Hieno 19-vuotiaiden naisten 400 metriä SM-kilpailuissa Vaasassa – Koskela mestariksi ennätyksellään 54,15

Nuorten SM-kilpailujen ensimmäisen päivän aloitus Vaasassa oli hieno, kun 19-vuotisten naisten 400 metrillä kymmenen ensimmäistä juoksijaa teki oman ennätyksensä.

Mestaruus meni varsin selvällä erolla Kuivasjärven Auran Ronja Koskelalle ajalla 54,15. Hänen entinen ennätyksensä oli 54,29.

Hopealle juossut Veera Mattila, Vammalan seudun Voima, teki ajan 54,51 parantaen entistä ennätystään yli puoli sekuntia. Pronssille juoksi Oulun Pyrinnön Laura Loponen ajalla 55,09. Hänen ennätyksensä parani lähes 0,8 sekuntia.

– Takasuoralla ja viimeisessä kaarteessa juoksu tuntui rennolta, joten sain loppuun vielä hyvän kirivaihteen, juoksuunsa tyytyväinen Koskela kertoi juoksun jälkeen.

– Oletin, että pitkän kauden jälkeen lataus on jo purkautunut, mutta aika hyvinhän tuo vielä meni, Koskela jatkoi.

Koskelan valmennuksesta on vastannut viime talvesta lähtien entinen keskimatkojen maaottelujuoksija Teija Virkberg. Sitä ennen Koskela oli pitkään Riitta Kallio-Kokon ohjauksessa.

Kakkoseksi juossut Veera Mattilalla on ollut kiireinen kesä, sillä hän oli mukana nuorten MM-kisoissa Calissa ja myös EM-joukkueessa viestiä varten, jota hänen ei lopulta tarvinnut juosta.

– En nyt hävinnyt huonolle, ja ennätyskin tuli. Jotenkin luovutin jo 200 metrin kohdalla, josta olen itseeni hiukan pettynyt, ja jäin odottelemaan Ronjan vetoa, Mattila kommentoi juoksuaan.

– Kaikkea on ollut paljon tänä kesänä, väsymystä ja sairastelua nyt EM-matkan jälkeen, mutta tyytyväinen olen tämän päivän ennätykseeni.

Koskela ja Mattila juoksivat MM-Calissa 800 metrin välieriin ja olivat mukana loistavasti neljänneksi juosseessa Suomen 4×400 metrin viestijoukkueessa.

– Se veto tuli meille kuin puskista. Yllätimme itsemmekin, totesivat juoksijat yhteen ääneen.

Frida Hämäläiselle N22-sarjan mestaruus

N22-ikäluokan mestaruuden voitti Tampereen Pyrinnön Frida Hämäläinen ajalla 55,16 ja toiseksi tuli Lahden Ahkeran Veera Perälä ajalla 56,08.

Kalevan kisoissa 400 metrin aidoissa mitalin ottanut Frida Hämäläinen oli tyytyväinen juoksuunsa.

– Yllättävän hyvin meni, vaikka Kalevan kisojen jälkeen on ollut ongelmia. Tuli koronaa ja muuta, ja olin viikon tekemättä mitään. Uusi koulukin alkoi ja muutin Jyväskylään, Hämäläinen kertoi loppukesän kiireistään.

Asseri Välimäki voitti M22-sarjan 400 metriä, Jaakko Linnus 19-vuotisten nopein

Tuore Kalevan kisojen kolmonen Asseri Välimäki Noormarkun Nopsasta voitti 22-vuotiaiden miesten 400 metriä ajalla 47,97.

Välimäki on tämän kesän viidessä juoksussaan neljästi alittanut 48 sekuntia. Hyvän vastuksen tarjosi HKV:n Eljas Jrad, jonka aika oli 48,38.

–  Tavoitteena oli mestaruus, ja se tuli. Juoksu ei ollut herkkää, sillä takareisi on vihoitellut ja se näkyy juoksussa.

Seuraavaksi Välimäki odottelee mahdollista kutsua Ruotsi-otteluun.

– Maanantaina aloitan sairaanhoitajan opinnot Porissa. Viimeiset kolme vuotta olen tehnyt kolmivuorotyötä kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä.

400 metrin juoksun harjoitteluun on nuorissa ikäluokissa nähtävillä selkeä asennemuutos ja tulokset kohentuneet runsaasti. 19-vuotiaiden miesten kilpailussakin viisi parasta juoksi ennätyksensä.

Tasainen mitalikolmikko uusine ennätyksineen olivat Tampereen Pyrinnön Jaakko Linnus, JKU:n Joonas Lapinkero ja Hartolan Voiman Eemil Porvari. Kaikilla kolmella on moniottelutausta. Heidän uudet ennätyksensä kirjataan 48,95, 49,06 ja 49,15.

Lauri Joukas ja Venla-Nora Nirkkonen kävelivät nopeimmin

5000 metrin ratakävelyssä osallistujamäärä jäi murheellisen pieneksi ja niinpä neljän ikäluokan yhteensä 12 mitalistakin viisi jäi vallan jakamatta.

