Helsingin 2030 yleisurheilun EM-kisahaulle myönteinen vastaanotto Lausannessa

Helsingin vuoden 2030 yleisurheilun EM-kilpailuiden haku sai myönteisen vastaanoton Lausannessa Euroopan yleisurheiluliiton (EA) evaluointikomitean tilaisuudessa.

Komitean jäsenet kuulivat kaikkien kisaisännyyttä hakevien esitykset, esittivät kysymyksiä ja antoivat ohjeita jatkotoimista.

– Helsingin EM-konsepti herätti innostusta ja arvostusta komiteassa. Hankkeen sydän on suomalainen yleisurheilu tänään, eli lajin upea historia ja asema suomalaisessa yhteiskunnassa. Siinä olemme Euroopan kärkeä, sanoo kisakonseptia esitellyt SUL:n puheenjohtaja Riikka Pakarinen.

– Hakukonseptin sielu on uusittu, upea Olympiastadion, joka täyttää kaikki huipputason kilpailuareenan kriteerit. Meidän vahvuuksiamme ovat myös turvallisuus, Helsingin lyhyet välimatkat ja vastuullisuus, jotka kaikki olivat nyt esillä.

EA:n evaluointikomiteaa johtaa Sylvia Barlaq. Komiteaan kuuluvat myös Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) varapuheenjohtaja Raul Chapado ja EA:n varapuheenjohtaja Cherry Alexander. Komitean työtä koordinoi EA:n varatoimitusjohtaja Celia Mendez.

Aalto: Esitys synnytti innostuneen vuoropuhelun

Helsingin ohella vuoden 2030 EM-kilpailuista ovat kiinnostuneet Belgrad, Lausanne, Zürich, Bryssel ja Göteborg.

Suomen tunnin mittaisen esityksen Lausannessa piti Pakarinen yhdessä SUL:n toimitusjohtaja Harri Aallon ja hakua projektipäällikkönä työstävän Harri Halmeen kanssa.

– Esitys synnytti innostuneen vuoropuhelun, jonka päätteeksi EA:n komitean jäsenet esittivät tiukkoja kysymyksiä ja antoivat hyviä ohjeita seuraaviin kuukausiin. Suomea selvästi arvostetaan arvokisojen järjestelyiden ja kisojen televisioinnin osaajana, Harri Aalto sanoi.

Halmeen mukaan hankkeen kilpailuvaltteja ovat myös ympäristöystävällisyys ja läpinäkyvyys taloudessa.

– Hankkeen ydintä ovat myös saavutettavuus halvemmillakin pääsylipuilla ja ihmisten osallistaminen kisaviikon massatapahtumilla juoksun, parayleisurheilun ja kävelyn merkeissä, Halme totesi.

Seuraavaksi EA:n hallituksen työvaliokunta supistaa hakijoiden määrän kolmeen lokakuussa. Syksyyn 2025 mennessä valitaan finalistikaksikko. Päätöksen EM-kisojen isäntäkaupungista tekee EA:n hallitus keväällä 2026.

Suurtapahtuman ennakkoarviointi käynnistettiin

Aallon mukaan Suomessa työ EM-haun parissa jatkuu meneillään olevan talousselvityksen parissa. Se kestää vuoden loppuun asti.

Meneillään on myös yhteistyössä Opetus- ja Kulttuuriministeriön kanssa aloitettu selvitys- ja tutkimustyö tapahtuman sosiaalisista ja taloudellisista vaikutuksista. Arviointi ja selvitys valmistuu kesäkuussa. 

– Tapahtumaviikon aluetalousvaikutukset on tärkeä arvioida. EM-kilpailut ovat iso tulonlähde lajille, Suomelle ja pääkaupunkiseudulle, Pakarinen muistutti.

Lisätiedot:

Riikka Pakarinen

Puheenjohtaja

Suomen Urheiluliitto

040 580 0833

riikka.pakarinen@sul.fi

Harri Aalto

Toimitusjohtaja

Suomen Urheiluliitto

040 823 4200

harri.aalto@sul.fi

Harri Halme

Projektipäällikkö

Helsingin EM-2030

040 7545 104

harri.halme@welho.com