IAAF:n kongressi: Hallituksen rooli kasvaa, antidoping uuteen kuosiin

IAAF:n kongressi: Hallituksen rooli kasvaa

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) kongressi hyväksyi uudistuspaketin, joka muuttaa tuntuvasti tapaa, jolla järjestöä johdetaan. Monacossa kokoontunut kongressi hyväksyi Muutoksen aika -nimellä kulkeneen esityksen äänin 182-10. Suomi äänesti esityksen puolesta.

– Kansainvälinen yleisurheilu otti nyt tärkeän ja välttämättömän askeleen eteenpäin. Tästä on hyvä jatkaa, mutta paljon käytännön työtä on vielä edessä, totesi Suomen edustajana kongressissa ollut Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi.

Merkittävin muutos on liiton antidopingtoiminnan organisoiminen uuden riippumattoman elimen kautta sekä järjestön toiminnan läpinäkyvyyden vahvistaminen. Myös IAAF:n hallituksen rooli päätöksenteossa vahvistuu, urheilijoiden ääni saa enemmän painoarvoa ja sukupuolten välistä tasa-arvoa järjestön sisällä vankistetaan.

– Järjestön kumppanuuden ja tulovirrat ovat uhattuna, jos emme nyt toimi väkevästi ja päättäväiseksi, IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe totesi Muutoksen aika -esityksen alkusanoissaan.

IAAF on kerännyt paljon negatiivista julkisuutta liittyen väitteisiin joiden mukaan liiton ex-johtaja Lamine Diack syyllistyi poikansa kanssa korruptioon ja dopingkäryjen peittelyyn. Syytteet ovat Ranskan poliisin tutkinnassa.

IAAF kertoi hiljattain myös, että pitkä yhteistyösopimus Adidaksen kanssa päättyy vuodenvaihteessa. Saksalainen urheiluvarustejätti tiettävästi kyllästyi jatkuviin dopinguutisiin. IAAF:llä on jo tiedossa korvaava sopimus.

Aiemmin tällä viikolla IAAF:n päätti, että Venäjä pysyy edelleen suljettuna IAAF:n kilpailutoiminnasta. Venäjän toimet maan antidopingtoiminnan kohentamiseksi eivät vielä tyydyttäneet Kansainvälistä yleisurheiluliittoa. Venäjä on ollut dopingin takia erottuna IAAF:n jäsenyydestä reilun vuoden.