Holuša huudatti – Schippers keskittyy moniotteluun

Holuša huudatti - Schippers keskittyy moniotteluun

Britti Richard Kilty ja Hollannin Dafne Schippers kestivät suosikin aseman paineet Prahan EM-kilpailujen 60 metrin finaalissa. Kilty nappasi Euroopan mestaruuden mainiolla ajalla 6,51 maailmanmestaruuden jatkeeksi. Viime kesän Zürichin EM-kisojen pikajuoksukuningatar taas voitti naisten pikamatkan sivuamalla kauden kärkiaikaa 7,05.

Kaksikon katseet ovat jo ulkoratakaudessa, mutta hieman erilaisin ajatuksin.

– Toinen kultamitali hallissa. Olen mielestäni valmis menestymään myös ulkoradoilla. Sen eteen on tehty töitä todella lujasti,  viimeiset pari vuotta amerikkalaisen Rana Reiderin johdolla harjoitellut Kilty sanoi.

Kilty, 25, on juossut 100 metriä 10,10, joten ulkoradoilla matkaa maailman kärkeen riittää. Prahan EM-kilpailujen 60 metrin voittoaika on maailmantilaston kolmanneksi nopein.
Kiltyn voittoa varjosti hieman ainoan aidon haastajan, britti Chijindu Ujahin vilppilähtö ja diskaus.

”Helpompaa kuin Zürichissä”
 

Schippersin juoksun heikoin kohta on lähtökiihdytys, mutta maksimijuoksu kulkee, kuten EM-kilpailuissa nähtiin. Hän nousi 10 viimeisellä metrillä ohi Dina Asher-Smithin, joka sivusi Britannian ennätystä 7,08.

– Tämä oli vähän helpompaa kuin Zürichissä, kun saattoi keskittyä vain yhteen lajiin, Schippers tuumi.

Mutta mikä on moniottelun ja pikajuoksun välillä pallottelevan juoksijan tulevan kauden päälaji.

– Keskityn nyt seitsenotteluun. Olen jo harjoittelut nimenomaan moniottelua varten. Katsotaan sitten kesällä uudelleen, Schippers sanoi.

Käytännössä se tarkoittaa, että Schippers keskittyy seitsenotteluun keväiseen Götzisin kisaan asti ja päättää sen jälkeen, keskittyykö Pekingin MM-kisoissa seitsenotteluun vai pikajuoksuun.

Prahassa naisten 60 metrin finaalissa vain kolmanneksi ajalla 7,09 sijoittunut saksalainen Verena Sailer ei tehnyt omaa tai maansa ennätystä, ja kahdeksanneksi sijoittunut  puolalainen Ewa Swoboda, 17,  pinkoi junioreiden Euroopan ennätyksen 7,20.

Holuša: Urani huippuhetki
 

Yllätykset ovat urheilun suola. Prahan 02-hallin yleisö sai maistaa mieluisaa sellaista ja venytellä äänijänteitään, kun tshekki Jakub Holuša kirkasti kolmen vuoden takaisen 800 metrin MM-hopeansa 1500 metrin Euroopan mestaruudeksi.

Holuša antoi kenialaistaustaisen, Turkkia edustavan Ilham Tanui Özbilenin pitää vauhtia ja nousi rajulla loppukirillä, tshekkiyleisön rajun kannustuksen siivittämänä mestariksi. Se heltisi Tshekin halliennätyksellä 3,37,68. Özbilen oli toinen ajalla 3,37,74.

– Se oli minun urani huippuhetki. MM-hopea Istanbulissa oli uskomaton juttu, mutta tämä oli paljon parempaa. Täydellinen yllätys kotikisoissa, ja vielä kun perheeni ja noin 15 hengen kannattajajoukko kotikaupungistani oli katsomassa, Holuša hehkutti.

Miesten 800 metrillä Puolan Marcin Lewandowski kiristi kaksi viimeistä kierrosta ja voitti ajalla 1.46,67. Etiopialaistaustainen Sifan Hassan oli täysin ylivoimainen naisten 1500 metrillä. Hän vei mestaruuden täydellisellä soolojuoksulla ajalla 4.09,04.

Shkurenjov taivutti 530
 

Miesten seitsenottelun voitti Venäjän Ilja Shkurenjov kauden kärkituloksella 6353 pistettä. Voiton ratkaisi komea seiväshyppytulos 530. Toiseksi sijoittunut omia ennätyksiään tehtaillyt Saksan Arthur Abele hävisi seiväshypyssä liikaa, kun tuloseksi jäi 490. Hän kasasi 6279 pistettä.

– Seitsemän omaa ennätystä. Onhan se uskomatonta, mutta toisaalta olen viimeksi kilpaillut tässä lajissa 2006, Abele muistutti.