Hese-kisojen mestaruus jäi Tampereelle – Tesoman koulussa pidetään liikuntatunteja joka päivä

Tamperelainen Tesoman koulun 6A-luokka voitti ylivoimaisesti Hese-kisan finaalin Tampereella Ratinan stadionilla tiistaina.

Tesoma oli joukkueena ykkönen jokaisessa neljässä lajissa: 12 x 60 metrin sukkulaviestissä, pituushypyssä, keihäänheitossa ja 12 x 400 metrin viestissä. Toiseksi sijoittui kouvolalaisen Mansikkamäen koulun 6L.

Kolmannesta sijasta käytiin kiivas kamppailu. Oululainen Kastellin koulun 6C, raisiolainen Tahvion koulun 6AB ja savonlinnalainen Mertalan koulun 6. luokka päätyivät tasapisteisiin. Kastelli vei pronssin, koska sijoittui kolmikosta parhaiten 12×400 metrin viestissä. Tahvio ja Mertala jakoivat neljännen sijan.

Pisteet laskettiin sijalukujen mukaan. Savonlinnasta ja Porista oli mukana kaksi koulua. Ainoana viidensien luokkien edustajana finaalissa oli kaarinalaisen Piispanlähteen koulun 5B. Pohjoisin kilpailija oli rovaniemeläisen Ounasvaaran peruskoulun 6A.

Finaalissa 22 luokkaa mukana

Finaalissa kilpaili 22 luokkaa, joista 17 oli selviytynyt mukaan piirikisojen voittajana ja viisi etäkisoista. Joukkueen muodostivat kussakin lajissa luokan kuusi poikaa ja kuusi tyttöä.

Neljän vuoden projekti tuotti toivotun tuloksen

Tesoma ei voittanut Hese-kisaa sattumalta. Kukaan joukkueen jäsenistä ei sijoittunut henkilökohtaisissa lajeissa kolmen parhaan joukkoon, mutta joukkue oli tasaisen kova. Tesomalla oli neljässä lajissa tulessa yhteensä 18 urheilijaa. Myös muut luokan oppilaat olivat paikalla kannustamassa luokkakavereitaan.

Tesoman koulun opettaja Markku Köykkä (oik) ja koulunkäynninohjaaja Jama Jama

Yllättäen kukaan Tesoman luokasta ei harrasta yleisurheilua seurassa, mutta sitäkin enemmän koulussa asiasta innostuneen opettajan johdolla. Luokan oppilaiden lajeja ovat esimerkiksi jalkapallo, jääkiekko, koripallo, salibandy ja joukkuevoimistelu.

— Olen järjestänyt asiat niin, että meidän luokalla on liikuntaa joka päivä. Kaikesta muusta voidaan tinkiä, mutta ei liikunnasta, sanoi Tesoman opettaja ja joukkueenjohtaja Markku Köykkä.

Kokonaiskisan voitto oli myös Tesoman tavoite.

— Aloitimme harjoittelun Hese-kisaan jo neljä vuotta sitten kolmannella luokalla. Mestaruus on ollut tavoitteena alusta pitäen. Esimerkiksi juoksemme joka perjantai neljän kilometrin lenkin. Olemme heittäneet keihästä pakkasessa ja vesisateessa. Lisäksi kaikki luokan oppilaat ovat osallistuneet Tampereen kaupungin suunnistusmestaruuskilpailuihin, Köykkä kertoi.

”Kaikkein eniten halusimme voittaa pitkän viestin”

Hese-kisa huipentui 12 x ratakierroksen viestiin. Sen Tesoma voitti ylivoimaisesti ajalla 14.24,92.

— Kaikkein eniten halusimme voittaa pitkän viestin, koska olemme harjoitelleet sitä enemmän kuin mitään muuta, Köykkä sanoi.

Pitkässä viestissä kaikki 22 joukkuetta juoksivat samassa erässä. Lähtölaukauksen jälkeiset 15 minuuttia olivat yhtä huutomyrskyä, kun juoksijoita kannustettiin hurjasti. Lähdössä ja vaihdoissa oli ankara tungos ja joukkueilla oli vaikeuksia löytää seuraavan osuuden viestinviejä. Tesoman juoksijat kiinnittivät valkoisen nauhan merkiksi pohkeeseen.

Joukkuevoimistelija Haavisto nautti neljästä lajista

Tesoman Isabella Haavisto osallistui jokaiseen neljään lajiin. Viestien lisäksi hän sijoittui tyttöjen pituudessa kahdeksanneksi tuloksella 440 ja keihäässä yhdeksänneksi tuloksella 21,14.

— Ihan hyvin meni. Sukkulaviestissä juoksin toisen osuuden. Hyppäsin pituudessa ennätykseni ja keihäskin lensi mukavasti. Meillä on yleisurheilua koulussa melkein joka päivä, jutteli joukkuevoimistelua harrastava Haavisto.

Harmittaako se, että kisat oli kotikaupungissa ja luokkaretkeen kuuluva pitkä matkustaminen jäi väliin?

— Ei oikeastaan. Oli kiva, kun kisat oli tutussa paikassa kotikentällä eikä tarvinnut jännittää turhaan, Haavisto sanoi.

