Hurske sai kunnon vastuksen pika-aitojen finaalissa: ”Seurakaveri pisti tiukoille” – Naisten seiväshyppy siirrettiin – Salminen kukisti Mäkelän – Lakka voitti yhdeksännen mestaruutensa

Kalevan kisojen naisten 100 metrin aitojen finaali jätti Reetta Hurskeelle hyvän tunteen MM-kisoja ajatellen. Hurske voitti uransa neljännen Kalevan kisojen mestaruuden koleassa säässä ajalla 12,85.

Hurskeen tapaan Tampereen Pyrintöä edustava Lotta Harala kiiti toiseksi ajalla 12,94.

– Alkuerä oli alusta parempi ja loppu oli mikä oli, kun ei ollut kilpailua. Finaalissa jouduin juoksemaan ihan tosissaan, kun tuo seurakaveri pisti tiukoille. Finaalissa lähtö oli onneton, mutta loppu oli parempi, Hurske kertaili.

Hurskeelle Kalevan kisat oli viimeistä edellinen kilpailu ennen MM-kisoja. Viimeinen on Tampereen Motonet GP 8. elokuuta.

– Kova kisa on tulossa Tampereellekin, mutta tämä päivä antoi MM-kisoja ajatellen hyvää luottoa. Tuli ihan hyvät juoksut, vaikka ei ollut pikajuoksulle optimiolosuhteet, Hurske totesi.

Tyytyväinen oli Haralakin

– Oli onnistunut finaali. Oli hirveä jännitys, eikä ollut paras olo kropassa, mutta olen tosi tyytyväinen tuohon finaalivetoon, Harala tuumi.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Nooralotta Neziri oli kolmas ajalla 13,19 ja Espoon Tapioiden Saara Keskitalo neljäs ennätyksellään 13,19.

– Olen tosi tyytyväinen, kun pari kertaa siihen sadasosan päähän on jo tullut, Keskitalo viittasi siihen, että on kauden mittaan juossut kahdesti 13,20.

Korte ei tullut finaaliin: ”Quadratus femoris -lihas on vielä riskirajoilla”

Annimari Korte jätti finaalin juoksematta.

– Oulussa revennyt quadratus femoris -lihas on vielä riskirajoilla, joten alkuerän jälkeen sysäsin valmentaja Mikael Ylöstalon kanssa fysioterapeutti Jarmo Ahoselle päätöksen, juoksenko. Ja liian iso riski se olisi ollut. Tärkeintä on päästä terveenä jatkamaan ensi vuoden EM:iä ja olympialaisia kohti, Korte perusteli ratkaisuaan.

Lakka: ”Toivotaan, että saisin hyvän valmistautumisen MM-kisoihin ja pysyisin terveenä”

Jyväskylän Kenttäurheilijat  Elmo Lakka venytti Kalevan kisojen 110 metrin aitojen voittoputken yhdeksän mestaruuden mittaiseksi. Lakka voitti juoksun ylivoimaisesti ajalla 13,61. Seuratoveri Santeri Kuusiniemi oli toinen ajalla 13,84.

– Juoksuna tämä oli ihan tasapainoinen. Ei ollut mitään kolhuja. Koetin parantaa lähtöäni alkuerästä, mutta täydellistä imua en juoksuun saanut missään vaiheessa, Lakka sanoi.

Lakalle kisa oli näillä näkymin MM-kisojen kenraali, ja kisoihin valmistautuminen on mennyt koko lailla hyvin

– Aina kovempaa saisi mennä. Se 13,43 on tänä kesänä tullut, mutta parempaan on edellytykset. Toivon mukaan se pöljä päivä tulee johonkin kohtaa tällekin kaudelle, Lakka sanoi

– Toivon, että saisin hyvän valmistautumisen MM-kisoihin ja pysyisin terveenä.

SM-pronssin vei Liedon Parman Valtteri Kalliokulju ajalla 14,21.

Salminen sinnitteli voiton koleassa kelissä ja vastatuuleen 

Naisten koleassa, osin sateen seassa ja vastatuuleen hypätyssä kolmiloikkafinaalissa ei rikottu 14 metriä, mutta Imatran Urheilijoiden Senni Salminen katkaisi Orimattilan Jymyn Kristiina Mäkelän kahdeksan perättäisen mestaruuden putken.

Salmisen pisin hyppy kantoi 13,88, kun Mäkelä ponnisti 13,80.

– Eka kolmiloikan Kalevan kisojen voitto  maistui ihan hyvältä. Ensimmäinen hyppy oli ihan hyvä, mutta tunsin, että viimeinen kontakti petti, eli nytkin olisi voinut lähteä paremmin, mutta loppukierroksilla hyppääminen meni yliyrittämiseksi ja ehkä vähän puhti loppui, Salminen kertaili.

Salmiselle kilpailu oli mitä todennäköisemmin MM-kisojen kenraali.

– Nyt tässä pitää opetella miten hypätään vähän pidemmälle, eli harjoitellaan eikä näillä näkymin kilpailla, Salminen sanoi.

Mäkelä ei ollut tyytyväinen kisaansa, mutta sen sijaan pieneen kehitysaskeleeseen.

– Sain juoksun menemään parempaan suuntaan, Mäkelä sanoi.

– Kisassa kävi niin, että sohlasin ensin loikkien kanssa. Ja kun rupesin löytämään loikkia, juoksuun alkoi tulla virheitä, mutta kaiken kaikkiaan juoksu rupeaa olemaan sellaista, että siitä voisi ruveta tekemään jotakin.

