Hurske otti riskiä voimatreenissä ja onnistui, ”Kesällä alle 13 sekunnin”

Hurske otti riskiä voimatreenissä ja onnistui

Lisääntynyt voima ja juoksuun löytynyt rentoutus nostivat Reetta Hurskeen hallikaudella 60 metrin aidoissa kansainväliselle tasolle. Samoilla harjoittelun painotuksilla haetaan kevään mittaan valmiuksia, jolla juostaan 100 metrin aidoissa alle 13 sekunnin aikoja.

–  Innolla odotan kesää. Nyt on tehty kolme viikkoa voimaa. Se on tarttunut ihan kivasti. Kevään mittaan sitten juostaan vähän enempi, Hurske sanoo.

Hurske on valmentajansa Marjukka Suihkon kanssa venyttänyt mielikuvituksen rajoja hakiessaan vaihtoehtoisia voimahankintatapoja, kun nikamasiirtymä lannerangassa on pakottanut hakemaan vaihtoehtoja perinteiselle voima- ja kimmoisuusharjoittelulle.

Kuminauha, kelkan veto, painoliivit ja nilkkapainot ovat tulleet tutuiksi, mutta syksyn harjoittelussa otettiin askelia perinteisemmän voimaharjoittelun suuntaan.

–  Aikaisemmin en selkäoireiden takia ole juuri voimaa punteilla tehnyt, mutta sanoin syksyllä, että nyt on pakko mennä vähän riskillä. En enää jaksa jarrutella siksi, etten uskalla tehdä. Nyt sitten on menty ja selkä kestänyt ihan hyvin, Hurske sanoo.

 


2019-02-17_sm_hallit_105.jpg

Valmentaja Marjukka Suihkon ja Reetta Hurskeen yhteistyö tuo tulosta. Hurske on harjoitellut Suihkon ryhmässä 10-vuotiaasta lähtien.

,

Kesällä MM-kisoihin ja 13 sekunnin

Hurske näkee, että karttunut voima on isossa roolissa myös kesällä.

– Uskon, että jos saan voimaa lisää, juoksuasentokin pysyy paremmin. Minulla ei ole ongelmia juoksun kestävyyspuolella. Pystyn juoksemaan pidempään ja siedän aika hyvin maitohappoja. Haasteet ovat olleet voima- ja tekniikkapuolella, Hurske sanoo.

– Voiman kautta saan juoksun pystymmäksi, ja kun juoksu pysyy pystympänä, jalka pyörii paremmin lantion alla. Se on ehkä se juttu minulla.

Terästyneen voimaharjoittelun ja sen myötä kehityksen mahdollistivat syksyn ja talven pitkät, ongelmattomat treenijaksot. Hurske toivoo kiertävänsä terveyskarikot myös keväällä.

Kesän tavoitteissa on juosta 100 metrin aidat alle 13 sekunnin ja rikkoa MM-raja 12,98, kun nykyinen ennätys on 13,11. Alle 13 sekunnin on suomalaisista juossut vain Nooralotta Neziri.

– Kun 100 metrin aitojen ennätyksestä lähtee saman verran kuin nyt hallissa 60 metrin aitojen ennätyksestä, ollaan jo alle 13 sekunnin ajoissa. Sen verran kesän ennätyksestä pitäisi pudota, Hurske sanoo.

Talvella Hurske sivalsi 60 metrin aitojen ennätyksestään 0,15 sekuntia.

”Nyt tietää missä oma taso on ”

Sivusit hallissa Nezirin 60 metrin aitojen Suomen ennätystä 7,97. Miltä Nezirin 100 metrin aitojen SE-aika 12,81 nyt tuntuu?

–  Totta kai myös 100 metrin aitojen Suomen ennätys on jossain vaiheessa tavoitteena, koska tavoittelen MM-kisoihin ja olympialaisiin. Se tulee sillä samalla reissulla, Hurske tuumii.

Hallikauden tasokkaat ja tasaiset juoksut Hurske päätti EM-hallien 60 metrin aitojen finaalissa. Viimeisen aidan kolhiminen pudotti hänet mitalisijoilta neljänneksi. Se oli aiturin tähänastisen uran huipennus, vaikka alkuun kismittikin.

–  Pettymys kesti viikon, mutta kyllä se sijoitus on sittemmin kirkastunut. Hallikauden jälkeen tietää, että hyvällä mallilla ollaan, Hurske tuumi.

Kevään harjoittelua Hurske terästää harjoitusleirillä Kanarian lämmössä. Kesän kilpailukauden hän avaa toukokuun lopussa.

Jos hyvien juoksujen ohella talvesta jotakin jäi mieleen, se oli Hurskeen mukaan läheisten kannustus ja kotiseuran, Tampereen Pyrinnön huomionosoitus.

–  Se oli aika mukavaa, että muistettiin seuran puolesta ja kukitettiin koripallopelissä. Myös vanhempien ja sukulaisten kannustus lämmitti mieltä. He elävät tässä mukana niin vahvasti, Hurske sanoo.