EM-hallit: Ingebrigtsen uusi tuplamestaruutensa – Norjaan kultaa myös seiväshypyssä – Jason Joseph aitoi 7,41 – Jazmin Sawyers ponnisti kauden kärkituloksen

Norja voitti Istanbulin EM-kilpailuiden kultamitalitilaston neljällä Euroopan mestaruudellaan. Kaksi mestaruutta voittanut Suomi sijoittui kultamitalitilastossa kahdeksanneksi. Kultamitalitilasto: 1) Norja 4-1-0, 2) Hollanti 3-3-1, 3) Britannia 3-1-2 … 8) Suomi 2-0-0.

Norjan Jakob Ingebrigtsen juoksi toisen peräkkäisen 1500 ja 3000 metrin tuplamestaruuden ja voitti 3000 metriä sisäratojen EM-kilpailuissa jo kolmannen kerran peräkkäinen.

Norjan 22-vuotias huippujuoksija johti kilpailua käytännössä koko matkan. Hän voitti kiihtyvävauhtisen juoksun maansa halliennätyksellä 7.40,32.

Kilpailun ensimmäisellä kilometrillä Ingebrigtsen houkutteli Espanjan Adel Mechaalia kärkeen ja hetken espanjalainen siellä piipahtikin, mutta sen jälkeen mentiin norjalaisen johdolla loppuun asti.

Viimeisellä kierroksella Mechaal pysyi Ingebrigtsenin tuntumassa 100 metriä, muttei kyennyt vastaamaan, kun norjalainen kiihdytti vauhtia. Mechaal oli toinen kauden parhaallaan 7.41,75 ja Serbian Elzan Bibic kolmas ajalla 7.44,03.

Pituushypyn kärkikaksikko Miltiádis Tentóglou ja Thobias Montler ovat olleet pituushypyn finaaleissa kulta-hopea-järjestyksessä jo neljä kertaa aikaisemminkin, viime vuonna EM-Münchenissä ja MM-hallissa sekä vuosien 2019 ja 2021 EM-hallissa.

Tentóglou ja Montler pituushypyn kärkipari

Hallitseva pituushypyn olympiavoittaja, kreikkalainen Miltiádis Tentóglou ponnisti mestariksi myös Istanbulissa ja osoitti, että lajin valtikka on edelleen visusti hänellä. Voittotuloksen 830 Tentóglou ponkaisi heti ensimmäisellä kierroksella. Hänen hyppysarjaansa tuli neljä muutakin kahdeksan metrin ylitystä. Viimeisellä kierroksella hän ponkaisi vielä 829.

Jos on kreikkalainen pituushypyn kestomenestyjä, varsin tuttu on hänen pahin vastustajansakin. Ruotsin Thobias Montler kimmahti hopealle kauden parhaallaan 819.

Montlerilla oli avaimet käsissään jopa mestaruuteen. Hän teki pari todella pitkää hyppyä, mutta ne lipsahtivat yliastutuiksi.

Tentóglou – Montler on todellinen taistelupari, sillä he ovat olleet pituushypyn finaaleissa kulta-hopea-järjestyksessä jo neljä kertaa aikaisemminkin, viime vuonna EM-kilpailuissa ja MM-hallissa sekä vuosien 2019 ja 2022 EM-hallissa. Montlerille Istanbulin mitali oli jo viides arvokisamitali.

– Tänään minulla oli kehossani eväät pitempiinkin hyppyihin, Montler kommentoi kisahaastattelussa.

– Jos kilpailu olisi käyty iltapäivällä, niin olisimme nähneet yli 850:n hyppyjä, minun lisäkseni myös muilta hyppääjiltä, Tentóglou totesi.

Pronssille hyppäsi Romanian Gabriel Bitan tuloksella 800.

Jaroslava Mahutshih löysi karsinnan pienen tahmeuden jälkeen voittovireen EM-finaalissa.

Mahutshih otti omansa naisten korkeushypyssä

Ukrainalaishyppääjät olivat pääosissa naisten korkeushypyn finaalissa sunnuntaina aamupäivällä. Keltasiniset värit voittivat kultaa, pronssia ja viidennen sijan.

Ennakkosuosikki Jaroslava Mahutshih ponnisti varmasti mestariksi ylitettyään korkeudet 191, 194, 196 ja 198 ensimmäisellään. Korkeus 203 oli sitten jo liikaa.

