Hurske povaa kovatasoisia alkueriä: ”Pitää olla hereillä, kun pyssy pamahtaa” – Harala: ”Tampereen kisa jätti hyvän fiiliksen”

Reetta Hurskeen mukaan runsaalla kokemuksella arvokisoista ja muista kansainvälisistä kisoista on käyttöä Budapestin MM-kisoissa.

– Kokemus arvokisoista ja kansainvälisistä kisoista on varmasti vaikuttanut minuun niin, ettei mikään enää yllätä. En ala panikoida asioista, joihin en voi vaikuttaa, Hurske sanoo.

Sellaisia asioita on esimerkiksi sää.

– Tai onko treeneissä kaikille aitoja, tuleeko viivästyksiä tai miten kuljetaan ensimmäisestä kokoontumispaikasta toiseen ennen kisan alkua, Hurske sanoo.

Tiistaina Hurske ja Lotta Harala hakevat Budapestissä 100 metrin aitojen alkueristä paikkaa välieriin. Jatkoon menevät viidestä erästä erien neljä parasta ja neljä aikavertailusta, yhteensä 24 juoksijaa.

– Välieräpaikka edellyttää alle 13 sekunnin aikaa. Uskon, ettei 13 sekuntia riitä, Hurske arvioi.

– 12,9:n yläosia voi riittää välieräpaikkaan, Harala komppaa.

–  Lähden tekemään omaa juoksua, ja toivottavasti olen neljän parhaan joukossa, Reetta Hurske sanoo alkuerästä.

Hurske: ”Iltakisa nostanee alkuerien tulostasoa”

Hurske on kauden parhaiden vertailussa eränsä neljänneksi nopein SE-ajalla 12,70. Erän kärkinimet ovat entinen ME:n haltija ja olympia- ja MM-kisojen hopeamitalisti Yhdysvaltain Kendra Harrison, joka aitoi heinäkuun lopussa 12,31 sekä kokenut jamaikalainen Danielle Williams, joka kiiti maailmanmestariksi kahdeksan vuotta sitten Pekingissä. Hän juoksi hiljattain Yhdysvalloissa 12,54.

Erän sisäradalta starttaavaa Hursketta nopeampi on tällä kaudella ollut myös Bahaman Devynne Charlton, jonka kesän paras on 12,69.

– Se, että alkuerä on iltapäivällä, vaikuttaa varmaan niin, että tulostaso nousee kovemmaksi. Pitää olla hereillä, kun pyssy pamahtaa. Siinä ei voi antaa sadasosia pois. Sitten vain jalkaa liikkeelle, Hurske sanoo.

Hurske on kuntonsa suhteen luottavainen. Lahden Kalevan kisoissa vastatuuleen juostu 12,85 kertoi, että sydänkesän treenijakso on toiminut.

–  Ei ole väärä tulkinta, että kunto olisi nousussa. Juoksu on kulkenut treeneissä hyvään malliin. Olen tosi pettynyt, jos ei tule kahta juoksua.

Harala ensi kertaa MM-kisoissa: ”On ihan rauhallinen fiilis”

Luottavaisena välieräpaikkaa tavoittelee myös Harala, vaikka kokemusta ulkoratojen arvokisoista hänellä ei ole.

– Minulla on kokemusta kaikenlaisista muista tilanteista ja paineista. Ei ole sellainen olo, että olisin paniikin partaalla. On ihan rauhallinen fiilis, Harala sanoo.

Harala on eränsä kauden parhaiden vertailussa seitsemäs.

– Tavoitteena on onnistunut juoksu. Kaikki on mahdollista, sillä aitajuoksukilpailut voivat olla dramaattisia. Voi aueta paikka välieriin, Harala tuumii.

Haralan erän kärkinimet ovat hallitseva Yhdysvaltain mestari ja ex-maailmanmestari Nia Ali, jonka kauden paras on 12,30, Euroopan mestari, Puolan Pia Skrzyszowska, jonka kesän paras on 12,51, ja Etelä-Afrikan Marione Fourie. Hän juoksi kauden parhaansa 12,55 samassa Sveitsin La Chaux-de-Fondsin kilpailun alkuerässä, jossa syntyi myös Haralan kauden paras 12,85.

MM-kisojen kenraalissaan Tampereen Motonet GP:ssä Harala juoksi myötätuulessa 12,88.

– Tampereen kisa jätti hyvän fiiliksen. Tuntuu, että varmuus on löytynyt. Täysiä vaan, urku auki, Harala sanoo.

Harala on myös ottanut vastuun omasta valmennuksestaan.

– Vastuu on siirtynyt minulle. Suunnittelen itse harjoitusohjelmat. Matias valvoo juoksutreenit, Harala viittaa siippaansa Matias Myttyseen.