Hyryläinen kahden kuukauden vuoristoleiriltä ennätysjahtiin

Hyryläinen kahden kuukauden vuoristoleiriltä ennätysjahtiin

Anne-Mari Hyryläinen testaa sunnuntaina Lontoon MM-maratonilla miten roimasti lisääntyneet harjoituskilometrit ja ennätyspitkä vuoristoharjoittelu näkyvät kauden pääkilpailun tuloksessa.

– Lähden tavoittelemaan omaa ennätystä, mutta kun arvokisoissa ollaan, myös sijoitus on tärkeä. Yritän mennä mukaan, jos löytyy sopivavauhtinen ryhmä, Hyryläinen sanoo.

Hyryläisen treenikilometrien määrä on kasvanut edellisen harjoitusvuoteen nähden tuhannella aivan kuten vuotta aiemmin. Nyt niitä kertyy 7200. Harjoittelua on terästetty myös uutteralla vuoristoleirityksellä. 

– Anne-Mari kasvanut huippu-urheilijaksi, joka tekee pienetkin asiat hyvin, valmentaja Simo Wannas kiittelee.

Hyryläinen, 38, juoksi tammikuussa Dubain maratonilla ennätyksensä 2.32.19. Sillä hän on kaikkien aikojen kotimaan tilastossa viides. Sittemmin harjoittelua on jatkettu ilman takaiskuja. MM-kisoja varten kuntoa terästettiin kahden kuukauden vuoristoleirillä, joka päättyi juuri ennen MM-kisoja.

– Jos MM-maraton menee hyvin, samalla konseptilla mennään sitten ensi vuoden EM-kisoihin, Hyryläinen sanoo kahden kuukauden vuoristoleiristä, jota hän kokeili ensi kertaa urallaan.

– Se on valinta, kun lähdetään pitkäksi aikaa vuoristoon. Se ei ole ihan helppo paikka olla yksi kahdeksan viikkoa Ranskan alpeilla, muistuttaa Suomen Urheiluliiton kestävyysjuoksuvalmentaja Jukka Keskisalo.

– Hyryläisen harjoittelu on jo hyvin lähellä, jos ei täydellisesti, maailman kärkijuoksijoiden harjoittelua.

Tasainen reitti, ei kovia nousuja

 Lontoon MM-maraton alkaa ja loppuu Tower Bridgelle. Reitti koostuu neljästä 10 kilometrin lenkistä. Mukana on jonkin verran mutkia, joten reitti ei ole nopea, muttei superhidaskaan.

– Tykkään reitistä sikäli, että se on tasainen. Kovia nousuja ei ole, vain muutama tiukempi mutka, Hyryläinen sanoo.

Kilpailun ajaksi on luvattu noin 19-20 asteen lämpöä ja puolipilvistä. Keskisalo arvioi sen tarkoittavan, että ”romahtamisia” tulee normaalia vähemmän. 

Jos Hyryläinen pystyy kilpailussa omaan ennätysvauhtiin, hänellä on hyvät edellytykset parantaa tuntuvasti uran parasta MM-kisasijoitusta, joka on toissavuotisten Pekingin MM-kisojen 29. sija.

– Kun aloitin yhteistyön Anne-Marin kanssa neljä vuotta sitten hänen puolimaratonin aikansa oli samaa vauhtia kuin maratonilla. Vaikka harjoittelu on määrällisesti kasvanut, Hyryläisen nopeuspuoli on kehittynyt jopa enemmän kuin varsinainen niin sanottu maratonpuoli. Hänellä on siten hyvät mahdollisuudet kehittyä tuntuvasti edelleen, Wannas sanoo.

MM-kilpailun voittotaistosta on povattu mestaruutta puolustavan etiopialaisen Mare Dibaban ja Bahrainia edustavan kenialaislähtöisen Eunice Kirwan kamppailua. Dibaba puolustaa mestaruutta ja oli Rion olympialaisissa viime kesänä kolmas. Kirwa oli Riossa toinen.