Huuskola vaihtoi Ylöstalon ryhmään ja harjoittelee jatkossa Samuelssonin kanssa

Pikajuoksija Tuukka Huuskola hakee uralleen seuraavaa kehitysaskelta Mikael Ylöstalon valmennuksessa. Samalla hän saa harjoituskaveriksi Ylöstalon johdolla harjoittelevan viisinkertaisen Kalevan kisojen voittajan Samuli Samuelssonin.

– Todella kiva päästä harjoittelemaan Samulin kanssa. Saan häneltä oppia ja vastusta. Uskon, että tämä palvelee meitä molempia, Huuskola sanoo.

Viipurin Urheilijoita edustava Huuskola, 23, juoksi Atte Pettisen valmennuksessa 100 metriä 10,45, päämatkansa 200 metriä 20,90 ja 150 metrin Suomen ennätyksen 15,53.

– Aten kanssa tehtiin yhteistyötä 10 vuotta ja se sujui meiltä hyvin. Tämä on iso muutos, kun valmentaja vaihtuu. Mutta itse koin, että se oli tässä kohtaa tarpeellinen. Aten kanssa vaihdos tehtiin hyvissä fiiliksissä. Voidaan tehdä yhteistyötä jatkossakin, Huuskola sanoo.

Juoksutekniikka kehityskohteena

Ylöstalon valmennuksesta Huuskola hakee kehitystä varsinkin juoksun tekniikkaan.

– Juoksutekniikka ja kiihdytys ovat niitä asioita, joita Tuukka haluaa parantaa ja joista hänen kanssaan oli puhe. Hän sopii hyvin porukkaan ja oli halukas harjoittelemaan Samulin rytmin mukaan. Hyvä lisä tämä on myös Samulille, Ylöstalo arvioi.

– Nyt syksyn mittaan opiskelen, millainen urheilija Tuukka on. Jokaisella valmentajalla on omat painotukset. Se näkyy pikkuhiljaa, osuuko kaikki kohdalleen heti, vai tuleeko siirtymävaihde.

Samuelssonia valmentava Ylöstalo on mukana myös Kristian Bäckin valmennuksessa sekä Annimari Kortteen, Viivi Lehikoisen ja Oskari Mörön päivittäisharjoittelussa, vaikka kaikilla kolmella on oma valmentaja.

Kesän vaivat hoidettu, treenikausi käynnissä

Kulunut kesä oli Huuskolalta takkuinen reiden lähentäjälihaksen ja sieltä juontuneen alavatsavaivan takia. Uuden harjoituskauden hän aloitti terveenä ja intoa puhkuen.

– Tutkimuksessa paljastui, että vasemman reiden lähentäjä oli heikompi kuin oikea. Se poikia rasitusta ja tulehduksen lihasten kiinnityskohtaan. Sain siihen lääkityksen ja lähentäjä saatiin parempaan kuntoon. Vatsa on nyt ollut oireeton elokuusta lähtien, Huuskola sanoo.

Vaivat verottivat kuitenkin sen verran kesän tehoharjoittelua, ettei Huuskola kyennyt loppukesän kilpailuissa toivomaansa vauhtiin, vaikka vaivat hellittivät. Kesän mittaan Huuskola juoksi 100 metriä myötätuuleen 10,44 ja ennätyskelpoisesti 10,54. Päämatkan, 200 metrin startit jäivät käytännössä väliin.

– Nyt ei ole mitään esteitä harjoittelulle ja yksi treeni Samulin kanssa jo yhdessä tehtiinkin, Huuskola kertoo.

Tuukka Huuskola tositoimissa Paavo Nurmen kisoissa.

EM-kilpailut kesän päätavoite

Huuskolan tulevan kilpailukauden päätavoitteet ovat elokuisissa Münchenin EM-kilpailuissa.

– EM-kisat ovat tavoitteena henkilökohtaisella matkalla ja 4×100 metrin viestissä. Meillä on nyt miesten 100 ja 200 metrillä paras taso koskaan. Vaikka tulisi loukkaantumisia, saadaan varmasti iskukyinen joukkue EM-kisoihin, Huuskola arvioi.

– Minulle 200 metriä on päämatka. Omat ominaisuudet sopivat sille paremmin, vaikka juoksen myös 100 metriä, joka Samulin kanssa harjoitellessa varmaan korostuu.