Ingberigtsen voitti tuplamestaruuden – Nowicki moukaroi maailman kärkituloksen – Tamberi ja Vuleta hyppäsivät sateessa mestareiksi

17-vuotiaana Berliinissä vuonna 2018 EM-kilpailuiden tuplamestaruuden voittanut Norjan Jakob Ingebrigtsen uusi urotekonsa myös Münchenin EM-kilpailuissa neljä vuotta myöhemmin.

Ingebrigtsen siirtyi vetämään 1500 metrin finaalia noin 250 metristä alkaen, kun huomasi muiden jarruttavan vauhtia. Vastustaja toisensa jälkeen putosi kyydistä ja Ingebrigtsen saapui sateisessa illassa maaliin uudella kisaennätyksellä 3.32,76. Fermín Cachon entinen kisaennätys parani 2,51 sekuntia.

– Halusin tarjota hienon shown, juosta kovaa ja voittaa tyylillä, Ingebrigtsen kertoi Yleisradion haastattelussa.

– Tulevaisuudessa haluan juosta myös ennätyksiä. Olen kulkenut neljässä vuodessa pitkän tien, olen nyt viisaampi kilpailijana, Ingebrigtsen pohdiskeli.

Ingebrigtsenin kierrosajat olivat 56,34, 57,17 ja 57,57 sekä viimeinen 400 metrin osuus 55,25.

Eugenen MM-kilpailuissa Ingebrigtsenin terävällä kirillään yllättänyt Britannian Jake Weightman ei kilpaillut torstaina Münchenissä 1500 metrillä. vaan juoksi samana päivänä 800 metrin alkuerän.

Ingebrigtsenin ero toiseksi tulleeseen oli EM-kilpailuiden historian suurin. Toiseksi Múnchenissä sijoittui Weightmanin joukkuetoveri Luke Heyward ajalla 3.34,44 ja kolmanneksi Espanjan Mario García ajalla 3.34,88. Entisen kisaennätyksen alitti myös neljänneksi tullut Italian Pietro Arese ennätyksellään 3.35,00.

Nowicki moukaroi maailman kärkituloksen

Puolan Wojciech Nowicki uusi Euroopan mestaruutensa miesten moukarinheitossa. Häntä ennen ovat kahdesti tämän lajin Euroopan mestaruuden voittaneet ukrainalainen Juri Sedyh ja unkarilainen Krisztián Pars.

Unkarin Bence Halász siirtyi kilpailun johtoon heitettyään kolmannella kierroksella ennätyksensä 80,92. Nowicki pommitti Halászin merkkiä kolmella peräkkäisellä kierroksella 80,90, 80,91 ja 80,66, kunnes linkosi maailman tämän vuoden kärkituloksen 82 metriä tasan.

Pronssimitalilla palkittiin Norjan Eivind Henriksen tuloksella 79,45. Kolmien edellisten EM-kilpailuiden mitalimies Puolan Paweł Fajdek jäi nyt neljänneksi ja viides oli Ukrainan 21-vuotias Mihailo Kohan.

2000-luvun ainoat seitsemän metrin hypyt

Naisten pituushypyn finaali kehkeytyi kaksinkamppailuksi, missä hypättiin 2000-luvun EM-kilpailuiden tähän asti ainoat seitsemän metrin hypyt.

Euroopan mestaruuden voitti Serbian Ivana Vuleta (o.s. Španović) avaushypyllään 706. Mestaruutta puolustanut kotiyleisön suosikki Malaika Mihambo hävisi hänelle vain kolme senttiä.

Vuleta ja Mihambo ovat kumpikin nousseet mitalikorokkeelle jo kolmissa peräkkäisissä EM-kilpailuissa. Vuleta johtaa mestaruuksien määrässä 2–1, sillä hän voitti myös Amsterdamissa vuonna 2016.

Pronssimitalikorokkeelle ponnisti tällä kertaa Britannian Jazmin Sawyers, jonka viimeinen hyppy kantoi 680. Ukrainan Marina Beh-Romantshukin viimeinen hyppy oli Sawyersin hyppyä pidempi, mutta yliastuttu.

Tamberi hyppäsi taitavimmin sateessa

Vaikka miesten korkeushypyn alkua siirrettiin pahimman sateen ajaksi, olivat olosuhteet haasteelliset. Kultamitaliin riitti tulos 230 ja pistesijaan tulos 218. Tätä alemmin korkeuksin on viimeksi voitettu kultamitali ja selviydytty pistesijoille Prahan EM-kilpailuissa vuonna 1978.

Tokion olympiavoittaja ja vuonna 2016 Amsterdamissa Euroopan mestaruuden voittanut Italian Gianmarco Tamberi ylitti ainoana kilpailijana korkeuden 230.

Toiseksi hyppäsi kotiyleisön suosikki Tobias Potye ja kolmanneksi Ukrainan Andrii Protsenko, joka oli kolmas myös Eugenen MM-kilpailuissa. 34-vuotias Protsenko oli jo vuonna 2014 Zürichin EM-kilpailuissa toinen.

Vain kahdeksan kilpailijaa ylitti märällä hyppypaikalla aloituskorkeuden 218.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)