Helanderille 81-metrinen, mutta nilkka keskeytti kilpailun – Harala kahdesti alle 13 sekunnin – Määttäsellä ja Rinteellä kiriharjoitukset –Lakka kauden parhaaseensa 13,56

Oulun Motonet GP:n päälajissa miesten keihäänheitossa koettiin pettymys ja huolenaiheitakin, kun Oliver Helander joutui jättämään kilpailunsa kesken. Toisella yrityksellään, jolla irtosi myös voittotulos 81,27, Helander pyöräytti sen verran nilkkaansa, että hän päätti jättää varotoimenpiteenä kilpailunsa kesken.

– Vähän nilkka pyörähti toisessa heitossa. Ei siinä kipua ole, mutta ei siihen uskaltanut oikein luottaa, vaikka kokeilinkin vielä kolmatta heittoa, Helander selvitti tilannettaan.

– Ei tämä mikään iso juttu ole. Jos olisi ollut tärkeämpi kisa, niin olisin jatkanut heittoja. Voi se huomenna olla kipeä, mutta en ole huolissani, vaikka huonolta tilanne näyttikin videolta katsottaessa. Mutta oma tunne ei ollut niin paha.

Helander tunnusti harminsa. Tavoite oli tehdä parempaa tulosta, ja kelikin oli hyvä. Tuleviin kisoihin pieni haaveri ei Helanderin mukaan vaikuta.

– Toinen heitto (81,27) olisi varmaan ollut pitempikin, koska nilkka siinä pyörähti ja tuki petti, keihäsmies arvioi.

Toni Keränen heitti 79-metrisen ja oli toinen

Kilpailun kakkoseksi heitti  Toni Keränen tuloksella 79,71. Muuten keihäskilpailu kärsi osallistujien puutteesta, kuten kolme päivää sitten Joensuussakin. Helander antoikin kisan jälkeen pientä kritiikkiä Motonet GP-sarjan lajiohjelman suunnittelusta.

Määttäsen tiivis kilpailurypäs krassaa kroppaa

Naisten 800 metrillä Eveliina Määttänen otti selvän kirivoiton ajalla 2.02,07.

– Ei ollut tänään ennätyshakuinen päivä. Tänään tavoite oli vain taistella voitosta. Mutta tuli hyvä harjoituksellinen kolmen kilpailun jakso viikon sisään, Määttänen kertoi.

Kolme päivää sitten Määttänen juoksi Joensuun Motonet GP:ssä 1500 metriä ja viikko sitten Tukholman Timanttiliigassa 800 metriä.

– Tiivis kilpailurypäs on myös harjoittelua arvokisoja varten, saa krassata kroppaa ja harjoitella kilpailuun latautumista, matkan alle 2 minuutin maagisen rajan tänä kesänä jo puristanut juoksija totesi.

Seuraava kilpailu odottaa Slovakiassa heinäkuun 20. päivänä.

– Sieltä toivon kovaa vauhtia. Nyt on edessä myös pieni harjoitusjakso ennen Kalevan kisoja, mutta en ala vielä sen kummemmin herkistelemään.

Oulun kisan kakkoseksi juoksi Hollannin Marissa Damink ajalla 2.03,51. Kolmas oli ilahduttavasti kehittyvä Veera Mattila, Vammalan seudun Voima, ennätyksellään 2.03,55. Hänellä on viikon päästä edessään iso tavoite Espoossa nuorten EM-kisoissa.

Rinne veti muita juoksijoita ennätyksiinsä

Varman kirivoiton Määttäsen tapaan otti myös Joonas Rinne miesten 800 metrillä. Nyt tulos oli 1.47,84.

– Lähtökohdat kisaan olivat sellaiset, että varauduin tekemään hommia toisella kierroksella ja vetämään sen mitä lähtee, Rinne totesi.

