Hurske peittosi Haralan kisaennätyksellä tiukassa taistossa – Kuusiniemi toteutti unelmansa – tiheälyöntisyyskohtaus söi Lakan vireen

Reetta Hurske voitti kenttä- ja kisaennätyksellä 12,76 Tampereen Pyrinnön seurakavereiden välisen taiston 100 metrin aitojen Suomen mestaruudesta Vaasan Kalevan kisoissa.

Miesten 110 metrin aidoissa Santeri Kuusiniemi voitti mestaruuden ajalla 13,66 ja katkaisi Elmo Lakan yhdeksän vuoden voittoputken.

Hurske peittosi finaalissa Lotta Haralan, joka oli toinen mainiolla ajalla 12,81.

– Tavoite oli juosta kenttäennätys, mutta se oli samalla kisaennätys, mutta käyhän se minulle. Alkuerässä oli parempi lähtö kuin finaalissa, mutta loppusileä tulee nyt ihan hyvin, Hurske hehkutti.

– Tiukkaa se oli ja olen tosi tyytyväinen siihen, että juoksu pysyy hyvin kasassa. Ei tule kolhuja ja pysyn itse koko ajan mukana, enkä lähde liikaa ahnehtimaan. Tekniikka on hyvällä mallilla.

Tyytyväinen taistoon oli Haralakin.

– Ärsyttää, kun loppusileä on koko ajan tosi hidas. Oli siistiä kisata. Lähtö ei ollut ihan niin hyvä, mutta juoksu lähti hyvin vetämään. Tiesin, että kun loppusileä on niin huono, minun pitää olla Reetan edellä viimeisellä aidalla. Nyt olin ihan tasoissa ja tiesin, että se menee tiukoille, Harala totesi.

Espoon Tapioiden Saara Keskitalo oli kolmas ajalla 13,41.

Kuusiniemi: Tiesin maalissa, että voitin

Miesten 110 metrin aidoissa yksi Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Santeri Kuusiniemen unelma toteutui, kun hän voitti mestaruuden ja kukisti pitkään lajia Suomessa hallinneen seuratoverinsa Elmo Lakan ajoin 13,66–13,73.

– Tämä on unelma. Tosi iso unelma, josta olen unelmoinut pitkään. Herkistää. Ihan älytön kruunu. Elmolla olisi tullut kymmenes voitto putkeen. Ei mitään pois häneltä. Hän on ihan mahtava aituri, mutta oli se kuitenkin kirsikka kakun päälle, Kuusiniemi purki tuntojaan ensimmäisestä Kalevan kisojen voitostaan.

– Kisassa huomasin alitajuisesti, että sain  hyvän reaktion. Olin Elmon kanssa tasoissa ekalla aidalla. Oli hyvä rytmi koko ajan, pysyttiin tasoissa, lopussa tuli muutama ponnari vähän ylöspäin ja Elmo tuli ehkä millin lähemmäksi. Sitten minä runttasin lopun ja tiesin maalissa, että voitin.

Kuusiniemi on tällä kaudella juossut ennätyksensä 13,58 ja pääsi Rooman EM-kisoissa finaaliin. Silti Kalevan kisojen voitto maistui ehkä makeimmalta tämän kesän saavutuksista.

– EM-finaali on isompi titteli, mutta siinä oli oma tvistinsä, Kuusiniemi sanoi.

Lakka oli toinen ajalla 13,73 ja Tampereen Pyrinnön Konsta Kankainen kolmas ennätyksellään 14,12. Lakan vauhtia söi rytmihäiriö alkueräjuoksun jälkeen.

– Sydämen tiheälyöntisyyskohtaus alkoi alkuerän jälkeen heti maalissa. Hengittelin ja koetin saada sen pois. Niitä silloin tällöin tulee, Lakka sanoi ja arvioi, että se näkyi finaalin vauhdissa.

Lampela taivutti mestariksi

Oulun Pyrinnön Elina Lampela voitti Kalevan kisojen seiväshypyn toisen kerran urallaan. Nyt se tuli Vaasan Kaarlen kentän pääkatsomon rajun kannustuksen siivittämänä tuloksella 452. Lampela päätti kisan yrityksiin ennätyksestään 464, ja niistä kaksi oli hyviä.

– Kisasta jäi hyvät fiilikset, vaikka oli vähän takkuinen verkka. Sen aikana tuulet olivat pahat, enkä saanut tehtyä yhtään hyppyä täydellä vauhdilla, kun aika loppui kesken. Siksi aloitin niin alhaalta, Lampela sanoi.

– Mutta kisaan olen tosi tyytyväinen. Siinä oli ihan lupaavia yrityksiä 464:stä. Hyppyjen korkeus olisi riittänyt, mutta hyppy ei ihan edennyt.

Esbo IF:n Saga Andersson oli toinen kauden parhaallaan 445 ja Silja Andersson kolmas ylitettyään 405.

Seppänen mestariksi 20 vuoden yrittämisen jälkeen 

Noormarkun Nopsan Tuomas Seppänen voitti moukarinheiton Kalevan kisojen ensi kertaa 20 vuoden yrittämisen jälkeen. Seppänen heitti Kalevan kisoissa ensi kertaa 2004 ja voitti 10 hopeaa ja 3 pronssia ennen kuin ensimmäinen mestaruus heltisi tuloksella 73,23.

– Aika harvinaista herkkua. Parhaani olen tehnyt joka kerta ja nyt se riitti mestaruuteen. 20 vuotta piti treenata, Seppänen sanoi.

– Olin aika hyvin latautunut ja kroppa hyvässä vireessä. En ollut viikolla kauheasti ehtinyt stressata tätä kisaa, kun äiti sai aivoinfarktin ja pääsi kotiin torstaina, kun lähdin.

Kankaanpään seudun Leisku Aaron Kangas oli toinen kauden parhaallaan 72,40 ja Kenttäurheilijat-58n Max Lampinen kolmas ennätyksellään 71,53.