Ihalaisen opit väkivahvan van Rooyenin heittojen tukena

Ihalaisen opit väkivahvan van Rooyenin heittojen tukena

Yksi Tero Pitkämäen vastuksista torstaina 4.6. Rooman Timanttiliigan kilpailussa on 85,39 hiljattain heittänyt Rocco van Rooyen. Väkivahvan eteläafrikkalaisen taustavoimana on vuodesta 2012 lähtien ollut Suomen Urheiluliiton (SUL) kokenut lajivalmentaja  Kari Ihalainen, jolle van Rooyen jakaa kiitosta.

– Kari sanoi minulle 2012, että hänen mielestään minulla on lahjoja. Hän totesi, että noin kolmessa vuodessa voisin olla yksi maailman parhaista, van Rooyen sanoo BDliven haastattelussa.

Heittäjä kertoo rahoittaneensa hanttihommilla matkat Suomeen ja Ihalaisen valmennukseen.

– Hän oli Suomessa 2012 ja 2013, mutta ei päässyt viime vuonna. Sen sijaan hän tuli kahdeksi viikoksi meidän kanssa Etelä-Afrikan leirille, Ihalainen kertoo.

– Olen tehnyt hänelle valmennusohjelmien perusrungon, jota hän on sitten itse soveltanut sen jälkeen, kun oppi kaikki harjoitteet Suomessa. Sähköpostilla olen saanut häneltä heittojen videoita ja olen niitä kommentoinut.

 

Keihäs tahtota karata korkealle

Van Rooyen omaa vahvan uskonnollisen vakaumuksen. Hän asuu äitinsä kanssa Kapkaupungin lähiössä. Urheilijana 189-senttinen heittäjä on vahva ja 100-kiloiseksi jässikäksi myös varsin nopea. 100 metriä on taittunut 11,1 ja 30 metriä liikkuu paikaltaan 3,8 sekuntiin.

Perusvoimatkin ovat keihäänheittäjälle kovaa luokkaa: rinnallevedossa nousee 160 kiloa ja tempauksessa 120 kiloa.

Puutteita on ennen muuta koordinaatiossa ja liikkuvuudessa.

– Esimerkiksi loikkiminen ei meinaa oikein sujua, Ihalainen tietää.

Tekemistä on heitossa myös teknisesti.

– Ongelmani on, että heitän liian korkealle. Olen aina kamppaillut sen kanssa, heittäjä sanoo.

Van Rooyen muistelee, että kipeytynyttä polvea varoessaan hän sai heiton lähtemään matalammalle.

– Nyt täytyy vain pitää mielessä se tunne, van Rooyen tuumi.

 

”Äitin poika” syttyi heittämiselle

Van Rooyen on harrastanut myös rugbyä. Hänen isänsä, joka kuoli onnettomuudessa, kun van Rooyen oli 7-vuotias, innosti häntä nyrkkeilemään ja painimaan muiden lasten kanssa ”luonteen kovettamiseksi”. Kamppailulajit eivät miestä kuitenkaan sytyttäneet.

– En innostunut nyrkkeilystä tai painista. Olen vähän ”äitin poika”, Van Rooyen tunnustaa BDlivelle.

Keihäänheittäjänä eteläafrikkalaisesta löytyy kuitenkin taisteluhenkeä. Viime syksystä tammikuulle hän oli kokonaan heittämättä keihästä kyynärpäävaivan takia, mutta pääsi kevääksi ennätyskuntoon ja yksi tavoitteistakin täyttyi.

– Hänen tavoitteena oli rikkoa MM-kilpailujen 82 metrin tulosraja. Nyt tavoite on koettaa pysyä siinä yli 82 metrin tasossa, Ihalainen sanoo.

Van Rooyen, 22, on heittänyt urallaan yli 80 metriä vain kahdessa kilpailussa. Vuosi sitten hän kiskaisi ennätyksekseen 81,10, joka koheni hiljattain Kapkapungissa reilut viisi metriä.