Hurske: ”Finaalipaikka vaatii 12,90:n alitusta” – Münchenin 20 kilometrin kävelyissä viisi suomalaista

Reetta Hurske seuraa Münchenin EM-kilpailuissa lauantaina naisten 100 metrin aitajuoksun ensimmäisen kierroksen sivusta. Hän kuuluu EM-tilaston 12 parhaan joukkoon ja menee suoraan sunnuntain välieriin.

– En tiedä vielä, missä aion kilpailua katsoa. Voisin nostattaa omaa fiilistä, jos menisin paikan päälle stadionille katsomaan, miten alkuerissä aidat muilla kulkee, Hurske aprikoi.

Hurske ei ole erikoisen säännön ystävä ja olisi ollut valmis juoksemaan jo alkuerissä.

– Niin kuin Eugenen MM-kilpailuissa nähtiin, aidoissa voi tapahtua mitä vaan. Enkä usko, että meidän lajissa on kauheasti etua siitä, että pääsee suoraan välieriin, Hurske sanoo.

Sääntö, jolla pika- ja aitajuoksujen EM-tilaston 12 parasta pääsee suoraan välieriin luotiin aikanaan olympiavuosien EM-kilpailuihin varmistamaan sitä, että kaikki huiput ovat mukana myös noissa EM-kilpailuissa.

Hurske: ”Uskon, että vire on sunnuntaina hyvä”

Hurskeen tavoite on kilpailla Münchenissä ensi kertaa urallaan ulkoratojen EM-kilpailujen finaalissa. EM-hallissa hän on ollut neljäs ja Universiadeissa toinen ja nyt tavoite on lisätä meriittilistaan hyvä sijoitus EM-kilpailuista.

– Veikkaan, että nyt täytyy juosta alle12,90, että pääsee finaaliin, Hurske arvioi.

Hurskeen kauden paras on heinäkuun alussa juostu 12,88. Kalevan kisoissa alle kaksi viikkoa sitten hän juoksi mestariksi myötätuulituloksella 12,87.

– Kalevan kisojen jälkeen treenattiin vielä, mutta tämä viikko on sitten oltu rauhakseen. Uskon, että vire on sunnuntaina hyvä, Hurske sanoo.

Yhteispotretissa (vas. ylh.) Joni Hava, Jerry Jokinen, Jaakko Määttänen, (vas. alh.) Venla Laiho, Enni Nurmi ja Reetta Hurske.

Viisi suomalaista 20 kilometrin kävelyssä

Joni Hava, Jerry Jokinen ja Jaakko Määttänen kilpailevat lauantaina Münchenin EM-kilpailujen miesten 20 kilometrin kävelyssä ja Venla Laiho ja Enni Nurmi naisten samalla matkalla. Kilpailut kävellään kahden kilometrin radalla kaupungin keskustan tuntumassa.

Hava, Määttänen ja Jokinen ovat EM-tilaston 14:s, 24:s ja 25:s.

– Lauantain kilpailuun on luvassa hyvä olosuhteet, noin 17 astetta lämmintä ja mahdollisesti vähän sadetta. Tulee varmasti vauhdikas kisa. Tavoitteena on oma ennätys, Hava sanoo.

Hava on tällä kaudella parantanut 20 kilometrin ennätystään kahdesti. Ensin voittaessaan kansallisen kilpailun Laitilassa 35 kilometrin SM-kilpailujen yhteydessä ajalla 1.26.18 ja uudelleen, kun hän voitti Joensuun Kalevan kisoissa ajalla 1.23.54.

Espoossa asuva Hava panostaa täysillä huippu-urheiluun ja harjoittelee Määttäsen tapaan Jani Lehtisen ja Valentin Konosen valmennuksessa.

– Minulla oli fysioterapiaopinnot meneillään, mutta ne ovat nyt jäissä. Olen Määttäsen kanssa keskittynyt kävelemiseen ja yritetään nousta kohti kansainvälistä kärkeä, ensimmäistä kertaa yleisen sarjan arvokilpailuissa Suomea edustava Hava sanoo.

Määttänen ja Jokinen ennätysjahtiin

Määttänen on pudottanut tänä vuonna 20 kilometrin ennätyksensä aikaan 1.26.38, mutta se ei Espoossa asuvalle kävelijälle riitä.

– Oma tavoite on tehdä suhteellisen reilu ennätys. 1.25-alkuinen aika olisi sellainen, johon olisin tyytyväinen. Treenien puolesta sellainen pitäisi tulla. Vaikka ennätys onkin tänä vuonna parantunut jo kuusi minuuttia, Määttänen sanoo.

Jokinen on samoilla linjoilla. Hänen ennätyksensä on nyt 1.26.51.

– Samoihin aikoihin pyrin kuin Määttänen ja olosuhteista se ei ainakaan jää kiinni. Itse tykkään sateesta. Siitä tulee lisää voimia, Jokinen sanoo.

Nurmi ja Laiho hyvässä vireessä naisten kilpailuun

Nurmi on naisten 20 kiilometrin EM-tilaston 17:s Laitilan SM-kilpailuissa syntyneellä ennätyksellään 1.34.56. Hänelle Münchenin EM-kilpailut ovat kauden toiset kansainväliset arvokilpailut. Eugenen MM-kilpailuissa Nurmi oli 29:s ajalla 1.37.29.

– Nyt näyttäisi olevan vähän armollisemmat sääolosuhteet kuin Eugenessa. Olisin tyytyväinen, jos nyt pääsisi vähän lähemmäksi omaa ennätystä, Nurmi sanoo.

Laiho käveli kotikulmillaan Laitilassa maantiekävelyn SM-kilpailuissa ennätyksensä 1.40.40, jolla hän on Münchenin EM-tilaston 23:s.

– Minulle EM-paikka tuli positiivisena yllätyksenä. Kaikki mitä täältä saa, on pelkkää plussaa. Tavoittelen 20 parhaan joukkoon ja ennätystä tietenkin, Laiho sanoo.

Illan finaaleissa ainoa suomalainen on Urho Kujanpää miesten seiväshypyssä.