”I’m an Olympian!”

Olympialaisten merkitys olympialajin urheilijalle on ylivertainen. Olympialaisissa urheileminen on unelma, eteenpäin kuljettava motivaatiomoottori ja vaativan matkan maali. Monille unelma olympialaisissa urheilemisesta on lapsuusmuisto, symboli koko urheilijapolun alkupisteelle. Olympiaurheilija -status merkitsee urheilijalle paljon. Tokion kisoja ennen ja myös kisojen aikaan on ollut havaittavissa, että myös suomalaisurheilijat tuovat olympiakisoissa urheilemisen merkityksen aiempaa voimakkaammin esille. #roadtotokio ja ”I’m an Olympian” on esillä aiempaa vahvemmin. Urheilijat uskaltavat vihdoinkin olla ylpeitä urheilijamatkastaan ja saavutuksestaan. Vähättelevät turistipuheet eivät onneksi enää pelota. Uskon, että ilman olympialaisia monta urheilijatarinaa jäisi kirjoittamatta ja omien rajojensa tavoittelijat olisivat harvemmassa. Olympialaisilla on iso paikka urheilijan sydämessä.

Olympiaurheilijan arvostus on peilikuva huippu-urheilun arvostukselle. Urheilukansana meillä on asiassa edelleen paljon petrattavaa.

Yleisurheilulla on iso merkitys olympialiikkeelle

Yleisurheilulla on erittäin vahva näkyvyys ja yleisön kiinnostavuus ilman olympialaisiakin. Siinä suhteessa lajimme on selkeä poikkeus kesäolympialaisten yksilölajien joukossa. Monille muille yksilölajeille olympialaiset mahdollistavat ainoan todellisen näyteikkunan lajista ja lajin urheilijoista. Suurelle yleisölle monet lajit, niiden toteutustavat ja säännöt sekä urheilijat ovat vieraita ja vain olympialaisten yhteydessä kiinnostavia. Olympialaiset ovatkin monille lajeille lähestulkoon elinehto.

Yleisurheilun hyvä ja hioutunut tv-toteutus mahdollistaa paljon – myös olympialaisissa. Lajin arvokilpailuformaatti, säännöt, lajitekniikat ja lajissa tehtävät tulokset ovat seuraajille melko tuttuja. Samoin lajin huippu-urheilijat ja pitkä historia. Lajia on helppo seurata ja se koetaan viihdyttäväksi.

Yleisurheilu on säilyttänyt asemansa olympialaisten kiinnostavimpana urheilumuotona. Olympiayleisurheilua odotetaan ja sitä seurataan erittäin tiiviisti. Laji on edelleen olympialaisten kruununjalokivi. Siksi on vaikea nähdä, että kansainvälinen olympiakomitea pudottaisi yleisurheiluformaatista lajeja pois tai radikaalisti jatkaisi kisoissa kilpailevien yleisurheilijoiden lukumäärän pienentämistä nykyisestä. Yleisurheilun asema olympialiikkeen sisällä vaikuttaa betonoidulta myös jatkossa.

Olympialaisilla on monenlaista merkitystä yleisurheilulle

On väitetty, että yleisurheilu ei lajina tarvitse niin paljoa olympialaisia kuin olympialiike tarvitsee yleisurheilua. Väitteessä on varmasti todellisuuspohjaa. Silti olympialaisten merkitystä kansainvälisen yleisurheilun kokonaisuudessa ei kannata vähätellä. Merkitystä on sekä urheilija- että lajitasolla.

Yksi konkreettinen esimerkki olympialaisten tai ylipäätään arvokilpailujen merkityksestä on yleisurheilulajien tasa-arvoisuus ja tasapuolinen kohtelu. Lajin kansainvälisten kattojärjestöjen uudistamistoimet ovat joiltakin osin kasvattaneet yleisurheilulajien välisiä eroja mm. näkyvyydessä, kilpailumahdollisuuksissa ja sitä kautta myös kiinnostavuudessa ja toimintaedellytyksissä. Olympialaisissa lajit, lajin kilpailutarina ja ennen kaikkea eri lajien urheilijat pääsevät melko tasapuolisesti esille. Parannettavaa toki on esim. tv-toteutuksen osalta ja eri lajeissa kisaamaan pääsevien urheilijamäärien tasapuolisuudessa.

Arvokkaimmassa kisatapahtumissa, kuten olympialaisissa, ei onneksi myöskään testailla ja kokeilla uutta. Niissä luotetaan lajituotteen toimivuuteen ja pysytään lajin perinteisessä ytimessä. Tokiossa ei esim. Timanttiliigan kenttälajien kutoskierrospelleilyjä nähdä.

Jarkko Finni