Jaakko Niemiselle kelpaa vain mestaruus

Nieminen ja Markovaara maratonin Suomen mestarit

Jaakko Nieminen ja Laura Markovaara ovat voittajasuosikit huomenna Pyhtäällä juostavalla SM-maratonilla.

-Lähden SM-maratonille luottavaisin mielin. Olen valmistautunut maratonille pidempään kuin viime vuonna. Kesällä ratakausi meni alakanttiin, mutta nyt olen harjoitusten perusteella urani parhaassa kunnossa. Olen juossut paljon 20 kilometrin kiihtyvävauhtisia lenkkejä. Minulle kelpaa vain mestaruus, Jaakko Nieminen sanoo SM-maratonin aattona.  

Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava 28-vuotias Nieminen on juossut vasta kaksi maratonia. Hän juoksi viime vuonna Lappeenrannassa SM-maratonilla neljänneksi ajalla 2.29.52 ja New Yorkin maratonilla myrskyssä 38:nneksi olosuhteisiin nähden erinomaisella ajalla 2.29.29.  

Nieminen on juossut 10 000 metriä kovaan aikaan 29.52,00. Hän saavutti sillä ajalla viime vuonna pronssia Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa. Tämänvuotisissa Kalevan kisoissa Nieminen sijoittui kympillä neljänneksi.

-New Yorkin maraton ja PM-kymppi ovat olleet toistaiseksi elämäni parhaat juoksut.

Niemisen kovin haastaja lienee porukan parhaan ennätyksen, 2.28.40, juossut Turun Urheiluliittoa edustava hollantilainen Thijs Feuth. Hän on voittanut tänä kesänä Paavo Nurmen maratonin.

 

Ensi vuonna EM-kilpailujen puolimaratonille

Muita mitalisuosikkeja ovat Turun Urheiluliiton Jukka Kero, kaarinalaisen Finnish Marathon Runnersin Henri Ansio ja Mikkelin Kilpa-Veikkojen Antti Nisonen. Ansio oli kaksi viikkoa sitten paras suomalainen 100 kilometrin MM-kilpailuissa. Kero juoksi viime vuonna SM-maratonilla pronssia ja Nisonen kuusi viikkoa sitten Helsinki City Marathonilla toiseksi.

-Kovimmat haastajat tulevat Turusta, Nieminen veikkaa.

Marko Tuokko ei puolusta mestaruuttaan, eikä mukana ole viimevuotinen hopeamitalisti Matti Rauma. Poissa ovat myös Suomen vuositilaston viisi ensimmäistä: Jussi Utriainen, Aki Nummela, Teemu Toivanen, Miika Takala ja Henri Manninen.

-Osanottajalista on lyhyt, mutta mitalit jaetaan niille, jotka ovat paikalla, Nieminen toteaa.   

Nieminen suoritti vuosina 2008-2012 kansainvälisen kaupan tutkinnon Yhdysvalloissa Kennesaw State-yliopistossa. Hän on kilpaillut Yhdysvalloissa myös sen jälkeen.  Ensi vuonna on EM-kilpailut Amsterdamissa. Siellä ei juosta lainkaan maratonia, mutta ohjelmassa on ensimmäistä kertaa puolimaraton. Henkilökohtaisen kilpailun lisäksi on myös joukkuekilpailu.

-EM-kisojen puolimaraton voisi olla ensi vuoden päätavoite. Toivottavasti saamme myös joukkueen, Nieminen sanoo.

 

Jantunen ja Hemminkin kaksoset haastavat Markovaaran

Naisten kilpailun ennakkosuosikki on vantaalaisen Kenttäurheilijat-58:n Laura Markovaara. Muita mitaliehdokkaita ovat Espoon Tapioiden Hanna Jantunen sekä Rovaniemen Roadrunnersia edustavat kaksoset Anni ja Elli Hemminki.  Pekingin MM-kilpailuissa hienosti juossut Anne-Mari Hyryläinen ei puolusta mestaruuttaan.

SM-maratonille ensimmäistä kertaa osallistuvalla Markovaaralla on porukan kovin ennätys 2.42.36.  Hän juoksi ajan huhtikuussa Rotterdamissa.

Jantunen on juossut 2.45.07, Anni Hemminki 2.47.41 ja Elli Hemminki 2.48.40.  Anni Hemminki on juossut maratonin SM-hopeaa vuosina 2013 sekä 2014 sekä Elli Hemminki pronssia 2014. Jantunen on maratonin Suomen mestari vuosilta 2006 ja 2007.

(Jyrki Repola.)

PYHTÄÄ 26.9.2015 Maratonin SM-kilpailut

Osanottajat: http://www.kilpailukalenteri.fi/?cs=25&nid=13833