IAAF:n kävelykomitea: Arvokisojen pisimmäksi matkaksi 30 kilometriä 2021 alkaen

IAAF:n kävelykomitea: Arvokisojen pisimmäksi matkaksi 30 kilometriä 2021 alkaen

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) kävelykomitea suosittelee, että 50 kilometrin kävely vaihtuu arvokisoissa 30 kilometriin miehillä ja naisille vuoden 2021 MM-kisoista alkaen.

Esitys on menossa IAAF:n hallituksen käsittelyyn maaliskuussa. Lajin kuninkuusmatkana tunnettu 50 kilometriä on mukana vielä Dohan MM-kisoissa syksyllä ja Tokion olympiakisoissa 2020.

Kävelykomitea esittää, että vuoden 2021 MM-kisoissa Yhdysvaltain Eugenessa miesten ja naisten kilpailumatkat olisivat 20 ja 30 kilometriä. Vuoden 2022 kilpakävelyn MM-joukkuekilpailusta alkaen kilpailumatkat olisivat miehille ja naisille 10 ja 30 kilometriä. Ne pysyivät sellaisena vuoden 2023 MM-kisoissa Budapestissä ja Pariisin olympialaisissa 2024. 

Komitea haluaa lyhentää kilpailumatkoja varmistaakseen, että kävely mahtuu jatkossakin arvokisojen ohjelmaan. 

Muutos 50 kilometristä 30 kilometrille tapahtuisi kolmen vuoden päästä, jotta 50 kilometriä päämatkanaan pitävillä kävelijöillä olisi aikaa sopeuttaa harjoittelunsa uuteen päämatkaan.

Kävelykomitean jäsen, moninkertainen 50 kilometrin arvokisavoittaja Robert Korzeniowski on päätöksen takana, vaikka se häntä kirpaiseekin.

– Sydämeni on vahvasti 50 kilometrillä. Siltä matkalta sain kaikki parhaat saavutukseni, mutta maailma muuttuu nopeasti. Meidän täytyy olla realisteja, mennä eteenpäin ja olla rohkeita, niin että pysymme kiinnostavina tv- ja digi-median silmissä, ja pystymme siten varmistamaan kilpakävelyn tulevaisuuden arvokisoissa,  Korzeniowski totesi IAAF:lle.

Komitea esittää myös RWECS nimeä kantavan teknisen järjestelmän käyttöönottoa helpottamaan kilpakävelyn tuomarityöskentelyä. Kyse on anturista, joka pystyy havaitsemaan jos urheilijan molemmat jalat menettävät yhtä aıkaa kosketun maahan. Komitean suosittaa, että järjestelmä otetaan käyttöön vuodesta 2021 alkaen, jos se osoittautuu testeissä toimivaksi.