Helanderille tulvi onnitteluja, data Turun heitosta kertoi kehityskohteen – Ståhl, keihäs ja 1500 m Kuortaneen GP:n helmiä

Keihäänheittäjä Oliver Helanderille tulvi onnitteluviestejä Paavo Nurmi Gamesin voittoheiton jälkeen. Huippu-urheiluinstituutti KIHU:n Turun kilpailusta tekemien mittausten tuloksista Helander löysi selkeän kehityskohteen 89,83 kantaneesta heitostaan.

– Viestejä tuli paljon ja aika lailla varsinkin muilta heittäjiltä, kuten Thomas Röhleriltä, Helander kertoi lauantaisen Kuortaneen Motonet GP:n mediatilaisuudessa.

Viestien ohella Helander paneutui KIHU:n mittausten dataan.

– Tulin heittoon riittävän kovalla vauhdilla. Tuki piti hyvin eikä vasen puoli auennut liian aikaisin. Keihäs myös lähti hyvään asentoon, mutta vetomatka oli yllättävän lyhyt minun parhaimpiin heittoihini verrattuna, Helander kuvaili videoiden ja KIHU:n mittausten lukemia.

– Vetomatka oli 173 senttiä, kun se on joskus ollut yli kaksi metriä.  Vetomatka on kuitenkin ollut se paras juttu minun heittämisessäni. Tuollainen lähes 30 senttiä on paljon. Sen verran kun saa vetomatkaa lisää, keihäs lentää kauas.

Pieni yllätys Helanderille oli myös keihään lähtönopeus.

– Se oli 28,8 metriä sekunnissa. Luulin, että nopeus olisi ollut kovempi. Minulla on joskus ollut lähtönopeutta 29,3 metriä sekunnissa, Helander mietti.

”Itseluottamus on nyt hyvällä tasolla”

Helanderille Turun kilpailun voitto ja ennätys takkuisten kilpailukausien jälkeen oli henkisesti iso asia. Taakse jäi niin olympiavoittajia kuin maailmanmestari ja kuluvan kauden tilaston parhaat.

– Itseluottamus on nyt hyvällä tasolla. Tässä on kiva lähteä seuraaviin kilpailuihin, Helander sanoo.

Kuortaneella lauantaina Helander kohtaa olympiavoittaja Neeraj Chopran, joka avasi kauden Turussa ennätysheitollaan 89,30, maailmantilaston ykköseksi tuloksella 93,07 heittäneen maailmanmestari Anderson Petersin ja tällä kaudella 89,07 heittäneen olympiavoittaja Keshorn Walcottin.

Kuortaneen kilpailusäästä on povattu sateista.

– Jos sataa, tulostaso on varmaan vähän heikompi kuin Turussa, mutta se on sama kaikille. Pitää vain pyrkiä heittämään niin hyvin kuin pystyy, Helander sanoo.

Tavoite Kuortaneella ja kauden muissakin kilpailuissa on heittää pitkälle, mutta 90 metrin rajapyykkiä Helander ei mieti.

– Se tulee, jos on tullakseen. Turha sitä on lähteä metsästämään. Jos niin tekee, tulee vain huonompia suorituksia, Helander arvioi.

Daniel Ståhl viihtyy Kuortaneen maalaismiljöössä. Viime vuonna hän voitti Kuortaneen kilpailun 70,55 kantaneella heitolla.

Ståhl: ”Nautin tästä nyt vähän enemmän”

Hyvässä viressä Kuortaneen kilpailuun tulee myös kiekonheiton supertähti Daniel Ståhl, joka heitti Paavo Nurmen kisoissa kauden parhaansa 70,62 ja sitä ennen Sollentunan vaikeissa tuulissa 68,97. Ståhlin mukaan heittoon on nyt löytynyt vire, jota hän on hakenut.

– Sollentunassa oli myötätuulta varmaan viisi metriä sekunnissa. Turussa tuuli pyöri, mutta molemmissa kisoissa minulla oli sama tekniikka. Sain heittoon hyvän rytmin, jalat toimivat räjähtävästi ja samoin yläkroppa. Se kesti pari kisaa, että heitto tuli takaisin, Ståhl sanoo.

Tokion olympiavoiton jälkeen Ståhl on hieman muuttanut harjoitteluaan ja asennettaan.

– Nyt kun olen voittanut MM- ja olympiakultaa, yritän edelleen parhaani, mutta nautin tästä vähän enemmän. Viime vuonna, kun voitin koko ajan, minulla oli myös kovat paineet. Jos olisin Tokiossa ollut toinen, se olisi ollut todella huono juttu, Ståhl sanoo.

– Nyt haluan vielä EM-kullan ja ME:n. Niitä tavoitellen sen parin vuoden aikana, minkä vielä jatkan.

Kortetmaa  johtaa kokonaiskilpailua

Helanderin ohella Kuortaneella kilpailee iso joukko kotimaan yleisurheilun kärkinimiä: Topi Raitanen ja Joonas Rinne juoksevat 1500 metriä, jossa lähdetään rikkomaan Pekka Vasalan 50 vuotta vanhaa Suomen ennätystä.

Mukana ovat  myös kevätkesän kilpailuissa loistaneet Viivi Lehikoinen 400 metrin aitajuoksussa ja Eveliina Määttänen 800 metrin juoksussa, Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri 100 metrin aitajuoksussa, Camilla Richardsson ja Ilona Mononen 3000 metrin juoksussa, kolmiloikkaajat Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä sekä seiväshyppääjät Wilma Murron johdolla.

Motonet GP -sarjan kokonaiskilpailua johtaa kolmen kilpailun jälkeen pikajuoksija Anniina Kortetmaa, joka juoksee Kuortaneella 200 metriä. Kokonaiskilpailun voittaja palkitaan 10000 eurolla, toiseksi sijoittunut 5000 ja kolmas 3000 eurolla. Kuuden kilpailun GP-sarjan yhteispisteisiin lasketaan kunkin urheilijan kolmen parhaan tuloksen pistemäärien summa.

Kuortane Motonet GP 18.6.

Osallistujaluettelo tästä.

Kisasivut, aikataulut ja tulokset tästä.

Motonet GP-sarjan tilanne

Ylen kanavilla 18.6.:

Klo 17.20 TV2

Klo 15.35 Yle Areena

Klo 17.10 Yle Puhe / Urheilukierros