Hyryläinen onnistui MM-debyytissään vaikka pistos kiusasi

Hyryläinen onnistui MM-debyytissään vaikka pistos kiusasi

Kaksi kilometriä ennen maalia alkanut pistos verotti rahtusen Anne-Mari Hyryläisen vauhtia naisten MM-maratonilla. Hyryläinen tuli arvokisadebyytissään maaliin ajassa 2.41,59 ja oli 29:s. 

Matka taittui pääosin tavoitteena olleessa kahden tunnin ja 40 minuutin loppuaikaan tähdänneessä vauhdissa.

– Viimeiset kaksi kilometriä olivat tuskaa pistoksen takia, Hyryläinen tunnusti.

Hyryläiselle, 37, uran ensimmäinen arvokisaedustus oli mieleenpainuva kokemus.

– Ei tällaista kokemusta voi muualla saada. On hienoa, kun on tottunut seuraamaan televisiosta näiden urheilijoiden tekemisiä ja sitten on heidän kanssaan kilpailemassa ja asumassa samassa hotellissa, Hyryläinen sanoo.

Hyryläisen toiveissa on jatkaa arvokisauraa. Olympiakomitea ei ole vielä julkaissut tulosvaatimuksiaan Rio de Janeiron olympiamaratonille, mutta olympiakisat välkkyvät Hyryläisen mielessä.

– Raja täytyy varmaan juosta. Jos niin on, sen aika on keväällä. Olen nyt juossut vuoden sisään neljä maratonia. Se on aika paljon. Tarvitsen tähän hyvän, pitkän harjoitusjakson leireineen, Hyryläinen sanoo.

Pilvinen sää helpotti juoksijoita

Pekingin MM-kisojen hitaahkon reitin maaliin Linnunpesästadionille Hyryläinen tuli raikuvien kannustusten saattelemana. Niillä kiinalaisyleisö kannusti Hyryläisen edellä maaliin tullutta Wang Xueqiniä. Kaksikko olisi tullut maaliin toisessa järjestyksessä ilman Hyryläisen pistosta.

– Olisin todennäköisesti päässyt ohi, sillä hänellä kramppasi takareisi, Hyryläinen totesi.

MM-maraton juostiin pilvisessä, mutta silti melko lämpimässä säässä.

– Hyvä keli. Aurinko ei paistanut ennen kuin aivan juoksun lopussa, Hyryläinen sanoi.

Dibaban kiri puri, Kiplagatin putki poikki

Kilpailu huipentui kauden kärkitulosta hallussaan pitävän Etiopian Mare Dibaban kirivoittoon ajalla 2.27.35 ja naisten maratonin MM-historian täpärimmällä marginaalilla.

Vielä stadionin tunneliin tultaessa neljällä naisella oli mahdollisuuksia voittoon, mutta kun Dibaba kiristi vauhtia, vain Kenian Helah Kiprop pysyi hänen kannassaan maalin asti. Hän oli ensimmäisissä MM-kisoissaan toinen ajalla 2.27.36.

Bahrainia edustava, alkujaan kenialainen Eunice Kirwa oli kolmas  ajalla 2.27.39. Kenian Jemima Sumgong oli neljäs (2.27.42) ja kolmatta perättäistä mestaruutta jahdannut kenialainen Edna Kiplagat viides (2.28.18).

Kiplagat kannusti muut kenialaiset kiristämään kanssaan vauhtia kahden tunnin juoksun jälkeen. Sen jälkeen kärkitaistoon jäi vain kuusi juoksijaa. Itse Kiplagat putosi kärkijoukosta pari kilometriä ennen maalia.

Voittonsa jälkeen rivakkavauhtisen 400 metrin kunniakierroksen juossut Dibaba ei ole sukua Tirunesh ja Genzebe Dibaballe.


pekingin_naisten_maratonin_lahto_1_of_1.jpg

Pekingin naisten MM-maratonille lähti 65 juoksijaa. Anne-Mari Hyryläinen oli 29:s. Kuva: Getty Images/IAAF