Hyryläinen: Kiipeily kutkuttaa, mutta MM-maraton motivoi

Hyryläinen: Kiipeily kutkuttaa

Anne-Mari Hyryläinen tunnustaa, että vuorikiipeilykauden alku hieman kutkutteli, mutta oma tavoite pysyi kirkkaana. Dubaissa asuva juoksija aikoo onnistua Pekingin MM-maratonilla elokuussa.

– Kiipeilykauden alku kutkutteli, mutta yhtään ei harmita. Juokseminen on niin makeaa ja motivoivaa, kun sitä pystyy tekemään näin kokopäiväisesti, Hyryläinen sanoo.

Hyryläinen on kestävyysjuoksija ja kokenut vuorikiipeilijä, joka on urallaan valloittanut muun muassa Mount Everestin huipun.

– Aika monta ystävää on tällä hetkellä kiipeilemässä. Kausi on alkanut ja kaikki matkustavat perusleireihin. Heitä on hauska seurata netistä, Hyryläinen sanoo.

Korkealle Hyryläinenkin on menossa, mutta vain reiluun kahteen kilometriin merenpinnan tasosta. Hän matkustaa kuukauden vuoristoleirille Eldoretiin Länsi-Kenian ylängöille, jossa hänen valmentajansa, ex-juoksija Simo Wannas asuu.

– Kun tulen Keniasta juoksen Bukarestissa puolimaratonin ja vajaat kaksi viikkoa sen jälkeen Tukholmassa maratonin. Sellainen on kevään ohjelma, Hyryläinen kertoo.

 

Treeniohjeet Eldoretistä Dubaihin

 

Hyryläiselle, 36, arvokisoissa maratonin juokseminen on yksi pitkän urheilu-uran haaveista. Hän jäi täpärästi EM-kisojen tulosrajasta viime vuonna, mutta varmisti talvella Dubain maratonilla MM-valinnan.

Pekingin matkan eteen Helsingin Jyryn juoksija on tehnyt lujasti töitä. Kun kestävyysjuoksutreeni on aiempina vuosina väistynyt aina toviksi kiipeilyn tieltä, nyt muut asiat ovat väistäneet juoksuharjoittelun tieltä.

– Viime vuonna harjoituskilometrejä kertyi reilut 4000, kun välillä oli taukoja kiipeilyn takia. Nyt parhaina viikkoina harjoituskilometrejä on kertynyt 160 ja koko vuonna niitä karttuu yli 6000, Simo Wannas kertoo.

Kaksikon valmennusyhteistyö luistaa, vaikka Wannas asustaa Keniassa ja Hyryläinen Dubaissa. Wannas tekee harjoitusohjelmat, ja Hyryläinen viestii tuntemuksistaan sähköpostilla useamman kerran viikossa.

– Kerran viikossa ollaan sitten vielä puhelimella yhteydessä, Wannas sanoo.

Kaksikon yhteistyötä rytmittävät Hyryläisen noin kuukauden mittaiset Kenian leirit. Edellinen oli marras-joulukuussa.

 

Kestävyyttä on, vauhdit haasteena

 

Monella juoksijalla vuoristoleirin teho on parhaimmillaan hetimiten, kun tullaan merenpinnan tasolle. Wannaksen mukaan Hyryläisellä kestää hyvän aikaa ennen kuin kilpailuvauhti löytyy vuoristoharjoittelun jälkeen.

Valmentajan mukaan vuoristoleirit ovat Hyryläiselle nimenomaan kestävyyden lujittamista, kun merenpinnan tasolla haetaan kehitystä ja vauhtia.

– Anne-Mari on luontaisesti erittäin kestävä. Harjoittelussa on enemmän ongelmana löytää vauhtia, Wannas sanoo.

Hyryläisen mukaan Bukarestin puolimaratonilta hän hakee tuntuman siihen, missä kunnossa kilpailuvauhti on ennen Tukholman kisaa. 

– Minulle sopii se, että kilpailen aika paljon. Olen täällä Dubaissakin juossut aika paljon kisoja ja niiden mukana kunto on noussut. Palaudun kisoista aika nopeasti, Hyryläinen sanoo.

Alkujaan tamperelaisen juoksijan puolimaratonin ennätys on toissa vuonna juostu 1.17.08. Hän uskoo, että siinä, kuten talvella Dubaissa juostussa maratonennätyksessä 2.35.17 on parantamisen varaa.

– Ennätyksessä on varaa parantaa, mutta Tukholman maratonin suhteen ei ole vielä puhuttu Simon kanssa vauhdeista. Katsotaan mikä kelikin on.


Anne-Mari Hyryläinen aavikolla