Hurske välieriin, Bäck finaaliin

Hurske välieriin

Yleisurheilun EM-kilpailut Amsterdamissa alkoivat suomalaisittain mainiosti. Parhaista suoristuksista vastasivat Reetta Hurske, joka juoksi 100 metrin aidoissa oman ennätyksensä 13.16 ja eteni sillä välieriin sekä Kristian Bäck, joka ponnisti tuloksella 796 pituushypyn finaaliin.

– Se oli täyden kympin juoksu. Pääsin telineistä hyvin irti ja se onkin juoksuni paras osa. Telineissä tapahtunut pieni nykäisy ei haitannut, kun se oli oma tekemäni. Aitoja en kolhinut yhtään. Paukkuja riittää välieriin, Hurske vakuutti alkuerän juoksun jälkeen.

Alkuerien nopein oli Kreikan Elisavet Persidiou ajalla 12.98. Toiseksi nopein oli Ruotsin Susanna Kallur, 13.01 ja kolmas Valko-Venäjän Pernella Herman, 13.03.

Suoraan välieriin pääsivät Euroopan tilaston 12 parasta, joiden joukossa on myös Suomen Nooralotta Neziri.

Linnalla hyvä fiilis

Inga Linna oli moukarikarsinnan jälkeen yhtä hymyä. Hän sijoittui oman karsintaryhmänsä seitsemänneksi.

– Oli tosi hyvä fiilis heittää, eikä jännittänyt yhtään. Pystyin olemaan levollinen ja heittämään omalle tasolleni. Kisa oli nousujohteinen, ensimmäisellä varmistin tuloksen, toisella pistin kaiken peliin ja kolmas meni vähän yliyrittämiseksi. Vielä kun olisi saanut heittää muutaman kerran lisää. Rinki oli ihan sikahyvä, Linna kertoi.

Moukarikarsinnan ylivoimainen ykkönen oli Puolan Anita Wlodarczyk, joka heitti 73.94. Finaaliin päästäkseen Linnalta olisi vaadittu 68 metrin ylitys.

Sandblom ja Korpela karsiutuivat niukasti

Linda Sandblom karsiutui korkeuden finaalista niukasti tuloksella 189. Jos se olisi mennyt ensimmäisellä, hän olisi selviytynyt finaaliin.

– Jännitti aika paljon. Se näkyi vauhtijuoksussa, jonka alkua oli vaikea pitää riittävän rauhallisena. Mutta Rioa ajatellen tämä oli hyvä harjoitus. Sielläkin karsinta on varmasti vähintäänkin yhtä pitkä. Pitää vaan pystyä olemaan rauhallisempana.

Merja Korpelan finaalipaikka moukarinheitossa jäi 29 sentin päähän. Viimeinen finaalipaikka meni karsinnan viimeisellä heitolla Ruotsiin.

– Ruotsalaiset menevät aina viime metreillä ohi. Tämä tappio pitää kuitata Ratinan Ruotsi-otelussa, hän totesi.

Korpela sai tehneensä ringissä rauhassa omaa työtään, mutta se ei vaan riittänyt.

– Kolme heittoa ei riitä, se on ihan eri asia kuin normikisan kuusi heittoa. Pitäisi vaan olla niin kovassa kunnossa, että rutiinitulos riittää 12 parhaan joukkoon.

Mikael Bäck ponnisti pituuden finaaliin

Arvokilpailujen ensikertalainen Mikael Bäck ponnisti pituuskarsinnan toisella hypyllä tuloksen 796 ja eteni kirkkaasti finaaliin.

– Teknisesti hyppyyn jäi vielä korjattavaa, sillä viimeinen askel oli liian pitkä. Mutta oli paineita ja se aina vaikuttaa tekniikkaan. Kaikkiaan toinen hyppy oli hyvä, se nousi aika hyvin. Ponnistuspaikasta mitattuna se oli noin 810. Oma tavoitteeni finaalissa on olympiaraja (815), sitä lähden hyppäämään, Bäck sanoo.

Henri Väyrysen mukaan ensimmäinen hyppy oli suhteellisen rento ja hyvä, ja karsinta sai hyvän startin.

– Sen jälkeen tuli kaksi reilusti yliastuttua hyppyä, joista ei voi paljon puhua. Hyvät myötätuulet oli koko kisan ajan ja löysin hyvät tuulet hyppyihin, Noissa paikoissa pitää vaan onnistua, Väyrynen pohti.

Hän käy olympiarajan kimppuun lauantaina Jämsän pituuskarnevaaleilla.

Amsterdamin EM-kilpailujen tulokset päivittyvät reaaliajassa osoitteeseen: http://www.european-athletics.org/competitions/european-athletics-championships/2016/schedules-results/