Hopealle nousi Hollannin Britt Weerman tuloksella 196, joka on uusi maan ennätys. Myös Weermanin sarja oli ennen huippuhyppyä puhdas, kun korkeudet 180:stä lähtien ylittyivät ensimmäisellä.

Pronssille ylsi Katerina Tabashnyk tuloksella 194, neljänneksi toisen polven urheilija, Serbian Angelina Topić,194, ja viidenneksi Julia Levtshenko tuloksella 194.

– Olin karsintakilpailussa hermostunut, mutta käytin kaksi välipäivää rentoutumiseen ja lepoon. Tänään sitten onnistuin puolustamaan titteliäni, Belgiassa tällä hetkellä tukikohtaansa pitävä Mahutshih kertoi kisahaastattelussa.

Tuore Euroopan mestari antoi tunnustusta kisajärjestäjille siitä, että he pystyivät järjestämään kilpailut Turkkia ja Syyriaa kohdanneenesta maanjäristyskatastrofista huolimatta.

Hollannin ennätyksen tehnyt Amels yllätti Protshenkon

Miesten korkeushypyn voitti Hollannin Douwe Amels. Se oli kokeneelle, 31-vuotiaalle hyppääjälle uran ensimmäinen arvokisamitali sitten 22-vuotiaiden Euroopan mestaruuden, jonka hän voitti kymmenen vuotta sitten.

Voitto tuli Hollannin halliennätyksellä 231. Aiemmin Amels oli ylittänyt hallissa vain 226 ja ulkoradoilla 228, senkin jo vuonna 2013. Istanbulin EM-kilpailun hän päätti yhteen yritykseen korkeudesta 233.

Kilpailuun suosikkina lähtenyt Ukrainan Andrii Protshenko meni 229, pudotti kahdesti korkeudesta 231 ja siirsi viimeisen yrityksen 233.een, joka ei tuottanut tulosta. Belgian Thomas Carmoy oli kolmas 229:n ylityksellä.

Bol sinetöi Hollannin mestaruuden – Belgia nousi miesten viestin voittoon

Femke Bol ankkuroi Hollannille ylivoimaisen mestaruuden naisten 4×400 metrin viestissä. Se heltisi kaikkien aikojen maailmantilaston kakkosajalla ja EM-kisaennätyksellä 3.25,66. Voiton juoksi nelikko Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters ja Bol. Klaver vei Hollannin johtoon heti avausosuudella eikä joukkue kärkipaikasta sittemmin luopunut.

Bol juoksi ankkuriosuuden 49,58:aan ja sinetöi samalla tuplamestaruuden. Hän voitti Istanbulissa aiemmin 400 metriä. Italia oli viestissä toinen maansa halliennätyksellä 3.28,61 ja Puola kolmas ajalla 3.29,31.

Miesten 4×400 metrin viestissä Espanja piti kärkipaikkaa kolme ensimmäistä osuutta, mutta neljännen osuuden viimeisellä 150 metrillä ensin Belgia ja viime metreillä myös toiseksi ja kolmanneksi tulleet Ranska ja Hollanti nousivat ohi.

Belgia vei mestaruuden ajalla 3.05,83 joukkueella Dylan Borlée, Alexander Doom, Kévin Borlée ja Julien Watrin. Ranska oli toinen ajalla 3.06,52 ja Hollanti kolmas ajalla 3.06,59. Espanjan nelikko oli neljäs ajalla 3.06.87.

Jason Joseph aitoi loistoajan 7,41

Miesten 60 metrin aitajuoksu päättyi Istanbulin EM-kilpailuiden viimeisenä lajina Sveitsin Jason Josephin ylivoimaiseen voittoon loistavalla ajalla 7,41. Sitä nopeammin on eurooppalaisista juossut ainoana entinen ME-mies Colin Jackson vuonna 1994.

Toiseksi aitoi Puolan Jakub Szymanski. Hänen aikansa 7,56 oli täsmälleen sama, kuin Arto Bryggaren 39 vuoden takainen Suomen ennätys. Bryggare voitti Euroopan hallimestaruuden kahdesti vuosina 1981 ja 1987.

Euroopan tämän vuoden tilastokakkonen Espanjan Enrique Llopis kaatui viimeiseen aitaan ja jäi parin metrin päähän maalista radalle makaamaan.

