Ingebrigtsen juoksi olympiaennätyksen – Hassan voitti toistamiseen – Lasitskene itki ilosta – Felix teki historiaa

Jakob Ingebrigtsen toteutti unelmansa ja voitti Tokion olympiakisojen 1500 metrin olympiakultaa huikealla olympiaennätyksellä 3.28,32. Matkan hallitseva maailmanmestari Timothy Cheruiyot teki vetojuhdan työt ja oli toinen ajalla 3.29,01.

Ingebrigtsen oli päättänyt, että finaali on vauhtijuoksu. Hän veti ensimmäisen kierroksen 56,14, minkä jälkeen Cheruiyot nousi kärkeen ja tuli 800 metriin ajassa 1.51,76, 1000 metriin 2.19,7 ja 1200 metriin 2.47,3.

Viimeisellä kierroksella Cheruiyot venytti askeltaan, mutta oli voimaton, kun norjalainen tuli loppusuoralle käännyttäessä ohi. Viimeisen kierroksen Ingebrigtsen juoksi 54,4, viimeisen 800 metriä 1.50,1 ja viimeisen 1000 metriä hämmästyttävää vauhtia 2.17,8.

Skotti Josh Kerr teki elämänsä juoksun ja voitti olympiapronssin ennätyksellään 3.29,05. Kerr, 23, paransi ennätystään roimasti. Ennen Tokion finaalia se oli 3.31,55.

Mitalikolmikon ohella huippuajan 3.29,56 juoksi myös neljänneksi sijoittunut Kenian Abel Kipsang. Australian Stewart McSweyn uskalsi ainoana seurata Cheruiyotia ja Ingebrigtseniä viimeiselle kierrokselle asti, mutta uupui hänelle liian kovaan vauhtiin ja putosi seitsemänneksi.

Hassan peesasi ja kiri toisen olympiakullan

Hollannin Sifan Hassan ei antanut armoa 5000 ja 10000 metrin etiopialaiselle ME-naiselle Letesenbet Gideylle, joka lähti kolmen kilometrin jälkeen vauhdittamaan 10000 metrin olympiafinaalia.

Gidey kiristi kilometrivauhdin 2.55 – 2.59:n välille ja veti aina loppusuoran alkuun saakka. Silloin kuitenkin Hassan ja Bahrainin Kalkidan Gezahegne lähtivät räjähtävään kiriin, josta Gidey jäi kuin seisomaan. Hassan kiri voittoon ajalla 29.55,32.

Mitali oli Hassanille kisojen kolmas ja toinen olympiavoitto. Hassan voitti Tokiossa aiemmin 5000 metriä ja oli 1500 metrillä perjantaina kolmas. Toissavuonna Dohan MM-kilpailuissa Hassan voitti 1500 ja 10000 metriä.

Toiseksi sijoittuneen Gezahegnen aika oli 29.56,18. Mitali oli 30-vuotiaan Gezahegnen toinen yleisen sarjan arvokilpailuista. Yksitoista vuotta aiemmin hän voitti Etiopian joukkueessa 1500 metrillä maailman hallimestaruuden.

Gidey yritti kahdeksannella kilometrillä houkutella Hassania vetotehtäviin, mutta Hassan pysyi peesissä. Maaliin Gidey tuli kaikkensa antaneena ja tappioonsa alistuneena ajalla 30.01,72.

5000 metrillä jo olympiahopeaa saavuttanut Hellen Obiri sijoittui parhaana kenialaisena neljänneksi omalla ennätyksellään 30.24,27. Viides oli Francine Niyonsaba Burundin ennätyksellä 30.41,93. Viisi vuotta sitten Rion olympiakisoissa Niyonsaba voitti hopeamitalin 800 metrin juoksussa.

Koko mitalikolmikko ovat syntyneet Etiopiassa, vaikka nykyisin edustavatkin jokainen eri maita.

Lasitskene itki ilosta korkeushypyn finaalin jälkeen

Maria Lasitskene saapui Tokion olympiakisoihin kahdeksankertaisena MM- tai EM-kilpailuiden korkeushypyn voittajana ja purskahti ilon kyyneliin ylitettyään toisella yrityksellään korkeuden 204.

Venäjälle langetetun kansainvälisen kilpailukiellon vuoksi Lasitskenen, 28, osallistuminen olympiakisoihin oli aluksi kyseenalaista. Hän sai kuitenkin kansainväliseen antidoping-ohjelmaan sitoutuneena erityisluvan kilpalla vailla kansallista edustusoikeutta ja kansallisuustunnuksia.