22- ja 19-vuotiaiden miesten mestareiksi kävelivät Yläneen Kirin Lauri Joukas ja Esbo IF:n Jonathan Ekberg. 22-vuotiaiden naisten mestaruudet voittivat Turun Weikkojen Venla-Nora Nirkkonen ja Kuivasjärven Auran Anna Kokko. Joukkaan voittoaika oli 22.08,91 ja Nirkkosen 26.19,96.

Kilpailuista puuttui eri syistä vuositilastojen perusteella näiden ikäluokkien neljä parasta kävelijää Jerry Jokinen, Sajan Irincheeev, Heta Veikkola ja Ellen Seisto.

Sekä Loukas että Ekberg joutuivat juuri ennen Kalevan kisoja koronan kouriin, ja ne kisat jäivät heiltä kokematta.

– Tähän kisaan ei ollut odotuksia, koronan päälle sain vielä flunssan. Tämä oli jo toinen korona minulle, toukokuussa tauti oli ärhäkämpi, Loukas kertasi kauden sairaslistaansa.

– Nyt on tavoitteena käydä kovan harjoittelun kimppuun. Ensi kaudella haluan kävellä 20 kilometrin kisoja ja yritän rikkoa alle 23-vuotisten EM-kisojen tulosrajan Espooseen. Nyt oli ensimmäinen kisa koronan jälkeen. Se vaati kolme viikkoa toipumisaikaa, Ekberg kertoi.

Janette Vänttinen (oik.) veti, mutta Alisa Virtanen korjasi lopussa mestaruuden N22-sarjan estejuoksussa.

Alisa Virtanen kukisti Janette Vänttisen

Kalevan kisojen tämänvuotinen estejuoksun hopeamitalisti HKV:n Janette Vänttinen kärsi niukan tappion vuoden 2020 Kalevan kisojen estejuoksun hopeamitalistille JKU:n Alisa Virtaselle.

Vaasassa Virtasen voittoaika 22-vuotiaiden naisten 3000 metrin estejuoksussa oli 10.45,81. Toiseksi tullut Vänttinen juoksi 10.49,05 ja kolmas oli Joensuun Katajan Salla Laukkanen ajalla 11.00,47.

19-vuotisten paras oli Euran Raiun Vilma Pere ajalla 11.11,06. Kahtena viime vuonna 17-vuotisten 2000 metrin estejuoksun voittanut Lempäälän Kisan Nora Kytäjä oli toinen parantaen ennätystään 41,89 sekuntia 11.14,55:een. Kälviän Tarmon Melissa Kykyri palkittiin kolmantena vuonna peräkkäin pronssimitalilla.

–  Tämä oli mestaruuskisa, tavoittelin vain sijoitusta, en aikaa. Tiesin myös, että joudun tekemään vetotyöt itse, Pere kertoi kisan jälkeen.

– Mestaruuteen olen tyytyväinen, sillä minulla on takana tahmea kilpailukausi. Olen ollut kolme eri kertaa sairaana toukokuusta lähtien, enkä ole päässyt takaisin hyvään kuntoon.

Virtanen piti Kalevan kisojen jälkeen kolmen viikon kilpailutauon ja keskittyi harjoitteluun.

– Nyt tuntui tosi hyvältä ja kevyeltä juoksu. Treenijakso tuotti tulosta.

Virtanen on ollut pari viikko töissä Tampereella sairaala-avustajana. Haaveena hänellä on lääkärin ura.

Miesten estemestaruudet Samuel Auviselle ja Oscar Nyholmille

Samuel Auvinen Joensuun Katajasta voitti 22-vuotiaiden miesten estejuoksun ajalla 9.21,38. Kauden kaikissa muissa estejuoksukilpailussaan hän on juossut tätä nopeammin. Hopeamitalilla palkittiin 9.39,65 juossut Lahden Ahkeran Walte Hautala.

19-vuotiaiden miesten estejuoksun voitti kaikkeaan yrittämättäkin Porvoon Akilleen Oscar Nyholm. Voittoaika 10.08,76 oli hänen tämän kesän selvästi hitaimpansa. Pohjolan ja Baltian nuorten mestaruuskilpailuissa Nyholm oli kolmas ennätyksellään 9.36,85.

Lotta-Maria Maine juoksi ennätyksensä

Kalevan kisojen estejuoksun voittaja Lotta-Maria Maine Turun Urheiluliitosta juoksi Vaasassa 22-vuotiaiden naisten 1500 metrin mestariksi uudella ennätyksellään 4.25,08. Entinen ennätys koheni kaksi sekuntia.

Hyvävauhtisen kilpailun toinen oli kolme sekuntia ennätystään parantanut JKU:n Siiri Rainio ajalla 4.29,26 ja kolmanneksi tuli Lahden Ahkeran Helmi Vuorimaa ajalla 4.32,36.

Maine lähti rohkeaan vetoon heti alussa. Valmentaja Janica Rauma oli antanut ohjeeksi 71 sekunnin kierrokset.