Tapparan ja Ilveksen mies Moisio osasi odottaa voittoa

Sekä pituudessa että keihäässä oli kullakin kilpailijalla kaksi suoritusta ja vielä kolmas, jos kahdella ensimmäisellä ei saanut tulosta. Keihäässä heitettiin 350 gramman juniorikeihästä. Pituutta hypättiin metrin mittaiselta ponnistusalueelta. Välillä keihäs pyöri ilmassa ympäri ja laskeutui maahan väärinpäin. Pituudessa kaaduttiin välillä pitkin pituuttaan hiekkakasaan. Tärkeintä oli parhaansa yrittäminen ja urheilemisen ilo.

Tesoman Aleksi Moisio sijoittui poikien keihäässä 16:nneksi tuloksella 25,67.

— Meidän joukkueella kisat meni hienosti ja voitimme odotetusti. Joukkuehenki oli hyvä ja kannustimme kovasti toinen toisiamme, kertoi jääkiekkoa Tapparassa ja jalkapalloa Ilveksessä pelaava Moisio.

Ähtärin tytöille kolmoisvoitto

Poikien keihään voitti vantaalaisen Jokivarren koulun Rasmus Paksunen tuloksella 35,95. Myös savonlinnalaisen Pihlajaniemen koulun Veikka Muhonen heitti hyvän tuloksen 34,40.

Poikien pituudessa viisi metriä ylittivät lappeenrantalaisen Kimpisen koulun Lenni Ruti ja porilaisen Käppärän koulun Oliwer Mikkola. Heidän tuloksensa olivat 503 ja 502.

— Hese-kisat on hieno luokkaretki koko luokalle ja urheilutapahtuma suuren maailman malliin, Otson koulun opettajana työskentelevä Raimo Kuoppa-aho tiivisti Hese-kisojen olemuksen.

Tyttöjen pituudessa ähtäriläinen Otson koulu vei peräti kolmoisvoiton. Alisa Koskinen leiskautti 463, Reetta Hautala 458 ja Miida Viinikka 454. Yleisurheilukilpailujen kuuluttajana tunnettu Otson koulun opettajana työskentelevä Raimo Kuoppa-aho tiivisti Hese-kisojen olemuksen.

— Hese-kisat on hieno luokkaretki koko luokalle ja urheilutapahtuma suuren maailman malliin. Varmasti monella oppilaalla syttyy kipinä yleisurheilun harrastamiseen, Kuoppa-aho hehkutti.

Richardsson ja Lakka kehuivat tunnelmaa

Suomen ennätysurheilijat Camilla Richardsson ja Elmo Lakka nauttivat täysin palkein koululaisten Hese-kisojen tunnelmasta.

—On ollut tosi kiva päivä. Näyttää siltä, että ei tarvitse tehdä aina ennätystä ollakseen iloinen ja tyytyväinen. Tärkeintä on pitää hauskaa. Hese-kisa on mukava joukkuekisa, johon voi lähteä mukaan matalalla kynnyksellä kavereiden kanssa. Kavereiden kannustus auttaa silloin, kun menee vähän huonommin. Varmasti täällä moni nuori huomaa, että yleisurheilu voisi olla itselle sopiva laji, Richardsson iloitsi.

Myös Lakka oli innoissaan.

—Tunnelma oli loistava ja sattui vielä täydellinen sää (aurinkoinen ja lämmin). Oli upeaa katsoa, kun pitkässä viestissä nuoret pistivät kroppaa likoon ja taistelivat sijoituksista loppuun asti. Kyllä tässä olisi itsekin tehnyt mieli lähteä toisten perään juoksemaan, Lakka sanoi.

(Jyrki Repola.)

Hese-kisojen finaalin joukkuetulokset (sijalukupisteet):

1) Tesoman koulu 6A Tampere 4, 2) Mansikkamäen koulu 6L Kouvola 26, 3-5)  Kastellin koulu 6C Oulu 27, 4) Tahvon koulu 6AB Raisio ja Mertalan koulu 6.lk Savonlinna 27, 6) Kimpisen koulu 6A Lappeenranta 31, 7) Kummun koulu 6.lk Outokumpu 32, 8) Otson koulu 6B Ähtäri 33, 9) Takalon koulu 6A Kannus 38, 10) Kirkonkylän koulu 6.lk Tuusula 40,

11) Käppärän koulu 6C Pori 41, 12) Torpparinmäen peruskoulu 6A Helsinki 43, 13) Keski-Palokan koulu 6C Jyväskylä 44, 14) Pihlajaniemen koulu 6.lk Savonlinna 50, 15) Kausalan koulu 6A Iitti 53, 16) Ruokolahden koulu 6.lk Ruokolahti 54, 17) Tuorsniemen koulu 6B Pori 59, 18-19) Jokivarren koulu 6B Vantaa ja Ounasvaaran peruskoulu 6A Rovaniemi 72, 20) Leppäkertun koulu 6A Leppävirta 73, 21) Piispanlähteen koulu 5B Kaarina 82, 22) Jämsänjoen yhteiskoulu 6B Jämsä 83.