Historiallinen naisten kuulakarsinta – Suomella ensimmäisen kerran MM- tai olympiakisoissa täysi kolmikko

– Kyllähän tuossa näki, että treenata täytyy, jos tuolla meinaa pärjätä, Eveliina Rouvali kiteytti tuntojaan MM-historian kovatasoisesta naisten kuulantyönnön karsintakilpailusta.

Kommentillaan Rouvali viittasi siihen, että tälle kaudelle hyvän kehitysharpan tuonutta harjoittelua täytyy jatkaa.

MM-karsinnassa Rouvali työnsi 16,61 ja oli paras suomalainen 29. sijalla. Finaaliin meni kaksitoista parasta.

– Koko ajan vähän parani, mutta aika hitaasti käynnistyin. Olisi varmaan tarvinnut työntökierroksia lisää. Tuo oli tuollainen mitäänsanomaton tulos, Rouvali tuumi.

Ensi kesän Rooman EM-kilpailuja ja Pariisin olympiakisoja ajatellen karsinta jätti pohdittavaa.

– Se jäi mieleen, että pitäisi saada hyvä työntö heti sillä ekalla. Vähän sama minulla oli viime vuonna siellä Münchenin EM-kisoissa. Sielläkin lähti vähän hitaasti liikkeelle. Pitäisi saada kulkemaan heti ensimmäiseltä kierrokselta.

Mäkitörmä haki kovaa tulosta riskillä

Senja Mäkitörmä työnsi karsinnassa 16,27 ja oli 31:s.

– Tuollaisiahan tuloksia on aika monta tältä kaudelta. Enhän minä tyytyväinen ole, mutta taso on tuo, Mäkitörmä totesi.

– Ensimmäinen työntö oli perusvarma ja sitten hain kaksi työntöä enemmän riskillä, eli vauhtia vaan ja loppu tulee, jos … muttei nyt tullut.

Mäkitörmä totesi, että MM-karsinta alleviivasi kovan perustason tarvetta.

– Kun sinulla on sellainen perustaso, että voi tehdä sen varman työnnön, se on parasta. Jos joutuu riskityöntöä hakemaan, se harvemmin onnistuu. Eli duunia on tehtävä niin, että se perustyöntö on riittävän hyvä. ­Ei karsinnassa mitään kikkoja ole.

Vatsatauti söi tehoja Kankaan työnnöistä

Emilia Kangas oli 33:s työnnettyään 15,94. Hän ei päässyt rinkiin parhaassa iskussa.

– Aamu lähti mahavaivoilla käyntiin, se vei kropasta aika paljon, mutta tulos tuli ja nautin kisapaikalla olosta, Kangas totesi.

– Oli koko ajan ollut sellainen herkkä olo. Piti tsempata, että sain työnnöt tehtyä. Se on vaikea työntää pitkälle, kun kaikki ei ole kunnossa. Olen kuitenkin ihan tyytyväinen, kun sain tuloksen kuitenkin.

Tällä kaudella jo alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuista mitalin työntänyt Kangas koki, että MM-karsinta oli vaikea, mutta se oli jatkoa ajatellen hyödyllinen kokemus.

– Ehkä se jäi mieleen, ettei MM-karsinta kuitenkaan ole niin erikoista, vaikka siellä olikin tosi hieno meininki. Minulle tämä oli ensimmäinen tällainen kokemus, ensi kerta on helpompi, Kangas totesi.

Karsinnan paras oli Hollannin Jessica Schilder, joka työnsi 19,64. Karsintarajan 19,10 ylitti peräti kahdeksan työntäjää.

Pääsy finaaliin edellytti karsinnassa 18,59:n työntöä. Karsintakilpailu oli MM-historian toiseksi korkeatasoisin. Vain vuoden 1987 Rooman MM-kilpailuissa finaaliin on vaadittu tätä parempi tulos. Silloin 14 naista ylitti karsintarajan 19,00.

Suomea edusti ensimmäisen kerran MM- ja olympiakisojen kuulantyönnön historiassa täysi naiskolmikko. EM-kilpailuissakin Suomella on ollut kolme edustajaa vain vuoden 1994 Helsingin EM-kilpailluissa.