Hermokipu pakotti Kiekaran keskeyttämään MM-puolimaratonin, Jepchirchir vei voiton ME-ajalla

Annemari Kiekaran urakka puolimaratonin MM-kisoissa Puolan Gdyniassa jäi kesken alkumatkasta vasempaan jalkaan kisan aattopäivänä tulleen ankaran hermokivun takia.

– Se tuli perjantaina matkustamisen jälkeen. Kipu iski läpi pakaran. Söin kipulääkettä ja kävin fysioterapeutilla. Kaikki tehtiin mitä voitiin ja lähdin kilpailuun, mutta jalka ei vaan antanut mennä, reilun viiden kilometrin juoksun jälkeen keskeyttänyt Kiekara harmitteli.

Kiekaralla oli vasemman takareiden kanssa ongelmia jo aiemmin syksyllä Kurikan SM-maastoissa, jossa hän jätti kilpailun kesken. Sittemmin hän voitti Helsingissä 5 kilometrin katujuoksun ja Vantaalla puolimaratonin Suomen mestaruuden.

– Nyt keskiviikkona ja torstaina tuntui lenkillä todella hyvältä. Oli sellainen tunne, että olin palautunut edellisistä kisoista. Sitten vaan kipu isku ja kun se tuli, se löi lantionkin ihan jumiin. Puolellatoista jalalla sitä ei vaan voi mennä, Kiekara harmitteli.

– Jalka tutkittiin SM-maastojen jälkeen, eikä magneettikuvissa ollut mitään uutta. Luulen, että ne Ruotsi-ottelun ratajuoksut, jotka tulivat vähän yllättäen, vaikuttivat jonkun verran. Harmittaa, kun täällä oli niin upeat järjestelyt ja hyvä reitti.

Maraton yhä suunnitelmissa

Kiekaran suunnitelmissa oli jatkaa kilpailukautta MM-puolimaratonin jälkeen Valencian maratonilla joulukuussa. Se on juoksijan mukaansa edelleen mahdollista, jos hermovaiva saadaan ajoissa kuntoon.

– Nyt täytyy tehdä vain kevyttä juoksua ja katsoa lähteekö jalka toipumaan riittävän ajoissa ennen maratonia. Kuntohan tässä ei ole mihinkään hävinnyt, Kiekara muistuttaa.

Kiekara, 43, on ollut tällä kaudella mainiossa kunnossa. Puolimaratonin ohella hän on voittanut 5000 ja 10 000 metrin Suomen mestaruudet ja juossut puolimaratonin 1.13.56.

– Kausi on ollut hyvä. Siihen pitää olla tyytyväinen, vaikka tämä nyt harmittaakin, Kiekara sanoi.

Jepchirchir ja Kiplimo juoksivat mestareiksi

MM-puolimaratonin naisten juoksun suosikkina matkaan lähtenyt  Kenian Peres Jepchirchir voitti kilpailun naisten kilpailujen ME-ajalla 1.05.16. Mestaruus oli hänelle uran toinen. Miesten puolimaratonin MM-tittelin vei 19-vuotias Jacob Kiplimo kisaennätyksellä 58.49

Jepchirchir ratkaisi kolmen juoksijan voittotaiston kisan lopussa ja kiri karkuun etiopialaistaustaiselta, Saksan Melat Kejetalta ja mestaruutta puolustaneelta Etiopian Yehualaw Yalemzerfilta. Kejeta oli toinen naisten kilpailujen Euroopan ennätyksellä 1.05.18 ja Yalemzerf kolmas ennätyksellään 1.05.19. Kilpailussa oltiin ME-vauhdissa koko matka. 10 kilometriä kulki ajassa 30.47.

Miesten puolimaratonilla Kiplimo kiristi muilta karkuun, kun matkaa maaliin oli vajaat kolme kilometriä. Kenian Kibiwott Kandia oli toinen ja Etiopian Amedework Walelegn kolmas ajoin 58.54 ja 59.08.

Suosikkina matkaan lähtenyt 5000 ja 10 000 metrin ugandalainen ME-mies Joshua Cheptegei oli kilpailussa neljäs ennätyksellään 59.08. Kisan kärki taittoi ensimmäiset 10 kilometriä 28.23.

https://www.worldathletics.org/competitions/world-athletics-half-marathon-championships/world-athletics-half-marathon-championships-7138821/live