Iivo Niskanen testaa juoksukuntonsa Helsinki City Run -puolimaratonilla

Iivo Niskanen testaa juoksukuntonsa Helsinki City Run -puolimaratonilla

Maastohiihdon olympiavoittaja Iivo Niskanen mittaa kevään juoksukuntonsa Helsinki City Run -puolimaratonilla 18. toukokuuta. Juokseminen on iso osa hiihtäjän vuosiharjoittelua, mutta Helsinki City Runin tapaiselle puolimaratonille Niskanen ei ole osallistunut.

– Käyn vielä toukokuun alussa hiihtämässä yhden kilpailun, joten juoksu on minulle hyvä startti harjoituskauteen. Mitään ennakko-odotuksia ei ole, mutta kun ryhmässä juostaan, siinä on aina kilpailua mukana, Niskanen ennakoi.

Huippuhiihtäjän juoksukunto olisi terävämpi syyskesällä, mutta Niskanen on utelias näkemään kuinka hyvin puolimaraton taittuu toukokuussa.

– Tuossa vaiheessa ei vielä kärkivauhtiin pääse, mutta sinne tuntiin ja 15 minuuttiin, tai niille nurkille puolikkaan pitäisi mennä, Niskanen arvioi.

Kanssakilpailijoitaan Niskanen kehottaa haastamaan olympiavoittajan.

– Nyt siinä on monella hyvä sauma ottaa päänahka. Toivottavasti moni voittaa minut ja pistää juoksemaan jatkossa kovempia lenkkejä, Niskanen tuumii.

Juosten rinnettä ylös, gondolilla alas

Juoksua Niskasen harjoittelussa on paljon, mutta muualla kuin tasaisella asvaltilla.

– 1,5 tunnista 3-4 tuntiin kestäviä jalkalenkkejä on harjoittelussa paljon, sauvojen kanssa ja ilman. Elokuussa juostaan Keski-Euroopassa paljon, mutta usein niin, että juostaan ylös vuorelle ja tullaan gondolilla alas, etteivät jalat rasitu liikaa alastulossa, Niskanen sanoo.

– Juoksuharjoitteet ovat yleensä ylämäkipainotteisia, varsinkin kovimmat. Sen suhteen tasainen, asvaltilla juostava puolimaraton on minulle erilainen juttu. Haaste siinä on sama kuin muillakin. Toivon mukaan paikat eivät ala kipeytyä liikaa juoksun aikana, eivätkä juoksun jälkeen.

3000 metrin ratajuoksu haaveena

Niskanen, 27, kävi nuorempana hiihtoharjoittelun ja jalkapallon peluun ohessa juoksemassa myös ratakisoja. Se  kiinnostaisi edelleen, jos sopiva tilaisuus jossakin välissä aukeaisi.

–  Se on haave, kun noilla cooper-testin tuloksilla spekuloidaan niin paljon. Norjalaisilla on kovia tilastoja 3000 metriltä. Siellä on monia, jotka ovat juosseet alle 9 minuutin, Niskanen sanoo ja kertoo, että omissa toiveissa olisi juosta 8.30:n nurkille.

–  Se vaatisi kuitenkin satsausta kovavauhtiseen juoksuun. Nyt olen satsannut vapaan hiihtoon ja tasatyöntöön, eikä sen puolen laadukas treeni palvele sitä, että kannattaisi yrittää juosta radalla hyvää aikaa, Niskanen sanoo.

– Juoksuasentokin on sellaista hiihtäjämäistä raahaamista, ja voi olla, että tällaiselta 80-kiloiselta hiihtäjältä pitäisi ottaa ylävartalosta kymppi painoa pois, että voisi juoksijoiden kanssa kilpailla.

Iivo Niskanen juoksee Helsinki City Run -puolimaratonin Urheilu Mehiläisen -joukkueessa.  Niskanen on tavattavissa  Helsinki City Running Dayn kaikille avoimessa Juoksun ja Hyvinvoinnin Expossa Töölön kisahallissa JoyActorin osastolla 17.5. klo 17.-18.00.


helsinki_city_run_2018.jpg

,

Helsinki City Running Day kerää noin 15 000 juoksijaa

Helsinki City Running Day -juoksutapahtumien kimara järjestetään Helsingissä 18. toukokuuta. Tapahtumaan odotetaan yhteensä noin 15 000 juoksijaa.

Tapahtuma koostuu kuudesta eri juoksusta, Garmin Helsinki City Marathonista, Helsinki City Run -puolimaratonista, Helsinki City 5 -katujuoksusta ja lasten Norlandia Minimarathonista. Lisäksi Helsinki City Marathonin yhteydessä juostaan Marathonviesti, jossa maraton on jaettu neljään erimittaiseen viestiosuuteen. Juoksijoille on tarjolla myös Helsinki City Double, eli aikataulu mahdollistaa puoli- ja koko maratonin juoksemisen peräkkäin. 

Tapahtuman keskuspaikka ja kaikkien juoksujen maali on Telia 5G Areenalla (aiemmin Töölön jalkapallostadion). Maraton ja puolimaraton starttaavat Paavo Nurmen patsaan läheisyydestä Mäntymäentieltä, 5 kilometrin katujuoksu alkaa Ruoholahden torilta ja lasten Norlandia Minimarathon Eläintarhan urheilukentältä.

Töölön kisahallissa on 17.-18.5. kaikille avoin Juoksun ja Hyvinvoinnin Expo -tapahtuma.

Aikataulu:

Lauantai 18.5.2019

Klo 8.30  Telia 5G Areenan katsomot aukeavat katsojille

Klo 9.00  Nordlandia Minimarathonin lähdöt alkavat Eläintarhan urheilukentällä.

Klo 11.30-12.10 Helsinki City Run lähdöt (viisi lähtöryhmää)

klo 15.00 Garmin Helsinki City Marathon ja Marathonviestin lähtö Mäntymäentieltä, Paavo Nurmen patsaan läheisyydestä.

Klo 15.15 Helsinki City 5 lähtö Ruoholahdentorilta

Nettisivut: https://www.helsinkicityrunningday.fi

Lisätiedot:

Markku Haverinen 

HCRD kilpailunjohtaja

045 124 0676 

markku.haverinen@sul.fi

 

Annamari Ahonen

Tapahtumapäällikkö

044 269 9260 

annamari.ahonen@sul.fi