Pursiainen ja Kokkonen naisten 200 metrin mestarit – Louko ja Mustalahti miesten kaarrematkan nopeimmat

Naisten 200 metrin mestareiksi juoksivat 22-vuotisista Kajaanin Kipinän Jenna Kokkonen ja 19-vuotisista Espoon Tapioiden Anna Pursiainen mainioin tuloksin 23,83 ja 23,84.

19-vuotisten kilpailussa mestaruuden voittanut Pursiainen jäi ajalla 23,84 ennätyksestään niukasti 0,04 sekuntia. Tampereen Pyrinnön Vilma Itälinna saavutti ennätyksellään 24,45 Vaasassa jo kolmannen hopeamitalinsa. Hän oli toinen myös 100 metrin aitajuoksussa ja pituushypyssä. Kolmas oli alkuerissä ennätyksensä 24,58 juossut Leppävaaran Sisun Katja Luukkola.

Pursiainen kommentoi tyynesti juoksujaan:

– Juoksu oli hyvä, ja olen tyytyväinen aikaani. Rupesi jo painamaan jaloissa viisi juoksua. Ei ollut enää ihan rentoa ja jouduin puristamaan aika tavalla.

Valmentaja Eeva Kantomäki seurasi tarkasti suojattiaan, joka on tehnyt kauden aikana pitkät kilpailumatkat nuorten MM-kisoihin Kolumbiaan ja EM-kisoihin Müncheniin.

– Viikonloppu oli hyvä kaikkineen. Oli hyvä nähdä, ja hieman yllätyskin, että vaikka Annalla on ollut paljon kisoja ja matkustamista, niin juoksu vielä maittaa. Eilen oli vielä viileä ja sateinen kelikin haittana.

Tyytyväinen oli myös kolminkertainen hopeamitalisti Itälinna:

– Yllättävän hyvin meni, vaikka tämä kausi on ollut vaikea 200 metrin osalta. Tehoja ei ole löytynyt. Mutta nyt olen positiivisesti yllättynyt.

19-vuotiaiden naisten 200 metriä oli tasoltaan kilpailuiden parhaita lajeja. Tästä kertoo sekin, että kolme parasta finaalista karsiutunutta ajoin 25,14–25,22 olivat 100 metrin hopeamitalisti Eliisa Kallio, 400 metrin aitajuoksun viimekesäinen maailmanmestari Heidi Salminen ja pituushypyn pronssimitalisti Meeri Elomaa.

400 metrin mestari Ronja Koskela Kuivasjärven Aurasta sijoittui finaalin kuudenneksi. Finaaliin selviytyi myös 800 metrin mestari Veera Mattila Vammalan seudun Voimasta ennätyksellään 24,97, muttei juossut enää tätä finaalia.

Kokkosella mukava synttäripäivä

Kokkonen alitti ajalla 23,83 roimasti ennätyksensä 24,11, mutta juoksun aikana mitattiin myötätuulta 2,3 metriä sekunnissa. Toiseksi tullut Porin Yleisurheilun Pirkitta Marjanen alitti myös ennätyksensä ajalla 24,36. Pronssille juoksi JKU:n Sara Francis.

Kokkoselle oli tulollaan maukas synttärilahja mestaruuden ja ennätyksen myötä, mutta täysin ei tärpännyt.

– En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, mutta toistaiseksi nauran. Minulla on ollut huonoa tuuria noiden myötätuulien takia, ettei se enää harmita. Mutta tiedän, että sieltä on tulossa hyvä tulos joku päivä, Kokkonen kommentoi iloisesti kilpailuaan.

– Päätin lähteä täysillä enkä säästellyt yhtään alussa. Kaarteessa olin hyvissä asemissa ja tulin sieltä hyvin ulos. Tiesin, että loppu rullaa. Siitä vaan sitten kipitin maaliin.

– Tavoite oli tuplamestaruus, ja nyt se toteutui, Kokkonen kiteytti SM-viikonloppunsa.

M22-sarjan 200 metrin mitalikolikko: (vas.) Lassi Kaukonen pronssia, mestari Niilo Mustalahti ja hopeamitalisti Lasse Hämelahti.

Louko ja Mustalahti kaksoismestareiksi tasa-ajalla 21,42

Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Niilo Mustalahti ja Lapuan Virkiän Valtteri Louko voittivat 100 ja 200 metrin kaksoismestaruudet. Sunnuntaina kummankin voittoaika oli 21,42. Loukolle se oli uusi oma ennätys ja Mustalahdelle ennätystä sivuava tulos.

22-vuotisten mestari Mustalahti löi 0,27 sekunnin erolla Tampereen Pyrinnön Lasse Hämelahden, joka oli maalissa muutaman sadasosasekunnin ennen ennätyksensä juossutta HKV:n Lassi Kaukosta (21,72) ja 110 metrin aitajuoksun mestaria Kankaanpään seudun Leiskun Eero Hirvistä (21,76).

Mustalahti on toipunut taannoisesta 1,5 vuoden kuntoutuksen vaatimasta takareisivammastaan.

– Sivusin kaksi vuotta sitten juostua ennätystäni. Positiivinen juttu, mutta kovempaa haluaisin juosta.

– Ei tuntunut ollenkaan hyvältä tänään. Koko ajan tuntui, että takareidet ottavat kiinni. Tämän viikonlopun juoksut alkoivat jo tuntua, mutta uskoin pystyväni hyvään vetoon vielä tänäänkin.

Niko Kangasoja (157) ja Valtteri Louko (285) ovat käyneet kovaa kisaa tämän kauden aikana. Samuli Takkunen (508) juoksi Vaasassa viidenneksi.

19-vuotisten finaalissa Louko kävi jälleen kovan kaksinkamppailun Oulun Pyrinnön Niko Kangasojaa vastaan. Heidän välinen eronsa oli 0,20 sekuntia. Haukivuoren Kisailijoiden Jarmo Eromäki oli kolmas ajalla 21,99. Alkuerissä ennätyksensä alle 22 sekunnin paransi myös Alavieskan Virin Samuli Takkunen.

– Kympin viikonloppu. Kaksi mestaruutta ja kaksi ennätystä. Voiko se paremmin mennä? Aina voi tietysti juosta kovempaa, kommentoi Louko eteläpohjalaisella positiivisuudella säestäen.

– Viides kisa kahden päivän aikana, ei tuntunut enää hyvälle verryttelyssä. Mutta kello tykkäsi.

– Olen panostanut kaarrejuoksuun. Se vaatii hieman lyhyemmällä askeleella juoksua, ja kun en ihan pisimpiä miehiä ole, niin se sujuu minulta luonnostaan, analysoi Lapuan pikajuna.