Hurske kiiti Euroopan mestariksi 60 metrin aidoissa! – Mestaruus SE:tä sivuavalla ajalla 7,79!

Reetta Hurske voitti vakuuttavasti Euroopan mestaruuden Istanbulin EM-halleissa 60 metrin aitojen finaalissa sunnuntai-iltana. Kulta tuli ajalla 7,79, jolla Hurske sivusi samalla omaa Suomen ennätystään.

Hurske oli finaalissa lopulta jopa varsin ylivoimainen. Hopealle juoksi Hollannin Nadine Visser ajalla 7,84. Hän tavoitteli Istanbulista kolmatta perättäistä EM-hallien pika-aitojen mestaruutta. Pronssille juoksi Sveitsin Ditaji Kambundji, 7,91.

Hurskeen kulta oli Suomen joukkueelle toinen Wilma Murron eilisen seiväshypyn mestaruuden ohella.

– Tosi tyytyväinen olen. Tämä on sitä, mitä tulin täältä hakemaankin, Hurske huokaisi helpottuneena ja iloisena juoksunsa jälkeen.

– Olin jännittynyt call roomissa ja verryttelyssä, mutta olen tyytyväinen, että hallitsin hermoni.

Hurske on tunnettu hyvästä startistaan. Nyt hän hallitsi finaalijuoksua selvästi heti startista lähtien.

– Alkusileällä olin agressiivinen. Ensimmäiseltä aidalta tullessani huomasin olevani johdossa. Siinä tuli mieleen, että nyt vain rytmillä eteenpäin ja homma on siinä. Juoksu oli kaiken kaikkiaan hyvin puhdas, mestari kertoi juoksustaan.

Huima hallikausi takana

Hurske, 27, on kuluvalla kaudella ollut mahtivireessä. EM-hallien kenraalissaan Madridissa Hurske pudotti Suomen ennätyksen lukemiin 7,79, juoksi talven mittaan 60 metrin aidoissa yksitoista kaikkien aikojen nopeinta suomalaisaikaa ja voitti useaan otteeseen lajin eurooppalaisia huippuja.

Istanbulissa hän raivasi tiensä finaalin voittamalla alkuerän vaivatta 7,93 ja sunnuntaina aamulla välierien kärkiajan 7,85. Finaalissa oli sitten hetki kruunata komea hallikausi Euroopan mestaruudella.

– Ennen kilpailua minulla oli tunne, että nyt minulla on mahdollisuus voittaa. En ole enää haastaja, vaan selvä suosikki, Hurske kertoi.

Suomalaisittain historiallinen saavutus

Istanbulin juoksullaan Hurske kruunasi suomalaisten naispika-aitureiden muutaman vuoden kestäneen nousun. Hurskeen kultamitali on kaikkien aikojen ensimmäinen suomalaisen naisaiturin arvokisamitali millään matkalla halli- tai ulkoradoilla.

Juniorisarjoissa suomalaisnuoret ovat mitaleita juosseet, ja Hurske oli itse neljäs Glasgow´n EM-halleissa 2019, mutta hävisi taistelun pronssimitalista kahdella sekunnin sadasosalla Valko-Venäjän Elvira Hermanille.

Vielä täpärämmin mitalin hävisi Nooralotta Neziri toissa vuonna Torúnin EM-halleissa oltuaan 60 metrin aidoissa neljäs sekunnin sadasosan pronssimitalista jääneenä.

Vain Bryggare on aitonut hallimitaleille

Miehet mukaan lukien Hurske on kautta aikojen toinen suomalainen mitalisti EM-hallien pika-aidoissa.

Edellinen suomalainen 60 metrin aitojen EM-hallien mestari oli Arto Bryggare, joka voitti tittelin Liévinissä 1987. Bryggare aitoi myös Grenoblessa 1981, mutta silloin matkana olivat 50 metrin aidat. Bryggare juoksi hopeiset mitalit Wienissä 1979 ja Budapestissä 1983 ja pronssia San Sebastianissa 1977.