmas MM-kulta Yhdysvaltain pikaviestijoukkueessa.

Toiseksi ja kolmanneksi 200 metrillä juoksivat Yhdysvaltain Erriyon Knighton ajalla 19,75 ja 100 metrin hopeamitalisti Botswanan Letsile Tebogo ajalla 19,81.

Rojas nousi vaikeuksien jälkeen mestariksi viimeisellä hypyllään

Naisten kolmiloikan ME:n haltija Venezuelan Yulimar Rojas voitti jo neljännen perättäisen MM-tittelin, mutta sai sen varmistumaan vasta viimeisellä hypyllä. Se kantoi 15,08 ja nosti hänet kahdeksannelta sijalta voittoon.

Rojas on nyt kilpaillut ilman tappioita vuoden 2021 Tokion olympiakisoista lähtien. Budapestissa hyppy oli kuitenkin pahasti hakoteillä. Rojasilla oli vaikeuksia päästä kunnolla lankulle, eikä hyppy muutenkaan tahtonut toimia.

Lajin ukrainalainen Euroopan mestari Marina Beh-Romantshuk kimmahti ensimmäisellään tasan 15 metriä ja johti kilpailua aina siihen asti, kun Rojas meni viimeisellä kierroksella ohi. Beh-Romantshuk ponnisti kilpailussa myös 14,81, 14,66 ja 14,87 kantaneet hypyt.

Kitaguchi otti omansa viimeisellä heitolla

Naisten keihäänheiton voitti kilpailun japanilainen tilastosuosikki Haruka Kitaguchi. Hän sinetöi voiton viimeisellä heitollaan, joka kantoi 66,73. Kitaguchi on tällä kaudella heittänyt Japanin ennätyslukemiksi 67,04. Vuosi sitten Eugenen MM-kisoissa hän sijoittui kolmanneksi.

– Avain voittoon oli vain uskoa itseensä. En yleensä kisan aikana tee muutoksia tekniikkaan. Yritän vain tulla vauhdinjuoksussa kovempaa ja heittää korkeammalle. Ne ovat ylipäätään asioita, joita haluan kehittää, Kitaguchi sanoi.

Kitaguchi on ensimmäinen japanilaisnainen, joka on voittanut maailmanmestaruuden sitten maratoonari Hiromi Suzukin joka vei voiton 1997.

Toiseksi Budapestin naisten keihäsfinaalissa sijoitti Kolumbian Flor Dennis Ruiz, 32, joka paransi seitsemän vuotta vanhaa ennätystään reilut puolitoista metriä lukemiin 65,47. Tulos on myös Etelä-Amerikan ennätys. Tuolla ensimmäisen kierroksen tuloksella Ruiz johti kilpailua aina siihen asti, kunnes Kitaguchi heitti kuudennen heittonsa. Australian Mackenzie Little oli kolmas tuloksella 63,38.