Norjaan kultaa seiväshypyssä

Miesten seiväshyppy oli merkillinen kilpailu, missä kuusi kilpailijaa perä perää pudottivat korkeudesta 585. Kilpailu päättyi 18:aan peräkkäiseen pudotukseen ja neljä ensimmäistä saivat aivan saman tuloksen 580.

Ainoana korkeuden 580 ilman pudotuksia ylitti Norjan Sondre Guttormsen. Princetonin yliopistossa opiskeleva Guttormsen on myös hallitseva Yhdysvaltain yliopistomestari.

Toisen tilan jakoivat Puolan Piotr Lisek ja Kreikan Emmanouil Karalis ja neljänneksi samalla tuloksella mitalikolmikon kanssa sijoittui Saksan Torben Blech.

Jazmin Sawyers ponnisti maailman kärkituloksen

Naisten pituushypyn yllätysmestari oli Britannian Jazmin Sawyers, jonka viides hyppy kantoi tasan seitsemään metriin. Oman ennätyksensä hypännyt Sawyers paransi samalla yhden sentin myös maailman kärkitulosta, jonka Tara Davis Woodhall oli ponnistanut Yhdysvaltain mestaruuskilpailuissa.

Toiseksi Istanbulissa sijoittui Italian halliennätyksen 697 hypännyt Larissa Iapichino. Edellistä maan ennätystä piti hallussaan hänen äitinsä – vuosien 1995 ja 2001 maailmanmestari Fiona May.

Seitsemän kultamitalia MM- tai EM-kilpailuissa voittanut Serbian Ivana Vuleta oli korkeatasoisen kilpailun kolmas hypättyään 691. Hallitseva vuoden 2022 maailmanmestari ja vuoden 2021 olympiamestari Saksan Malaika Mihambo jäi neljänneksi tuloksella 683.

EM-hallien 7-ottelun mitalikolmikko, keskellä mestari Kevin Mayer, vasemmalla hopeamitalisti Sander Skotheim ja pronssimies Risto Lillemets.

Kevin Mayer löi niukasti nuoren norjalaisen

Miesten seitsenottelussa vanha mestari Ranskan 31-vuotias Kevin Mayer kukisti niukasti Norjan 20-vuotiaan Sander Skotheimin pistein 6348 – 6318. Tulokset ovat tämän vuoden maailmantilaston toiseksi ja kolmanneksi parhaat Yhdysvaltain Kyle Garlandin jälkeen.

Mayer epäonnistui lauantain viimeisessä lajissa korkeushypyssä, mutta paikkasi erheensä voittamalla sunnuntaina 60 metrin aitajuoksun ja seiväshypyn huipputuloksin 7,76 ja 530.

Skotheim voitti korkeushypyn tuloksella 219 ja päätöslajin 1000 metrin juoksun ajalla 2.37,82. Hänen yhteispisteensä 6318 on uusi Norjan ennätys. Kolmanneksi otteli Viron Risto Lillemets pistein 6079.

Keely Hodgkinson johti lähdöstä maaliin – Ben kiri takaa muiden ohi

Maailman tämän kauden kärkitulosta Britannian ennätyksellä 1.57,18 hallussaan pitävä Keely Hodgkinson oli naisten 800 metrillä omaa luokkaansa. Hän johti lähdöstä maaliin kierrosaikojen ollessa 28,36, 29,86, 30,36 ja 30,08.

Hodgkinson on ainoa eurooppalainen, joka tällä hallikaudella on juossut alle kahden minuutin. Istanbulissa toiseksi sijoittunut Slovenian Anita Horvat hävisi vetotyöt tehneelle Hodgkinsonille 1,88 sekuntia.

Miesten 800 metriä oli luonteeltaan täysin toisenlainen kilpailu. Sen voitti viime hetken heittäytymisellään Espanjan kiritykki Adrian Ben ennen saman ajan 1.47,34 juossutta Ranskan Benjamin Robertia.

Ben juoksi 300 metriin asti viimeisenä, oli 500 metrin kohdalla kuudes ja 100 metrin päässä maalistakin vasta kolmantena, mutta tuli viimeisen satasen kuin vimmattu. 800 metrin juoksulle erittäin poikkeuksellisella tavalla hänen viimeinen 100 metrin osuutensa oli hänen kaikkein nopein 100-metrisensä.