Hurske kolhaisi aitaa ja jäi täpärästi finaalista – Mahutshih hyppäsi kultaa Ukrainalle – García löi Wightmanin – Britit juoksivat kisaennätyksen

Reetta Hurskeen toive uran ensimmäisestä ulkoratojen EM-kilpailujen finaalista ei toteutunut Münchenissa. Hurske oli 100 metrin aitajuoksun välierissään kolmas ajalla 12,95, kun jatkoon menivät erien kaksi parasta ja kaksi aikavertailusta. Finaaliin vaadittiin 12,87. Hurske sijoittui yhdeksänneksi.

– Enemmän ehkä ärsyttää kuin harmittaa, että miksei sitä voi onnistua, Hurske totesi.

Hurske sai hyvän lähdön ja kiihdytti mukana rintamassa ensimmäiset aidat, mutta jäi sitten britti Cindy Semberille ja Ranskan Cyrena Samba-Mayelalle, jotka olivat erän kärkikaksikko ajoin 12,62 ja 12,82.

– Polvessa on jonkin verran osumaa. En osaa sanoa mihin se osui. Siitä en niin paljon muista. Lähtö ihan ok. Kaikkeni yritin, Hurske sanoi.

Hurskeen kauden paras on heinäkuun alussa juostu 12,88. Kalevan kisoissa kaksi viikkoa sitten hän juoksi mestariksi myötätuulituloksella 12,87. EM-finaaliin oli rahkeita, mutta kolhu aitaan matkalla söi vauhtia.

– Se ei ollut huono juoksu. Tuntui, että kiihdytys onnistui tosi hyvin. Jossakin sitten vaan vähän vauhti putosi. Varmaan sitten siihen kolhuun. En tiedä, kuinka iso se kolhu oli, Hurske kertaili.

Hurskeen mukaan kilpailuintoa riittää vielä hyvin syyskesän ja syksyn kilpailuihin.

– Muutamia kisoja juoksen vielä. Keskiviikkona kilpailen Lappeenrannassa ja sitten Ruotsi-ottelussa, Hurske totesi.

Pia Szkrzyszowska oli ylivoimainen aitafinaalissa

Pika-aitojen finaalin voitti Puolan Pia Skrzyszowska ajalla 12,53. Kolme ensimmäistä aitaväliä johtanut Britannian Cindy Sember törmäsi aitaan niin pahasti, että jäi finaalin viimeiseksi.

Skrzyszowska oli lopulta ylivoimainen. Toiseksi sijoittui Luca Kozák, joka juoksi välierissä Unkarin ennätyksen 12,69 ja sivusi sitä finaalissa.

Kolmas oli ajalla 12,75 Sveitsin Ditaji Kambundji, jonka kymmenen vuotta vanhempi isosisko Mujinga Kambundji voitti naisten 200 metrin Euroopan mestaruuden.

Hollannin Nadine Visser oli neljäs. Hän hävisi Kambundjille yhden ainoan sekunnin sadasosan.

Mahutshih hyppäsi kultaa Ukrainalle

20-vuotias Jaroslava Mahutshih voitti kotimaalleen Ukrainalle naisten korkeushypyssä jo toisen kultamitalin tänä vuonna. Maaliskuussa hän oli paras Beogradin MM-hallissa ja nyt EM-kilpailuissa Münchenin olympiastadionilla.

Mahutshih ylitti ilman yhtäkään pudotusta korkeuden 195. Saman korkeuden ylitti viimeisellä yrityksellään myös Montenegron 30-vuotias Marija Vuković sijoittuen toiseksi.

Pronssimitalin voitti Serbian vasta 17-vuotias Angelina Topić tuloksella 193. Hänen isänsä voitti korkeushypyn Euroopan mestaruuden Splitissä vuonna 1990.

Kiritykki Mariano García kukisti Jake Wightmanin

Miesten 800 metriä oli kahden maailmanmestarin kaksinkamppailu, missä voitto meni Espanjaan. Euroopan mestaruuden voitti kiritykki Mariano García, joka maaliskuussa Beogradissa voitti myös sisäratojen maailmanmestaruuden.