Kabardi-balkaarialaisesta kasakkakaupungista kotoisin oleva Lasitskene oli suurissa vaikeuksissa korkeudesta 196, jonka hän ylitti vasta viimeisellä kolmannella yrityksellään. Tämän jälkeen hän kuitenkin ylitti myös 198, 200, 202 ja 204 ja voitti olympiakultaa.

Australian Nicola McDermott ylitti uuden Oseanian ennätyksen 202 ja sijoittui toiseksi. Luonnontutkijan tarkkuudella hän kirjoitti jokaisen yrityksensä jälkeen tarkat muistiinpanot omaan henkilökohtaiseen muistikirjaansa ja vietti stadionilla suuren osan ajastaan kynä kädessä.

Maailman vuositilaston ykkönen Ukrainan 19-vuotias Jaroslava Mahutshih ylitti kolmantena kilpailijana mitalikorokkeelle vaaditun kahden metrin korkeuden. Ukrainan kaksi muutakin edustajaa ylsivät pistesijoille neljänneksi ja kahdeksanneksi.

Naiset juoksivat maailman parhaan ajan 28 vuoteen

Yhdysvaltain joukkue voitti naisten 4×400 metrin viestin loistoajalla 3.16,85, joka on tämän lajin paras tulos 28 vuoteen. Sitä nopeammin ovat juosseet vain Yhdysvaltain, Neuvostoliiton ja Itä-Saksan joukkueet vuosina 1984-1993 ennen kattavaan harjoituskauden doping-testausjärjestelmään siirtymistä.

Yhdysvaltain aloittajana toimi 400 metrin aitajuoksun olympiavoittaja ja ME-nainen Sydney McLaughlin juosten osuutensa 49,96. Toisen osuuden taittoi olympiahistorian menestynein naisurheilija Allyson Felix 49,58 ja kolmannen aitajuoksun olympiakakkonen ja entisen ME:n alittaja Dalilah Muhammad 48,97.

Ankkurina viestikapulan toi maaliin 19-vuotias 800 metrin olympiavoittaja Athing Mu, joka juoksi osuutensa loistavasti 48,34.

Puola sijoittui toiseksi uudella maansa ennätyksellä ja maailman kaikkien aikojen tilaston seitsemänneksi parhaalla ajalla 3.20,53. Puolan ankkurina 400 metrin hallitseva Euroopan mestari Justyna Święty-Ersetić juoksi taktisesti viisaasti ja loppusuoran rytminvaihdoksellaan löi Jamaikan ja Kanadan ankkurit.

Jamaika oli kolmas ajalla 3.21,24 ja Kanada neljäs ajalla 3.21,84. Jamaikan pronssimitalijoukkueen kolmannen osuuden juossut Shericka Jackson saavutti Tokiossa kolme mitalia, sillä hän kuului myös kultamitalin voittaneeseen 4×100 metrin joukkueeseen ja oli 100 metrin juoksussa kolmas.

Allyson Felix saavutti Tokion 4×400 metrin juoksussa jo uransa 11:nnen olympiamitalin, joista seitsemän on kultaisia. Kukaan toinen naisurheilija ei ole tähän kyennyt. Miesurheilijoista 12 olympiamitalia on saavuttanut edesmennyt suomalainen suurjuoksija Paavo Nurmi vuosina 1920 – 1932.

Miehet juoksivat maailman parhaan ajan 13 vuoteen

Yhdysvallat voitti myös miesten 4×400 metrin viestin huippuajalla 2.55,70. Se on historian neljänneksi nopein aika. Nopeammin ovat juosseet vain Yhdysvaltain voittajajoukkueet vuoden 1993 Stuttgartin MM-kilpailuissa, vuoden 2007 Osakan MM-kilpailuissa ja vuoden 2008 Pekingin olympiakisoissa.

Voittajajoukkueessa juoksivat Michael Cherry, Michael Norman, Bryce Deadmon ja 400 metrin aitajuoksun olympiakakkonen Rai Benjamin.

Hollanti yllätti sijoittumalla toiseksi maansa ennätyksellä 2.57,18, kun aitajuoksija Ramsey Angela ankkuriosuudella heittäytyi ohi Botswanan ankkurin Bayapo Ndorin. Botswanan aika 2.57,27 on uusi Afrikan ennätys. Botswanan aloittajana 35-vuotias Isaac Makwala toi viestikapulan hurjassa ajassa 43,61.

Belgia oli neljäs uudella maansa ennätyksellä 2.57,88. Alkuerissä hieman jalkaansa loukanneen Jonathan Borléen sijasta joukkueen ankkuriksi kutsuttiin varamiehenä hänen vanhempi veljensä Kevin Borlée.