Hyryläinen selätti helteen ja vatsavaivat: Hieno kokemus

Hyryläinen selätti helteen ja vatsavaivat: Hieno kokemus

Paahtava helle ja puolimatkan jälkeen iskeneet vatsavaivat näkyivät matkavauhdissa, mutta eivät syöneet Anne-Mari Hyryläisen taistelutahtoa. Hän juoksi olympiamaratonilla ajan 2.39.02, joka toi 51. sijan.

– Oli hurja keli. Sen huomasi lopussa, kuinka vauhti hidastui, mutta se tsemppasi, kun sieltä tuli muita selkä edellä vastaan, Hyryläinen hehkutti maalissa.

Hyryläinen aloitti juoksun omaa ennätysvauhtia, eli reilun kahden ja puolen tunnin loppuaikaan tähtäävää kyytiä. Nopeasti lämmennyt ilma pakotti sopeuttamaan vauhtia ja puolimatka meni reilussa tunnissa ja 17 minuutissa.

Loppumatka oli rajua taistelua. Reitin ydin oli kolmesti juostu 10 kilometrin lenkki, joka tarjosi hieman varjopaikkoja, mutta viimeiset viisi kilometriä tultiin ankarassa auringon paahteessa.

– 25 kilometrin kohdalla oli vatsaongelmia. Ne helpottivat, kun sain valmentajaltani Simo Wannakselta kahdesti lääkettä, Hyryläinen sanoi.

Kaikkiaan Rion olympialaiset oli yksi juoksijan ja vuoristokiipeilijän uran huippuhetkistä.

– Olympialaiset oli kokonaisuutena hieno kokemus, ei vaan juokseminen täällä, vaan myös valmistautuminen kisaan ja leirit, Hyryläinen sanoi.

Riosta Hyryläinen jatkaa Suomeen.

– Nyt edessä on kahden ja puolen viikon loma mökillä Nauvon saaristossa ja sitten vuoristo-opasreissu Georgiaan. Sen jälkeen jatkuu harjoittelu. Toivottavasti olen mukana ensi vuoden MM-kisoissa Lontoossa.

Sumgong kirkasti Pekingin pettymyksen

Olympiakultaa juoksi kenialainen Jemima Sumgong. Raskaassa hellekelissä aika oli 2.24.04. Kevään Lontoon maratonin voittajalle ykkössija Riossa oli uran ensimmäinen arvokisavoitto. Pekingin MM-kisoissa viime vuonna hän oli neljäs.

– Olin aika pettynyt Pekingissä, kun en päässyt mitaleille. Tiesin kuitenkin, että jonakin päivänä pystyn siihen. Nyt olen tosi tyytyväinen ja ylpeä, Sumgong sanoi.

Sumgong ratkaisi juoksun pudottamalla toiseksi juosseen, Bahrainia edustavan ex-kenialaisen Eunice Kirwan viimeisellä kolmella kilometrillä. Kirwan aika oli 2.24,13.

– Oli todella lämmin sää, piti suhteuttaa juoksua siihen, mutta en ollut missään vaiheessa huolissani. Tiesin 40 kilometrin kohdalla, että kultamitali on minun. Se, että maajoukkuetoverit tippuivat kyydistä aiemmin, toi lisää motivaatiota, Sumgong sanoi.

Kisan lopussa katsoja juoksi tielle, mutta ehtinut häiritä juoksun voittajaa ennen kuin poliisi korjasi hänet pois.

Etiopian Mare Dibaba oli kolmas ajalla 2.24.30.