Hofmann: 91-metrinen yllätti, Walsh loistotulokseen, Lyles Boltin jalanjäljissä

Hofmann: 91-metrinen yllätti

Andreas Hofmann oli musertavan ylivoimainen Timanttiliigan keihäsfinaalissa Zürichissä. Hän sivusi kauden toiseksi parasta tulostaan 91,44 ja kukisti toiseksi sijoittuneen Magnus Kirtin hieman vajaalla neljällä metrillä. Kirt heitti 87,57.

– Kun keihäs irtosi kädestä, tunsin, että se menee pitkälle, mutta en uneksinut 91 metristä. Vasta kun kuuluttaja sanoi, että 91,44, tuumin , että ”ok”, Hofmann sanoi.

Hofmannin kauden paras on 92,06. Hänen Zürichin voittotulostaan paremmin ovat tällä kaudella hänen itsensä lisäksi heittäneet vain Johannes Vetter (92,70) ja Thomas Röhler (91,78).

– Kaksi voittoa Timanttiliigassa ja liigan kokonaiskilpailun voitto, uusi ennätys ja neljästi yli 90 metrin. Kaikkiaan upea kausi, Hofmann kertaili kilpailukauttaan, joka jatkuu vielä yhdellä kilpailulla Berliinissä.

Thomas Röhler oli Zürichissä kolmas tuloksella 85,76.

– Se ei ollut oikein hyvin eikä huonosti. Kuitenkin kolmas sija maailman parhaiden joukossa, Röhler maisteli sijoitustaan.

Walsh: Upea tulos

Huikeassa vireessä oli Zürichissä myös Uuden-Seelannin Tomas Walsh. Halitseva ulko- ja sisäratojen maailmanmestari voitti kuulantyönnön tuloksella 22,60, joka jää seitsemän senttiä hänen ennätyksestään ja kauden kärkituloksesta.

– Oli tasokas kilpailu ja minulta loistotulos, Walsh huokaili ja muisteli samalla kahden vuoden takaista Timanttiliigan Zürichin finaalia, jonka hän voitti ennätyksellään 22,20.

Toiseksi ja kolmanneksi huikeatasoisessa kuulakilpailussa työnsivät Yhdysvaltain Darrell Hill ennätyksellään 22,40 ja Ryan Crouser tuloksella 22,18.

Lyles Boltin jalan jäljissä

Miesten 200 metrillä Yhdysvaltain Noah Lyles jatkoi loistojuoksujensa sarjaa. Hän voitti tuulettomassa säässä juostun kilpailun huippuajalla 19,67.

Se oli Lylesille neljäs perättäinen 19,70:n alitus. Samaan on koskaan pystynyt vain Usain Bolt. Lylesin kauden paras aıka on heinäkuun lopussa Monacossa juostu 19,65.

– Tulin voittamaan ja tein sen. Sain nyt aika hyvän lähdön, Lyles kertaili.

Yksi piikkari riitti Kiprutolle

Miesten 3000 metrin esteissä nähtiin erikoinen juoksu, kun matkan hallitseva MM- ja olympiavoittaja Conseslus Kipruto vei voiton juostuaan reilut kaksi viimeistä kilometriä niin, ettei toisessa jalassa ollut kenkään.

Kiprutolta irtosi piikkari jalasta heti kilpailun alussa, mutta se ei estänyt Kipruto ottamassa voittoa ajalla 8.10,15. Marokon Soufiane el-Bakkali oli täpärästi toinen ajalla 8.10,19.

Etelä-Afrikan Caster Semenya jatkoi liki kolmen vuoden voittoputkeaan 800 metrin kisoissa. Hän pinkoi soolojuoksuna voiton loistoajalla 1.55,27. Sitä paremmin on tällä kaudella juossut vain Semenya itse. Yhdysvaltain Ajee Wilson oli toinen ajalla 1.57,86.

Ingebrigtsen uuvahti seitsemänneksi

Miesten 1500 metrille viime kesänä MM-hopeamitalisti, Kenian Timothy Cheruiyot otti voiton mainiolla ajalla 3.30,27. Hän kukisti voittotaistossa harjoituskaverinsa Elijah Manangoin, joka ehti maaliin ajassa 3.31,16.

Matkan norjalainen Euroopan mestari Flip Ingebrigtsen jäi seitsemänneksi ajalla 3.34,13.

– Yritin taistella kärkisijoista, mutta en vain ollut tarpeeksi vahva tänään. Velimies Jakob oli kipeä, eikä siksi kilpaillut nyt, Ingebrigtsen sanoi.

Naisten 5000 metrillä hallitseva maailmanmestari Kenian Hellen Obiri päätti kilpailun hieman alle 59 sekunnin kierrokseen ja piti Hollannin Sifan Hassanin takanaan ajalla 14.38,39. Sifan ehti maalin ajassa 14.38,77

Manyonga: Olen vielä kunnossa

Harva pituushyppääjä maailmassa voi sanoa, että voitto irtosi, vaikka tulos ”jäi” 836:een. Etelä-Afrikan Luvo Manyongalle tuo on viime aikoina ollut rutiinitulos. Neljässä edellisessä kilpailussaan hallitseva maailmanmestari on ponnistanut 851, 858, 843 ja 853.

Zürichissä Manyonga kimmahti voittotuloksen viimeisellään, jolla hän pudotti kisaa johtaneen maanmiehensä Ruswahl Samaain toiseksi. Samaai täräytti 832.

– Voitto kertoi, että olen edelleen kunnossa, Manyonga mietti.

Karsten Warholm avasi 400 metrin aidat tavallisen tapaansa rohkeasti ja tuli kärjessä loppusuoralla, mutta juoksun viimeisten metrien taistossa hän joutui tunnustamaan Britannian Neitsytsaarten Kyron McMasterin paremmakseen ajoin 48,08-48,10.

Yhdysvaltain Fred Kerley voitti 400 metriä ajalla 44,80, Norsunluurannikko Murielle Ahoure  piti naisten 100 metrillä Britannian Euroopan mestarin Dina Asher-Smithin takanaan ajoin  11,01-11,08.

Stefanidi taivutti kesän parhaansa

Kreikan Katerina Stefanidi vei naisten seiväshypyn ylittämällä kauden parhaansa 487, jolla hän on kesän maailmantilastossa neljäs.

Hiljattain EM-tittelin MM- ja olympiakultien jatkeeksi voittanut kreikkalainen meni 482 ja 487 ensimmäisellään, mutta 492 oli liikaa. Yhdysvaltain Sandi Morris oli toinen taivutettuaan 482.

– Siihen nähden miten kausi alkoi, olen tyytyväinen. Kauden alku oli vaikea. Kesän mittaan piti muuttaa montaa pikkujuttua, Stefanidi sanoi.

Amerikkalainen olympiavoittaja Dalilah Muhammed voitti 400 metrin aidat 53,88 ja Kolumbian Caterine Ibarguen kukisti naisten kolmiloikan kärkitaistossa Jamaikan Shanieka Ricketts yhdellä sentillä tuloksella 14,56.

Venäläinen Marija Lasitskene voitti korkeushypyn (197) ja Valko-Venäjän Tatsiana Haladovitsh keihäänheiton (66,99). Kiinan Liu Shiying oli toinen (66,00).