Ensikertalainen Vilma Berg hyppäsi viidenneksi MM-finaalissa – Henry Manni seitsemäs satasella

Suomen MM-joukkueen ensikertalainen Vilma Berg venyi luokan 38 naisten pituushypyssä viidenneksi Pariisin MM-kilpailuissa tuloksella 440. Berg hävisi neljännen sijan ja paralympiapaikan vain sentin erolla.

Bergin ilme ennen viimeistä suoritustaan oli tuskien täyteinen. Hänen ensimmäinen epäonnistunut hyppynsä kantoi alle neljä metriä ja sen jälkeen neljä peräkkäistä suoritusta menivät yliastutuiksi.

Viimeisen hypyn jälkeen kasvot kuitenkin kääntyivät riemukkaaseen hymyyn, kun askel osui kohdalleen ja hypyn mitta 440 oli hänen uransa toiseksi paras. 20-vuotiaan Bergin nimissä oleva Suomen ennätys on 445.

– Oli kyllä tunteikas kilpailu, kun tuli niitä yliastuttuja. Oli jännää, jännitti paljon. Siirsin askelmerkkiä viimeiselle kierrokselle. Onneksi viimeinen hyppy oli hyvä siihen nähden, Berg kertoi.

– Hyvät tsempit ja halaukset sain Iidalta (Lounela) ennen kilpailua. Kun olen ollut paljon kipeenä ja näin, niin nyt menin vaikeuksien kautta voittoon!

Ylivoimainen kultamitalinainen oli Unkarin Luca Ekler kisaennätyksellä 577. Mitaliin tarvittiin 465 ja neljänteen tilaan 441. Neljä parasta saavuttivat maapaikan ensi vuodeksi Pariisin paralympiakisoihin.

Manni kovatasoisen MM-finaalin seitsemäs – SE jäi 0,03 sekunnin päähän

Pyörätuolikelaajien luokan 34 miesten 100 metrin finaali oli MM-historian kovatasoisin. Suomen Henry Manni kelasi 0,03 sekunnin päähän omasta Suomen ennätyksestään ja oli seitsemäs ajalla 15,47.

Maailmanmestaruuden voitti Thaimaan Chaiwat Rattana, joka aiemmin voitti myös 400 metriä. Rattanan voittoaika 15,01 on uusi Aasian ennätys.

Manni oli alkuerien neljänneksi nopein ajalla 15,53 ja paransi aikaansa finaalissa. Mutta sijoitus oli nyt alkueriä heikompi, kun kaksi kiinalaisurheilijaa niukasti ohitti hänet aivan maaliviivoituksella.

– Paremmalta tuntui kuin aamulla. Taso on täällä kova, Manni tokaisi maaliin päästyään ja lähti palautumaan kohti seuraavia startteja.

Kolme lajia urakoiva Manni kilpailee Pariisissa vielä 800 metrin matkalla.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA. Kuvat: Kent Nilsson.)

PARIISI (FRA) 9.-17.7.2023 10:nnet Parayleisurheilun MM-kilpailut

Torstai 13.7.

Miehet,

100 m, luokka 34 (0,2 m/s): 1) Chaiwat Rattana Thaimaa 15,01 (Aasian ennätys), 2) Austin Smeenk Kanada 15,10, 3) Walid Ktila Tunisia 15,11, 4) Roberto Michel Mauritius 15,28, 5) Wang Yang Kiina 15,44, 6) Gong Wenhao Kiina 15,46, 7) Henry Manni Suomi 15,47, 8) Rheed McCracken Australia 15,75.

Alkuerät: 1) Chaiwat Rattana Thaimaa 15,11 (Aasian ennätys), 2) Walid Ktila Tunisia 15,22, 3) Austin Smeenk Kanada 15,34, 4) Henry Manni Suomi 15,53 (-0,6 m/s), 5) Gong Wenhao Kiina 15,65, 6) Wang Yang Kiina 15,78, 7) Roberto Michel Mauritius 15,83, 8) Rheed McCracken Australia 15,91.

Naiset,

Pituus, luokka 38: 1) Luca Ekler Unkari 577 (kisaennätys), 2) Olivia Breen Britannia 504, 3) Nele Moos Saksa 465, 4) Friederike Broose Saksa 441, 5) Vilma Berg Suomi 440, 6) Anna Trener-Wierciak Puola 423, 7 Roman Boulard Ranska 414. – Berg (398, x, x, x, x, 440).