IAAF:n puheenjohtajakisa täyteen vauhtiin, Bubkan teesit julki

IAAF:n puheenjohtajakisa täyteen vauhtiin
Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n puheenjohtajataisto pääsi täyteen vauhtiin, kun Sergei Bubka julkaisi kampanjaohjelmansa. Toinen ehdokas, Sebastian Coe julkisti omat teesinsä jo joulukuussa.
 
Bubkan työkaluna taistossa on Vision 2025 -ohjelma. Ex-seiväsmestarin mukaan se tarkoittaa, että yleisurheilu kaikkineen pannaan perusteelliseen syyniin, jos hänet valitaan IAAF:n johtajaksi.

Coe puolestaan vie kampanjaansa eteenpäin neljän ydinteesin ohjelmalla. Sen päätavoite on ”kohentaa yleisurheilun vetovoimaa nopeasti muuttuvassa maailmassa”.

IAAF:lle valitaan uusi puheenjohtaja elokuisessa kongressissa Pekingissä. Tuohon kokoukseen päättyy Lamine Diackin aika järjestön johdossa.

Bubkan mukaan Vision 2025 -ohjelman tavoite on varmistaa, että koko kansainvälinen yleisurheiluperhe toimii yhdessä ja rakentaa lajille parempaa tulevaisuutta.

– Pyrkimyksenä on tutkia lajin jokainen merkittävä osa-alue ja selvittää, miten niitä voitaisiin parantaa, ja siten varmistaa, että kokonaisuus on parhaassa mahdollisessa kunnossa tulevaisuutta ajatellen, Bubka linjaa.

Käytännössä Bubka, 51, toteuttaisi yleisurheilun ongelmakohtien perkauksen työryhmissä, joiden työn tulokset puitaisiin ja vietäisiin päätökseen erillisessä kongressin istunnossa. Bubka lupaa, että kaikilla kansallisilla liitoilla on mahdollisuus tavalla tai toisella tuoda äänensä uudistustyöhön.

Jos Bubka valitaan IAAF:n johtoon, myös vuosittainen World Athletics Gaala kokee uudistuksia. Bubka toisi mukaan muun muassa alueellisia palkintoja, joihin kuuluisi myös taloudellista tukea. Se menisi Bubkan mukaan “alueille, joissa sillä olisi eniten merkitystä”.

Bubka, on istunut IAAF:n hallituksessa vuodesta 2001 ja ollut varapuheenjohtajana vuodesta 2007.

 

Coe: Katuyleisurheilulla uutta yleisöä

 

Coe on kiertänyt maailmalla puhumassa suunnitelmastaan yleisurheilun vetovoiman kasvattamiseksi jo hyvän aikaa. Hänen vaaliohjelmansa neljä tukijalkaa ovat kehitysohjelma, vallan hajauttaminen, lajin taloudellisen tulevaisuuden ja kasvun varmistaminen sekä yhteenkuuluvuden kasvattaminen lajin sisällä. 

Coen, 58, kehitysohjelman kohteita ovat kansainvälisen kilpailukalenterin uudistaminen, kilpailujen tapahtumaohjauksen kehittäminen ja niin sanotun katuyleisurheilun lisääminen.  Tällä Coe tarkoittaa esimerkiksi vastaavanlaisia kisoja, mitä seiväshypyssä, kuulantyönnössä ja pikajuoksussa on tavattu järjestää kaupunkien toreilla ja muissa vastaavissa paikoissa.

– Yhdenmukaistettu kilpailukalenteri on avainasia lajin mainonnassa ja markkinoinnissa. Meidän täytyy myös olla innovatiivisia siinä miten lajia tuodaan esille. Katuyleisurheilu voi auttaa meitä tavoittamaan uusia yleisöjä, Coe on linjannut.

 

Lisää läpinäkyvyyttä

 

Coe veisi lajia eteenpäin myös kehitysohjelmilla, joissa keskitytään erilaisiin rajattuihin ongelma-alueisiin. IAAF:n toiminnassa entinen huippujuoksija ja Lontoon olympiakisojen järjestelytoimikunnan vetäjä antaisi enemmän ääntä urheilijoille, tarkastelisi uudestaan järjestön sisäistä rakennetta ja rakentaisi järjestelmää, joka tukisi paremmin jäsenliittojen työtä.

Järjestön ja lajin taloutta Coe kohentaisi painottamalla sitä, kuinka varmistetaan, että laji kiinnostaa nuoria. Myös IAAF:n kaupallisesta toiminnasta huolehtivan organisaation työtä odottaisi katselmus, jos Coe valitaan järjestön johtoon.

Lajin sisäistä yhteenkuuluvuutta Coe kasvattaisi lisäämällä keskinäistä luottamusta muun muassa kirkastamalla antidopingtoimia sekä järjestötoiminnan läpinäkyvyyttä.

– Nyt on tärkeää avata todellinen keskustelu ja tehdä pitkä, vaikeakin katselmus yleisurheiluun, jos aiomme houkutella lajin pariin lisää nuoria, ja saada lisää tuloja, Coe sanoo.


Sebastian Coe

IAAF:n johtaja Sebastian Coe kehuu liiton nimeämän asiantuntijaryhmän kokemusta