Hurske sanoi kiitos ei Oslon Bislettille – Kevät koetteli, nyt treenit kulkevat

Tampereen Pyrinnön Reetta Hurske sanoi kiitos ei tarjoukselle kilpailla 200 metrin aitajuoksussa Oslon Bislettillä kesäkuun alussa. Viime kesänä 100 metrin aitajuoksun olympiarajan rikkoneen juoksijan suunnitelmissa on avata kilpailukausi vasta sydänkesällä.

– Se Norjan kisa ei oikein sopinut omaan kalenteriin. Kun ei ollut varmaa tietoa alkaako kausi Suomessa heinä-, elo- vai syyskuussa, olin jo päättänyt jatkaa treenikautta vähän pidemmälle, Hurske sanoo.

– Nyt olen ajatellut, että voisin kilpailla heinäkuussa, mutta Teemakisa kesäkuun lopussa Espoossa varmaan onnistunee. Päätähtäin on elokuussa.

Hallikaudella Hurske teki tasaista jälkeä ja pinkaisi parhaimmillaan kolmen sekunnin sadasosan päähän 60 metrin aitajuoksun omasta Suomen ennätyksestään. Kevään harjoituskaudesta ei kuitenkaan tullut jatkumoa hallikaudelle, niin kuin hän toivoi.

– On ollut aika värikäs kevät. Ei minulla ole aiemmin tällaista ollut, Hurske huokaa ja viittaa virusepidemian moninaisiin vaikutuksiin ja selkä- ja takareisivaivoihin.

– Selkä on kipuillut alkuvuodesta lähtien. Se ei varsinaisesti ole haitannut harjoituksissa, mutta vaivaa vapaa-ajalla.  Se on sitä samaa vaivaa, jota minulla on ollut ennenkin, Hurske miettii.

– Hallikauden jälkeen ajatuksena oli tehdä harjoituksissa nopeusjakso, kun olin nopeassa kunnossa. Sitten tuli takareisivaivaa, joka esti kovan juoksemisen kolmen viikon ajan. Kun jalka alkoi taas kestää, tehtiin nopeutta ja voimaa. Nyt pitäisi siirtyä taas nopeusjaksolle.

Hurske: Suomen mestaruudesta en hevillä luovu

Vaikka kevät ei ole sujunut toiveiden mukaan, Hurske uskoo, että tulevana kesänä on kaikki mahdollisuudet juosta jatkoa viime kesän kehitykselle.

–  Treenit ovat takareisivaivan jälkeen menneet hyvin. Ei ole ollut mitään ongelmia. Aitatreenejä en ole vielä kauheasti tehnyt, enempi voimaa, Hurske sanoo.

– Tuntuu, että voima tarttuu hyvin. Toivon mukaan se näkyy radalla jo tänä kesänä tai ainakin ensi kesänä, jonne treenaaminen tähtää jo nyt aika paljon. Ensi vuoden maaliskuussa Euroopan hallimestaruuskilpailuista haluan menestystä.

Tokion olympiakisojen siirtyminen ensi vuoteen ja Pariisin EM-kilpailujen peruuttaminen söivät kesän kilpailukaudelta isot maalit, mutta Hurske ei sitä surkuttele.

– Vaikkei kesällä ole kansainvälisiä arvokilpailuja, minulla on siellä yksi Suomen mestaruus puolustettavana, ja siitä en helpolla luovu, Hurske viittaa elokuisiin Turun Kalevan kisoihin.

– Myös syyskuun Ruotsi-ottelu Ratinassa on varmasti hieno tapahtuma.

Kalevan kisa -viikon Paavo Nurmi Games on uusi kokemus

Arvokisaton vuosi tarjoaa urheilijoille mahdollisuuksia tehdä kilpailukaudella kokeiluja, esimerkiksi kilpailuun valmistautumisessa.  Hurske näkee kesän kilpailut myös mahdollisuudeksi treenata sitä, kuinka löytää hyvän henkisen latauksen erilaisiin kilpailuihin.

– Uskon, että tänä kesänä kilpailuja lähestytään vähän eri tavalla. Varmaan tehdään esimerkiksi sitä, että kisapäivän jälkeisenä päivänä on heti kova treeni. Sillä haetaan sitä, että pystyy peräkkäisinä päivinä juoksemaan kovaa, Hurske sanoo.

– Voi olla myös, että tehdään kisaa edeltävänä päivänä kova treeni. Silloin haetaan sitä, että pystyy saamaan tuloksen ulos ilman mitään varsinaista herkistelyä. Sekin on uusi juttu, että Paavo Nurmi Gamesin tapainen kova kilpailu on samalla viikolla Kalevan kisojen kanssa.

”Nyt ei ole tarvinnut elellä yksin”

Koronaepidemian tuomista rajoituksista Hurske kertoo selvinneensä hyvin. Kauppi Sports Center tarjosi puitteet harjoittelulle ja epätietoisuuden luoma henkinen stressi hellitti, kun päätöksiä arvokilpailuista alettiin julkistaa. Urheilun ulkopuolisessa arjessa pandemia on näkynyt eri tavoin.

– Olen aika perhekeskeinen ihminen ja kun isovanhemmat kuuluvat riskiryhmään, en ole kauheasti voinut heitä nähdä. Muuten arki on ollut aika normaalia. Tosin nyt ei ole tarvinnut elellä yksin, kun Italiassa lopetettiin kausi, Hurske viittaa Italiassa koripalloilevaan avopuolisoonsa Topias Palmiin.