Henri Manninen: Keväällä MM-rajan kimppuun, Firenzen kisa jäi kesken

Henri Manninen: Keväällä MM-rajan kimppuun

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden maratoonari Henri Manninen uskoo, että fysioterapeutin opintojen päättyminen muutaman viikon päästä avaa mahdollisuuden tavoitella keväällä maratonin MM-tulosrajaa. Sunnuntaina sateisella Firenzen maratonilla hän ei päässyt tavoittelemaansa vauhtiin. 

– Se on varmaan vähän henkinen homma, kun näkee mihin juoksu on johtamassa, Manninen kertaili keskeyttämistään Firenzen kilpailun puolimatkassa, johon tuli hän ajassa 1.10.20.

Pekingin MM-kisoissa Suomea edustaneelle juoksijalle arvokisauran jatkaminen on uran ainoa motivaattori, joten keskinkertaisen tuloksen juokseminen ei kannusta varsinkaan, kun Manninen on fysioterapeutiksi opiskelun ohella harjoitellut hyvin, ehkä liiankin tunnollisesti.

– Koulu on kuormittanut tosi paljon, kun siellä on läsnäolopakko. En kuitenkaan ole tinkinyt harjoittelusta, ja siksi levon ja rasituksen suhde on ollut pielessä. On tullut huonoja yönunia, kun on pitänyt mennä aamulla aikaisin lenkille, sitten päivä on mennyt jalkojen päällä ja illalla on ollut toinen harjoitus, Manninen sanoo.

– Koen kuitenkin, että jos alan tinkimään harjoittelusta, voin yhtä hyvin lyödä hanskat tiskiin. Maratonilla ei huilaamalla tuloksia synny.

Keväällä täysi panostus maratonille

Mannisen, 33, ennätys on neljä vuotta sitten Berliinissä juostu 2.16.43. Pekingin MM-maraton poislukien hän on sen jälkeen juossut maratonin maaliin vain Firenzessä kaksi vuotta sitten. Se juoksu sujui ajassa 2.17.45.

Pekingin MM-kisoissa 2015 ja sitä seuraava vuonna Mannisen kiusaksi ilmaantui hengitysongelmia. Astmaa vaivaa yhä, ja valmentajansa Tuomo Lehtisen kanssa juoksija on koettanut selvittää, miksi hapenkuljetus ei näyttäisi toimivan ihan täydellä teholla.

– Mattotesteissä näkee, että kapasiteetista puuttuu sellainen 10-20 prosenttia. Sen verran siellä pitäisi olla varaa parempaan, mutta jostain syytä sitä ei saada käyttöön. Sitä on kyllä tutkittu paljon, Manninen ihmettelee.

Takaiskut eivät ole saaneet Mannista miettimään juoksukenkien naulaan ripustamista, päinvastoin. Jatkossa, kun opinnot eivät enää määritä arjen rytmitystä, hän keskittyy täysillä harjoitteluun ja palautumisen maksimoimiseen.

– Jotakin työkuvioita täytyy tehdä talouden takia, mutta ei täyttä päivää. Muuten keskityn juoksemiseen. Keväällä tavoitteena on MM-raja, Manninen sanoo.

Firenzen maratonin miesten kilpailun voitti Bahrania edustava etiopialaislähtöinen Abdi Ali Gelelchun ajalla 2.11.32. Naisten kilpailun nopein oli hallitseva 10 000 metrin Euroopan mestari Lonah Chemtai Salpeter. Israelia edustava kenialaislähtöinen juoksija pinkoi ennätyksensä 2.24.17.