Hurske neljäs, Neziri kuudes EM-finaalissa, Hurske: Viimeisen aidan kolhaisu pudotti mitalitaistosta

Hurske neljäs

Reetta Hurske taisteli neljänneksi ja Nooralotta Neziri kuudenneksi 60 metrin aitajuoksun loppukilpailussa EM-halleissa Glasgow’ssa, mutta molemmat olivat tuoreeltaan hieman pettyneitä.

Hurske juoksi 8,02 ja jäi mitalista kaksi sadasosaa.

– Olen tyytyväinen sijoitukseen, mutta harmittaa, että mitali oli niin lähellä. Ilman kolhausta viimeiseen aitaan mitali olisi ollut minun käsissäni. Katsotaan uudelleen kahden vuoden päästä, Hurske sanoi.

Hän osui viimeiseen aitaan polvellaan. Muilta osin hän oli loppukilpailujuoksuunsa tyytyväinen.

– Juoksu oli ihan hyvä, paras kolmesta täällä sitä viimeistä aitaa lukuun ottamatta. Ei se ajallisestikaan huono ollut.

Ensimmäisessä aikuisten arvokisafinaalissaan juossut Hurske iloitsee kehityksestään aitajuoksijana.

– Hienoa, että olen saanut nostettua tasoa ja kehittynyt. Tarkoitus on mennä eteenpäin myös kesällä. Tavoite on olla kesällä yhtä iskukykyinen kuin nyt ja juosta reilusti alle 13 sekunnin, Hurske sanoi.

– Uskon, että tästä kisasta jää hienot muistot, vaikka siinä nyt on tuo pieni särö. Kun tätä sijoitusta hetken sulattelee, osaa sitä varmasti arvostaa.

Neziri puolestaan kolhi aitaa heti alussa. Se sotki juoksua, jossa hän tuli toistamiseen EM-halleissa kuudentena maaliin ajalla 8,09.

– Potkaisin heti tokaan aitaan, se meni siihen. Taistelin sen jälkeen maaliin asti, mutta ei se auta. Harmittaa, tavoite oli ottaa mitali. Olen ollut kerran kuudes, nyt tavoite oli olla kolmen parhaan joukossa. Tämä on aitajuoksua. Ei voi mitään, pettynyt Neziri harmitteli.

Myös Neziri on tyytyväinen talveensa kokonaisuutena, ja kiitteli suomalaisaitureiden kovan kilpailun kehittävän kaikkia eteenpäin.

EM-kultaa vei Hollannin Nadine Visser ajalla 7,87 ennen Saksan Cindy Rolederia (7,97). Pronssin, täpärästi ennen Hursketta vei Valko-Venäjän Elvira Herman ajalla 8,00.

Lisää voimaa, rentoutus löytyi

Marjukka Suihkon valmentamalle Hurskeelle, 23, EM-hallien hyvät juoksut olivat myös balsamia toissa talven Belgradin EM-hallien haavoihin. Silloin hän ei päässyt näyttämään kuntoaan pudottuaan alkueristä vilppilähdön takia. Ulkoratojen EM-kisoissa hän on juossut 100 metrin aitojen välierissä 2016 ja 2018.

Mikä sitten on tuonut kehityksen, jolla viime talven jäljiltä lukemissa 8,04 ollut 60 metrin aitojen ennätys on pudonnut lukemiin 7,97. Hurskeen mukaan keskeistä on ollut terveenä pysyminen harjoituskaudella ja sen mahdollistama voimaharjoittelun lisäys. 

– Avainsana on kuitenkin rentouden löytäminen juoksuun, Hurske sanoo.

Kuluvan talven mittaan Hurske on päässyt tekemään hyvää tulosta Keski-Euroopan kisoissa, joka helpottanee kovatasoisiin juoksuihin pääsyä myös kesällä.

Neziri: Tähän tuli pieni notkahdus

Neziri, 26, on juossut EM-halleissa 60 metrin aitojen finaalissa kahdeksanneksi ja kuudenneksi vuosina 2013 ja 2015. Edelliset EM-hallit hän joutui jättämään väliin sairastumisen takia.

Kuluvalle hallikaudelle hän on valmistautunut Petteri Jousteen valmennuksessa. Hän oli enemmän kuin riemuissaan Kuopion SM-halleissa sivuttuaan voittojuoksulla SE-lukemiaan 7,97, johon hän oli edellisen kerran pystynyt neljä vuotta sitten.

Kuopion vauhti kertoi kokeneelle aiturille, että juoksu toimii nyt kilpailussa samaan tapaan kuin harjoituksissa. Alkutalven kisoissa näin ei ollut.

– Juoksun alkupää ei ole kilpailuissa sujunut yhtä hyvin kuin treeneissä, Neziri totesi talven aikana useampaan kertaan.

Talven kisoissa juoksuissa näkyi myös rankan matkustamisen ja huonojen yöunien vaikutusta.

– Hallikausi on sujunut hyvin, mutta tähän tuli pieni notkahdus, Neziri totesi EM-finaalista