Jessica Kähärä oli tiukan paikan edessä astuttuaan finaalin kaksi ensimmäistä yritystään yli. Kolmannella hän ponnisti 13,10, joka riitti pronssimitaliin.

Kangas voitti neljännen – Auviselle ennätys

Miesten moukarifinaalin onnellisin urheilija taisi olla Sjundeå IF:n Roope Auvinen, joka heitti kolmanneksi ennätyksellään 71,26.

Kankaanpään seudun Leiskun Aaron Kangas heitti mestariksi tuloksella 73,26 ja hyvän vastuksen tarjonnut Noormarkun Nopsan Tuomas Seppänen 73,03. Hopeamitali on Seppäsen kymmenes Kalevan kisojen moukarinheitossa!

Kankaalle voitto oli neljäs perättäinen, mutta ei tullut aivan sillä tuloksella, jota hän tavoitteli.

– Tuomas pisti kisan tiukille, mutta tavoite oli mestaruuden lisäksi heittää 75-metrinen. Se on perustaso, jota haluan pitää, eli tuloksen puolesta oli vähän nihkeä kisa, Kangas sanoi.

Budapestin MM-kisoja ennen Kangas heittää vielä Tampereen Motonet GP:ssä 8. elokuuta.

– MM-kisoja ajatellen tuntuu, että perustaso on hyvä ja treenit ovat menneet hyvin.

Neea Käyhkön ensimmäinen Suomen mestaruus

Naisten seitsenottelun Suomen mestariksi Lahden stadionin kaatosateessa ja 15 asteen lämpötilassa otteli Savonlinnan Riennon Neea Käyhkö, joka voitti uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden pistein 5477.

– Pistää suun hymyyn. Eka mestaruus Kalevan kisoista, Käyhkö iloitsi.

Toisena päivänä Käyhkö hyppäsi pituutta vastatuuleen 583, heitti keihästä 36,74 ja juoksi 800 metriä aivan ennätyksensä tuntumaan 2.23,45.

– Ei mihinkään yksittäiseen lajiin voi olla erityisen tyytyväinen. Ehkä perjantaina korkeushyppy oli perushyvä ja 800 metriä tässä kelissä, arvioi Käyhkö.

– Kilpailuja on ollut paljon ja on ollut henkisestikin raskasta kilpailla niin tiheään. Mutta loppukesästä vielä nuorten SM-kilpailut ja kolmen viikon päästä moniotteluissakin.

Tampereen Pyrinnön Vilma Itälinna otteli Lahdessa toiseksi pistein 5331. Itälinna voitti perjantaina ylivoimaisesti sekä 100 metrin aitajuoksun että 200 metriä vastatuuleen ajoin 13,60 ja 24,18.

Kolmanneksi otteli Turun Urheiluliiton 20-vuotias yllättäjä Emmi Valtonen pistein 5046. Avauspäivän jälkeen kolmantena ollut Esbo IF:n Jessica Rautelin joutui keskeyttämään.

Janette Hanski Karhulan Urheilijoista jäi avauslajissa 100 metrin aitajuoksussa pisteittä, mutta kokosi kuudessa muussa lajissa 4208 pistettä ja sijoittui 11:nneksi. Hanski voitti päätöslajin 800 metriä ajalla 2.19,17 ja olisi ilman aitajuoksun haaveriaan todennäköisesti ollut yhteispisteissä kolmas.

Tarmo Savola voitti kolme lajia viidestä

Miesten kymmenottelun avauspäivänä Vasa Iddrottssällskapin Tarmo Savola voitti kolme lajia viidestä ja johtaa ylivoimaisesti 347 pisteen erolla Tampereen Pyrinnön Aleksi Savolaiseen pistein 4101.

Savola voitti 100 metriä ennätyksellään 10,84, pituushypyn myötätuulituloksella 742 ja illan kovimmassa vesisateessa juostun 400 metriä erinomaisella ajalla 48,86.

– Perushyvää tekemistä. Ei mitään megasuorittamista, Savola arvioi.

– Ei mitään Taikuri Luttisen temppuja tarvita, mutta yksi iso hyppy olisi pituuspaikalla saanut tulla.

Hopea- ja pronssimitalikamppailussa ovat Savolaisen ohella veljekset Juuso ja Ville Toivonen Ähtärin Urheilijoista. Heistä Juuso voitti korkeushypyn ennätyksellään 198. Ville teki ennätyksensä 100 metrillä ja kuulantyönnössä.

Petri Ihander Lahden Ahkerasta teki hänkin ennätyksensä 100 metrillä ja kuulantyönnössä, mutta heikohkot tulokset korkeushypyssä ja 400 metrillä pudottivat hänet viiden lajin jälkeen viidennelle tilalle pistein 3621.

Ville Kattelus Ylihärmän Junkkareista otteli kolme lajia hyvin, mutta korkeushypyssä oli jo ongelmia ja neljän lajin jälkeen hänen kilpailunsa päättyi.

Naisten seiväshyppy siirrettiin

Tuomarineuvosto päätti siirtää naisten seiväshypyn finaalin lauantailta sunnuntaille. Vaikeat sääolosuhteet olisivat aiheuttaneet urheilijoille turvallisuusriskin. Sääennuste sunnuntaille on aurinkoinen.