Huippukausi yllätti Pinja Kärhän – Silja Kososen menestys kannustaa

Naisten moukarinheitto on Suomessa vahvassa nousukiidossa, ja mikä parasta nuoren kärkikaartin takana on nousemassa Pinja Kärhän tapaisia huippulupauksia.

Kärhä, 16, voitti lajinsa Nuorten kesäolympiafestivaaleilla Slovenian Mariborissa ja huipensi kesän hienon kilpailuturneensa nuorten Ruotsi-ottelun voittoon 70,38 kantaneella heitolla Tukholmassa.

Syyskesällä 4-kiloinen moukari kaarsi vielä komeasti lukemiin 58,72, joka on 16-vuotiaiden ennätys.

– Ei se paljon paremmin olisi voinut mennä. Alkuvuodesta en ajatellut, että tuollainen kausi voisi olla tulossa. Tavoite oli Suomen ennätys, ja ajattelin, että olisi hienoa päästä Mariboriin, Kärhä muistelee Spurttinewsin haastattelussa.

– Missään vaiheessa en uskaltanut ajatella voittoa Mariborissa saati, että heittäisin 70 metriä.

Pinja Kärhä treenimaisemissaan Kuortantaneella. Kuva: Marko Tuominiemi.

”Kolmas heitto oli aika kamala”

Mariborissa Kärhä joutui mittaamaan kykyjään hallita paineinen kilpailutilanne.

– Kun oli kaksi raksia alla, kolmas heitto oli aika kamala. Olen kiitollinen, että sain siinä tuloksen ja vielä hyvän, ja pidettyä pään kasassa, Kärhä muistelee.

Kolmannellaan Kärhä heitti parhaansa 67,29, jolla hän nousi johtoon, joka piti kilpailun loppuun asti.

Mariborin kilpailussa Kärhälle oli koko ajan tarjolla vahvaa taustatukea.

– Valmentaja Arto Rinta-aho oli linjoilla puhelimessa. Oma perhe oli paikalla ja joukkueenjohtaja Aapo Räntilä. Kaikki kannustivat ja auttoivat, Kärhä muistelee Mariborin tunnelmia.

Pinja Kärhä, nuorten Ruotsi-ottelu Tukholma
Nuorten Ruotsi-ottelussa Tukholmassa Pinja Kärhä löysi huippuvireen. Kuva: Thomas Windstam.

Kolmannella heitollaan Kärhä räväytti myös Tukholman olympiastadionilla nuorten Ruotsi-ottelussa. Kärhä oli kahden kierroksen jälkeen toisena, mutta kolmas heitto kantoi hulppeat 70,38. Sillä Kärhä nousi 17-vuotiaiden kaikkien aikojen Suomen tilastossa toiseksi. Edellä on vain ikäluokan Suomen ennätystä 72,35 halussaan pitävä Silja Kosonen.

– Kun kuuluttaja sanoi, että heitin 70 metrin paremmalle puolelle, en ollut uskoa sitä. Se ei tuntunut niin pitkältä. En edelleenkään ymmärrä, miten se oli niin pitkä, Kärhä muistelee ennätysheittoaan.

Kuluneen kesän kisat Kärhä on jo siirtänyt muistojen joukkoon. Nyt rakennetaan kuntoa tulevaa kesää varten.

– Tavoitteena on päästä EM-kisoihin ja ottaa mitali sieltä. Toivottavasti kulta. Olisi myös hienoa heittää ainakin lähelle maailmanennätystä, Kärhä sanoo ja muistuttaa, että tavoitteiden pitää olla korkealla.

EM-kisoilla Kärhä viittaa alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuihin, jotka ovat Slovakian Banska Bystricassa. Ikäluokan ME on unkarilaisen Réka Gyurátzin 76,04. Sarjassa kilpaillaan 3 kilon moukarilla.

Valmentaja Arto Rinta-ahon ryhmässä harjoittelevat kiekonheittäjä Juuso Tuura sekä moukarinheittäjät Sanni Jokela, Salla Kalliomäki ja Pinja Kärhä.

”Meillä on sellainen rento ja kannustava ilmapiiri”

Kärhä on kotoisin Loimaalta, mutta opiskelee Kuortaneen urheilulukiossa. Hän harjoittelee Arto Rinta-ahon johdolla ryhmässä, johon kuuluvat kiekonheittäjä Juuso Tuura sekä moukarinheittäjät Sanni Jokela ja Salla Kalliomäki.

– Treenataan aina yhdessä. Tullaan hyvin toimeen. Meillä on sellainen rento ja kannustava ilmapiiri, Kärhä kiittelee.

Kiitosta Kärhältä saa myös Kuortaneen urheilulukio, jota hän käy neljän vuoden tahdissa.

– Jos haluaa yhdistää opiskelun ja urheilun, ei parempaa paikkaa varmaan ole, ei ainakaan minulle. Treenimahdollisuudet ovat tosi hyvät. Koulun puolesta on päivittäin kaksi tuntia treeniaikaa ja saadaan treeneistä opintopisteitä.

Valmentaja Arto Rinta-aho, Pinja Kärhä ja Salla Kalliomäki harjoituksissa Kuortaneella.

”Arton mukana on tullut tosi paljon tietoa ja taitoa”

Moukarinheitto on ollut Kärhälle rakkain laji nuoresta iästään huolimatta jo vuosia.

– Aika monipuolisesti tein yleisurheilulajeja nuorempana, mutta moukari on ollut lemppari varmaan 9-vuotiaasta, Kärhä muistelee kesää 2016, jolloin hän heitti 2,5-kiloista moukaria 30,60. Se on edelleen tuon ikäluokan kaikkien aikojen paras tulos Suomessa.

– Kunnolla aloin harjoitella vasta viime vuonna. Treenasin aika paljon jo silloin 9-vuotiaana, kun halusin SE:n, mutta ei se sellaista treenaamista ollut, Kärhä viittaa nykyiseen ohjelmoituun treeniin.

Kuluvan vuoden alusta Kärhää on valmentanut Olli-Pekka Karjalaisen kansainväliselle huipulle luotsannut Arto Rinta-aho, joka on vuosien mittaan ollut ja on edelleen muidenkin heittäjien apuna.

– Arton mukana on tullut paljon tietoa ja taitoa. Arto on tosi hyvin perillä lajista.

Luotan siihen, että heittäminen paranee paljon, kun on oikeat henkilöt mukana, Kärhä kiittelee valmentajaansa.

Kuortaneen urheiluopiston heittopaikka on käynyt Pinja Kärhälle tutuksi.

”Nopeus on varmaan se vahvuus minun heitossani”

Tämänhetkistä heittoaan Kärhä analysoi näin.

– Heitto kiihtyy tosi hyvin ja pysyy ehjänä. Nopeus on varmaan se vahvuus minun heitossani. Joitakin tekniikkajuttuja pitäisi kehittää ja sitä, että malttaa tehdä teknisesti ehjiä heittoja.

Roolimalleja Kärhältä ei puutu, kun Silja Kosonen, Krista Tervo, Suvi Koskinen, Sara Killinen ja Kiira Väänänen ja monet muut pitävät lajin kotimaista tasoa korkealla.

– Se kannustaa treenaamaan, kun näkee, kuinka hyvin suomalaiset pärjää. On ollut myös hienoa katsoa Siljaa, ja kuinka hän on pystynyt heittämään noin hyvin niin nuorena.

Entä mikä on Pinja Kärhän suuri unelma?

– Aikuisissa varmaan maailmanennätys ja olympiakulta.