Iida Lounelan 400 metrin EM-mitali kirkastui hopeaksi  – mestari jäi kiinni dopingista

Helsingin Kisa-Veikkojen Iida Lounela nousee Puolan Bydgoszczissa viime vuonna pidettyjen parayleisurheilun EM-kilpailuiden T12-luokan 400 metrin juoksun hopeamitalistiksi. Alun perin Lounela oli kolmas.

Lounelan mitalin väri kirkastuu, kun kilpailun voittanut Turkin Sevda Kilinc Cirakoglu jäi kiinni dopingista. Cirakoglu antoi positiivisen näytteen toukokuun lopussa ennen EM-kilpailuja. Kansainvälinen paralympiakomitea langetti Cirakoglulle kolmen vuoden kilpailukiellon ja mestariksi nousi Espanjan Melani Berges Gamez.

– Aluksi oli vähän hämmentyneet fiilikset, kun kuulin tästä, mutta tämä kertoo, että antidopingtoiminta pelaa myös paraurheilun puolella. Toki tästä iloitsee eri tavalla kuin, jos hopeamitalin olisi saanut kilpailussa, Lounela sanoo.

Lounela, 19, kilpailee pituushyppääjänä ja pikajuoksijana heikkonäköisten sarjassa. Hänelle Bydgoszczin kisojen mitali oli uran ensimmäinen yleisen sarjan arvokisoista.

Pariisin MM-kisojen pituushyppy kesän päätavoite

Tänä vuonna parayleisurheilussa ei ollut yleisen sarjan arvokisoja. Lounela voitti kuitenkin European Para Youth Games -kisoissa Lahden Nastolan kentällä alle 20-vuotiaissa luokkansa pituushypyn ja oli toinen 100 metrillä.

Nyt Lounelan katse on heinäkuisissa parayleisurheilun MM-kisoissa Pariisissa. Kilpailussa on jaossa paikkoja vuotta myöhemmin Pariisissa pidettäviin paralympiakisoihin.

– Minulla on MM-kisoihin kaksi tavoitetta. Ensinnäkin päästä kisoihin mukaan ensi kertaa, saada kokemusta ja näyttää, että hallitsen siellä hermoni. Tietysti aina kun kisoihin menen, yritän menestyä mahdollisimman hyvin, Lounela sanoo.

– Pariisissa MM-kisojen pituushypyn neljä parasta saa suoran maapaikan paralympialaisiin, joten olisihan se aika hienoa, jos siihen pystyisi.

Jos paralympiapaikka ei MM-kilpailuista irtoa, muitakin mahdollisuuksia on kuten vuoden 2024 MM-kilpailut.

Artikkelin kuva: Toivo Laiho.