Historiallinen kestävyysjuoksufinaali – VIDEO

Historiallinen kestävyysjuoksufinaali - VIDEO

Amsterdamin EM-kilpailuiden 5000 metrin juoksussa kaikki kolme mitalimiestä saivat tismalleen saman ajan 13.40,85 ja hetken jo voittajalta vaikuttanut norjalainen Henrik Ingebrigtsen jäi kokonaan mitalitta hävittyään yhden ainoan sadasosasekunnin. Tällaista ei ole tapahtunut milloinkaan aikaisemmin.

Kilpailua johti 4930 metriä etiopialainen Haile Desta Hagos, joka vuonna 2009 sai Azerbaidzhanin kansalaisuuden ja musliminimellä Hayle Ibrahimov on voittanut uudelle kotimaalleen mitalin jo neljissä 2010-luvun EM-kilpailuissa joko 5000 metrillä tai hallikaudella 3000 metrillä.

Tällä kertaa Ibrahimovin loppukiri ei riittänyt kuin kuudenteen sijaan. Ranskalainen Mourad Amdouni ohitti hänet ensimmäisenä 70 metriä ennen maalia sisäkautta, sitten espanjalainen Adel Mechaal ulkokautta ja saman tien kolmantena myös saksalainen Richard Ringer.

Norjalainen Henrik Ingebrigtsen oli viimeisen kierroksen alkaessa toivottoman tuntuisessa asemassa vasta kahdeksantena. 300 metriä ennen maalia hän oli noussut kuudenneksi, mutta oli yhä 2,1 sekuntia kärkeä jäljessä. Takasuoran ja takakaarteen Ingebrigtsen ajoi kuitenkin askel askelelta kärkiviisikkoa kiinni.

Viimeisen kierroksen Ingebrigtsen kiri 54,3 sekuntiin ja ohitti kärkiviisikosta espanjalaisen Ilias Fifan ja pitkään johtaneen Ibrahimovin 50 metriä ennen maalia. Neljä miestä kiri rinta rinnan maalia kohden – kunnes tapahtui merkillisen kilpailun viimeinen ja kaikkein odottamattomin siirto.

Kärkikvartetin takaa nousi uudelleen jo kaikkien ohittama Ilias Fifa, murtautui Mechaalin ja Ringerin välistä kohti maaliviivaa – ja maalikamerakuvaa tutkinut jury arvioi hänen olleen ensimmäisenä maalissa. Mechaal tuomittiin toiseksi, Ringer kolmanneksi ja nopeimmin viimeisen kierroksen kirinyt Ingebrigtsen neljänneksi.

Ensimmäisenä Ibrahimovin tavoittanut ja hetken jo voittajalta vaikuttanut Amdouni hävisi mestaruuden 0,08 sekunnin erolla ja sijoittui historian tasaväkisimmässä kestävyysjuoksukilpailussa vasta viidenneksi. Henkisesti romahtanut Ibrahimov hävisi 70 viimeisen metrin matkalla mitalikolmikolle jo 1,35 sekuntia.

Mestari Ilias Fifa on kotoisin nykyään Marokolle kuuluvasta Tangerista, joka sijaitsee Gibraltarin salmen eteläkärjessä. Vaarallisen salmen on taloudellisina pakolaisina milloin kumivenein ja milloin salakuljettajien avustuksella ylittänyt ehkä satatuhatta Fifan tapaista nuorukaista, joista tuhannet ovat menehtyneet.

Ilias Fifa on ollut monia matkatovereitaan onnekkaampi. Espanjan kansalaisuus hänelle myönnettiin vuosi sitten. Hopeamitalilla palkittu Adel Mechaal on kotoisin Tangerin naapurikaupungista Tetuánista ja vaeltanut meren yli Espanjaan jo aikaisemmin vanhempiensa mukana.

Mitalikolmikkoa nopeammin on juossut yhteensä 32 suomalaista, mutta 29 heistä jo viime vuosituhannella. 2000-luvulla Euroopan mestarin aikaan 13.40,85 ovat Suomen mestareista kyenneet ahvenanmaalainen Janne Holmén, pohjoiskarjalainen Jukka Keskisalo, lohjalainen Samuli Vasala – ja kenialainen Lewis Korir.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)

 

AMSTERDAM (NED) 10.7.2016

Virallinen tulosluettelo:

Video miesten 5000 metrin juoksun finaalista: