Helanderin kausi käyntiin Vantaalla ja Turussa:  ”Tästä voi tulla hyvä kesä” (video)

Keihäänheittäjä Oliver Helanderin kropassa on hyvä hytinä kilpailukauden kynnyksellä. Heittäjän katse on nyt kauden ensimmäisissä kilpailuissa, Vantaan Kultainen Keihäs -kilpailussa 25. kuluvaa kuuta ja Paavo Nurmen kisoissa kesäkuun alussa.

– Heittoja tuli vähemmän kuin olin suunniteltu, mutta tästä voi tulla ihan hyvä kesä, Helander sanoo Portugalin leirillä. Hän viittaa olkapäävaivaan, jonka takia talven heittoharjoittelussa on tehojen kanssa edetty maltilla.

Täysipitkän vauhdin heitot Helander aloitti Portugalin leirillä Santo Antonion harjoituskeskuksessa. Aiemmin heittokuntoa on rakennettu lyhyemmällä vauhdilla ja monipuolisella heittämisellä.

– Viime kausi meni ihan hyvin, vaikka silloin täysvauhdillisia heittoja tuli keväällä vain neljä, Helander sanoo.

Valmentaja Glenn Lignell on samaa mieltä.

– Nyt viimeisessä heittoharjoituksessa Oliver heitti täysimittaisella vauhdilla ja ne heitot menivät paremmin kuin viime vuonna, Lignell sanoo .

Ominaisuudet huippuvireessä

Fyysisesti Helander on talven harjoittelun jäljiltä väkevässä kunnossa.

–  Kaikki ominaisuudet ovat parantuneet talven aikana. Harjoituskauteen lähdettiin aika samalla linjalla kuin viime kauteen. Se on toiminut hyvin, Helander sanoo.

– Perusvoimaliikkeistä rinnallevedon ennätys nousi viisi kiloa 145 kiloon ja voisi on enempikin, penkkipunnerrus nousi 125 kilosta 137,5 kiloon ja kaikki muutkin ennätykset ovat parantuneet samaan malliin. Ennätykset ovat parantuneet myös kuulanheitoissa ja loikissa, Helander kertoo.

Viime kesänä Helander heitti parhaimmillaan 88,02. Heittäjän mukaan ilman takaiskuja edellytykset heittää tuntuvasti pidemmälle ovat olemassa.

–  Ominaisuudet parantuneet talven aikana aika hyvin, uskon olevan 90 metrin kunnossa, jos olkapää vaan kestää, Helander sanoo.

”Terveenä pysyminen on ykkösasia”

Helanderin kausi alkaa Vantaan Kultainen Keihäs -kilpailussa (25.5.), jossa vastassa on Trinidadin olympiavoittaja Keshorn Walcott. Kesäkuun alussa Turun Paavo Gamesissa Helander kohtaa saksalaishuiput Thomas Röhler ja Johannes Vetter sekä Antti Ruuskanen.

– Mukavaa, että kohta pääsee kilpailemaan. Siksi minä tätä lajia harrastan, että saan kilpailla, Helander hehkuttaa.

Kilpailukauden pääkilpailut Helanderilla ovat heinäkuiset 22-vuotiaiden EM-kilpailut Gävlessä ja syys-lokakuun taitteen MM-kilpailut Qatarin Dohassa. Menestys- tai tulostavoitteista Helander ei vielä kilpailukauden korvalla puhu.

– Terveenä pysyminen on ykkösasia. Muuten on tilanne tosi hyvä, Helander sanoo.

Vapaa-aikana penkkiurheilun parissa

Helander on valmistautunut MM-kesään keskittymällä vain urheiluun. Harjoittelun ja kilpailemisen sivussa hän rentoutuu penkkiurheilun parissa.

–  Katson vähän NBA:ta ja seuraan muuta urheilua. Kaveri on innokas Liverpool-fani, joten hänen kanssa tulee katsottua aika paljon Valioliigaa.

Joukkueurheilussa on tullut tavaksi puhua menestysunelmasta. Mikä on Helanderin unelma?

– Unelma on totta kai olympiavoitto, ja on ollut varmaan ainakin 10 vuotta, Helander sanoo.

Nuorempana Helander kertoo seuranneensa tarkasti Tero Pitkämäen ja Andreas Thorkildsenin tekemistä. Entä nykyisin, kuinka paljon seuraat esimerkiksi lajin saksalaistähtien tekemisiä.

–  Seuraan mitä he tekevät (tulos), mutta muuten en olen paljon kiinnittänyt huomiota heidän tekemisiin.