Itsensä Jakob Ingebrigtsenin Eugenen MM-kilpailuiden 1500 metrillä lyöneen Britannian Jake Wightmanin oli taipuminen toiseksi. Wightman hävisi Garcíalle vain 0,06 sekuntia.

García juoksi finaalissa uuden ennätyksensä 1.44,85. Hän pystyi kirimään toisen kierroksen lähes yhtä kovaa kuin ensimmäisen. Kierrosajat olivat 52,07 ja 52,78.

Kolmas oli Irlannin Mark English, joka voitti ensimmäisen mitalinsa ulkoratojen kansainvälisissä arvokilpailuissa. Hallikilpailuista hänellä on jo kolme muuta EM-kilpailuiden mitalia.

Ruotsin Andreas Kramer avasi kirinsä aivan liian myöhään. Loppusuoralla hän oli jopa Garcíaa nopeampi, muttei ehtinyt enää viimeiseltä tilalta nousemaan neljättä tilaa korkeammalle.

Crippa kiri kympin voittoon

Miesten 10000 metriä näytti jo ratkenneen Norjan Zerei Mezngin irtiottoon kaksi kierrosta ennen maalia. Viimeiselle kierrokselle Mezngi lähti 15 metrin etumatkan turvin.

300 metriä ennen maalia Italian Yemaneberhan Crippa teki kuitenkin niin ärhäkän rytminvaihdoksen, että tavoitti Mezngin ja voitti Euroopan mestaruuden ajalla 27.46,12.

Edellisten EM-kilpailuiden pronssimitalisti Crippa on lapsena adoptoitu Italiaan Etiopiasta ja ensimmäisiin kansainvälisiin arvokilpailuihinsa osallistunut Mezngi on saapunut Norjaan pakolaisena Eritreasta.

Ranskalaiset olivat kolmas ja neljäs. Pronssimitalilla palkittiin Yann Schrub ja neljänneksi sijoittui alkumatkasta hurjaa 26.40:n vauhtia matkaan lähtenyt Jimmy Gressier.

Juoksu oli tempoltaan nykivää, mutta molemmat puoliskot kokonaisuudessaan olivat lähes yhtä nopeita 13.54,20 ja 13.51,92. Kovavauhtisen kilpailun kymmenestä parhaasta seitsemän juoksi ennätyksensä.

Britit juoksivat kisaennätyksen

Britannia juoksi 4×100 metrin viestissä uuden kisaennätyksen 37,67. Erityisesti 200 metrin Euroopan mestarin Zharnel Hughesin takasuoran toinen osuus oli loistava. Hän juoksi lentävällä lähdöllä 8,79.

Avausosuuden juoksi 100 metrin pronssimitalisti Jeremiah Azu. Hänen ja Hughesin vaihto oli miltei täydellinen. Kolmannella osuudella viestiä vei junioreiden 200 metrin maailmanmestari Jona Efoloko ja ankkurina juoksi 200 metrin EM-kakkonen Nethaneel Mitchell-Blake.

Toiseksi sijoittunut Ranska alitti myös 38 sekunnin rajan ajallaan 37,94. Puolan joukkue oli kolmas maansa ennätyksellä 38,15. Saksa sortui vaihtorikkoon ja keskeytti.

Saksa päätti EM-kilpailut naisten pikaviestin kultamitaliin

Naisten pikaviestissä kävi päinvastoin kuin miesten viestissä. Tällä kertaa Britannia ja Saksa sortuivat vaihtorikkoon ja keskeyttivät, mutta Saksa sai kunnian päättää EM-kilpailuiden päätöslajin kotijoukkueen kultamitalijuhlaan.

Saksan voittoaika oli 42,34. Voittajajoukkueessa juoksivat Alexandra Burghardt, viestin nopeimman osuusajan 10,15 takasuoralla juossut Lisa Mayer, 100 metrin Euroopan mestari Gina Lückenkemper ja ankkurina Rebekka Haase.

Puola johti kahden ensimmäisen osuuden ajan. Puolan aloittajana toimi Pia Skrzyszowska, joka vain 35 minuuttia aikaisemmin oli voittanut 100 metrin aitajuoksun Euroopan mestaruuden.

Yllätyspronssimitalin voitti Italian joukkue maansa ennätyksellä 42,84.