Ida Aidanpää: Koko elämä tuntuu nyt paremmalta

Ida Aidanpää: Koko elämä tuntuu nyt paremmalta

Aitajuoksija Ida Aidanpää piipahti harjoituskauden mittaan kirurgin pakeilla. Nyt hän valmistautuu taistelemaan lajin kotimaisen kärkijuoksijan paikasta ainakin hyvävireisen Matilda Bogdanoffin ja hyvää vauhtia reisivammasta kuntoutuvan Nooralotta Nezirin kanssa.

Aidanpäältä hallikausi jäi kesken jatkuvien heikotuskohtauksien ja pyörtymisten kiusaamana.

– Lähdettiin selvittämään mistä ne johtuvat. Selvisi, että sydämessä oli rakenteellinen vika, joka aiheutti rytmihäiriöitä. Ne taas aiheuttivat pyörtymisiä ja huonoja olotiloja, Aidanpää kertoo.

Ongelma hoidettiin niin sanotulla katetriablaatiohoidolla. Muutama viikko operaation jälkeen Aidanpää harjoitteli jo Teneriffan leirillä normaalisti.

– Koko elämä tuntuu nyt paljon paremmalta. Toivotaan, että ongelma pysyy poissa. Siihen on 95 prosentin mahdollisuus, Aidanpää sanoo.

Juoksijan mukaan kyse oli rutiinioperaatiosta, vaikkei se sellaiselta kuulosta.

– Siinä mentiin nivusesta sisälle sydämeen, aiheutettiin rytmihäiriöitä, nostettiin sykettä ja samalla korjattiin vika kuntoon. Viikon päästä sai jo treenata.

 

Kausi alkoi 150 metrin startilla

 

Aidanpää pinkoi viime kesänä Joensuun Eliittikisoissa 100 metrin aitojen ennätyksekseen 13,08. Noihin aikoihin ja parempaankin on tarkoitus juosta kuluvalla kauden mittaan.

– Mielelläni juoksisin kahdeksan sadasosaa kovempaa kuin viime vuonna, Aidanpää viittaa Pekingin elokuisten MM-kisojen 13 sekunnin tulosrajaan.

Aidanpään kausi alkoi 150 metrin kilpailulla Jyväskylässä, jonka hän voitti ajalla 18,38. Kausi jatkuu lauantaina Jyväskylän Kenttäurheilijoiden riveissä seurajoukkueiden Euroopan cupissa Slovakiassa.

– Välttämättä alkukaudesta juoksussa ei ole vielä tehoja, mutta ei se haittaa, huippuajat tuli viime vuonnakin heinäkuun lopussa, aituri sanoo alkukauden kisoista.

Samoilla linjoilla liikkuvat Aidanpään valmentajan Vesa Rantasen ajatukset.

– Tasollisesti ollaan hyvinkin viime kesän tasolla, mutta miten Ida saa huippukunnon esille, se on kesän virittelyn tulosta, Rantanen sanoo.


aidanpaa_ida_juoksee_teneriffalla_1_of_1.jpg