– Siihen en uskonut pystyväni, mutta lämpenin matkan aikana ja juoksu alkoi kulkea paremmin. Tiesin, että vastustajani ovat lopussa vahvoja, joten yritin pitää vauhtia jo matkalla, Maine kertoi.

Maine tunnusti, että pienenä pontimena oli myös seurakaveri Viola Westlingin omalla vedolla juoksema aika 4.22 Lappeenrannan Motonet GP:ssä pari päivää sitten.

– Jos Viola pystyi vetämään yksin, niin miksen minäkin, Maine naurahti.

Ilona Monosella helppo iltapuhde

19-vuotiaiden naisten 1500 metrillä viimekesäinen tämän ikäluokan Euroopan mestari ja viimekesäinen tämän matkan naisten Suomen mestari Ilona Mononen pääsi helpolla. Monosen voittoaika 4.31,37 jäi yli 15 sekuntia hänen ennätyksestään. Toiseksi tullut LUM:n Nelli Viskari paransi oman ennätyksensä 4.36,70:een.

– Treeniksi tätä on ehkä hyvä kutsua. Tiesin, ettei tänään tarvitse ihan täysiä juosta, mutta on ollut vähän väsymystä kaiken reissaamiseen jälkeen ja vähän myös jalassa tuntemuksia, viimeisen kuukauden sisään junioreiden MM-kisoissa ja yleisen sarjan EM-kisoissa juossut Mononen sanoi.

– Tämä oli ensimmäinen piikkariveto vähään aikaan, eli vähän silleen tunnustellen menin.

Monosen ajatuksissa on myös tulevan viikonvaihteen Ruotsi-ottelu.

– Se on loppukauden tärkein kilpailu. Siellä haluan ja varmaan pystynkin juoksemaan kovaa. Siellä on Ruotsista ja Suomesta kovia 1500 metrin menijöitä. 1500 metrillä haluaisin vielä juosta ennätyksen, Mononen totesi.

Hopealle juossut Nelli Viskari piti alusta lähtien rohkeaa vauhtia.

– Tavoitteena oli oma ennätys, ja sekunnilla se taisi tullakin, Viskari kertoi maalissa hengästyneenä.

Viskari asuu Kouvolassa ja harjoittelee lappeenrantalaisen Jarmo Viskarin tallissa, johon kuuluu myös muun muassa maratoonari Alisa Vainio.

– En ole sukua valmentajani kanssa. Lappeenrannassa käyn yhteistreeneissä kerran viikossa, Viskari kertoi.

Aleksi Kivelä (johdossa) piti Tuure Haapasen ja muut vastustajansa kurissa 1500 metrillä.

Aleksi Kivelälle M22-sarjan 1500 metrin mestaruus

Kaksien viime Kalevan kisojen pronssimitalisti Aleksi Kivelä uusi terävällä kirillään 22-vuotiaiden miesten 1500 metrin mestaruutensa. Kivelän aika oli 3.51,97.

Toiseksi viiletti 2,40 sekuntia ennätystään parantanut Gamlakarleby IF:n Väinö Venetjoki ajalla 3.53,58. Kolmas oli Turun Urheiluliiton Tuure Haapanen runsaan sekunnin Venetjoelle hävinneenä.

Vuositilaston kärkikolmikko Santtu Heikkinen, Mika Kotiranta ja Mustafe Muuse eivät Vaasassa osallistuneet tälle matkalle.

– Raskaalta tuntui juoksu. Alkuverkassa toivoin, ettei kisassa pidetä kovaa vauhtia. Tuli pitkä automatka tänne Vaasaan, ja syömiseni oli vähän huonoa. Se saattoi vaikuttaa, Kivelä kertasi tunnelmiaan.

– Viimeisellä kierroksella sain kuitenkin selvän pelin ja kirin irtoamaan, mestari totesi.

Kivelä jännittää nyt Kalevan kisojen pronssimitalistina valintaa Ruotsi-otteluun.

– Kovasti sinne himoitsen, mutta taitaa Topi Raitanenkin sen matkan juosta.

Mikko Kauppinen väläytteli jälleen komeaa kiriään

19-vuotiaiden miesten 1500 metriä voitti Vieremän Koiton Mikko Kauppinen ennätyksellään 4.01,07. Vielä tämän vuoden alussa Kauppisen ennätys oli vain 4.25,42. Vaasassa ennätystään paransi koko mitalikolmikko ja kahdeksasta parhaasta seitsemän.

Toinen ja kolmas olivat Lahden Ahkeran Arash Ahmad Gul ja Salon Vilppaan Aarni Eijs ennätyksillään 4.03,26 ja 4.03,43. Tilastoykkönen Leonard Markén ei osallistunut kilpailuun.

– Oli kova kisa. Piti antaa kaikkeni. Kovia miehiä olivat kaikki. Voitto oli tavoitteena ja hyvin tämä meni, Kauppinen totesi

Kauppisen urakka SM-kisoissa jatkuu vielä lauantaina 800 metrillä ja sunnuntaina 5000 metrillä.

– Siinä riittää juoksemisesta, Kauppinen tuumi.

Live-tulokset tästä linkistä