– Tavoite oli juosta ainakin alle 1.48:n. Se meni, mutta muutamaa kymmenystä kovempaa tulosta olisin kaivannut. Pieni treenitauko on nyt edessä ja muutamia kisoja sen jälkeen tarjolla. Lähipäivinä pitää tehdä päätöksiä, mihin lähden mukaan.

Kisan kakkoseksi juoksi Viron Uku Renek Kronbergs ennätyksellään 1.48,3 ennen Markus Teijulaa, joka sai ajan 1.49,24. Sen jälkeen suomalaiset intoutuivat joukolla ennätyksiinsä: Benjamin Lee 1.49,26, Niko Viljola 1.49,68 ja 17-vuotisissa vielä juokseva Joonas Kumpulainen 1.50,50.

Lakka: ”Kaikki vinkit otetaan vastaan”

Miesten 110 metrin aidoissa Elmo Lakka intoutui kauden parhaaseensa ajalla 13,56. Sillä tuli voitto ennen Puolan Krzysztof Kiljania, jolle kirjattiin tulos 13,63. Santeri Kuusiniemi oli kisan neljäs kauden parhaallaan 13,79 ennen Ilari Mannista, 13,90.

– Kovempaa pitäisi päästä, kaikki vinkit otetaan vastaan, Lakka kommentoi huumorilla median edessä juoksunsa jälkeen.

– Tasaista tekemistä, pitää vain miettiä millä saisimme tulosta ulos. Lepäämistä emme ole vielä kokeilleet, jospa sitten tuonne Kalevan kisoihin.

Lakan ohjelmassa on heinäkuussa ennen Kalevan kisoja vielä Lappeenrannan Motonet GP ja kilpailu Madridissa.

Harala kahdesti alle 13 sekunnin

Naisten 100 metrin aidoissa Lotta Harala aitoi kaksi kertaa alle 13 sekunnin, ensin alkuerissä 12,99 ja loppukilpailussa 12,98, jolla hän sijoittui kisan kakkoseksi Hollannin Maayke Tjin A-Limin jälkeen, jonka voittotulos oli 12,86.

Finaalin kolmas oli Nooralotta Neziri ajalla 13,19. Annimari Korte esiintyi kehoaan säästellen vain alkuerässä, jossa hänelle kirjattiin tulos 13,33.

– Tavoitteeni oli juosta 12,85 ja 12,99:n väliin, juuri ja juuri se onnistui. Tämä oli paras juoksuni viikon palautumisajalla, Harala kommentoi.

– Palautuminen viikko sitten juoksemastani Sveitsin kisasta (12,85) oli kyllä kunnossa, mutten ehtinyt vielä tehdä harjoituksissa uutta nostoa tulosta varten. Siihen nähden olen tyytyväinen. Mutta oli kova työn takana tämä tulos, tasaista tappamista.

Haralan ohjelmassa on seuraavaksi Lappeenrannan Motonet GP. Sinne on aikaa 1,5 viikkoa, mikä tekee juoksijan mukaan hyvää palautumisen kannalta.

Suomen 4 x 400 metrin viestijoukkue: Aino Pulkkinen, Viivi Lehikoinen, Mette Baas ja Katriina Wright.

Viestijoukkue kaipasi kovempaa kiritystä

Oulussa juostiin myös naisten 4 x 400 metrin viesti. Siinä Suomen maajoukkue sai ajan 3.30,50 ennen Tshekin joukkuetta, jolle kirjattiin 3.31,29.

Suomen joukkueessa juoksivat Aino Pulkkinen, Viivi Lehikoinen, Katriina Wright ja Mette Baas. Tavoitteena oli parannella kauden aikaisempaa tulosta 3.29,65 ja nostaa sijoitusta Budapestin MM-kisojen valintaa varten, jonne pääsee 16 joukkuetta.

– Se ei nyt onnistunut, vaikka tämä hyvä juoksu olikin. Kesäkuussa juostussa Oslon kisassa olosuhteet olivat paremmat ja kiritystä koko matkan ajan, nyt oli hankalat tuulet eikä kiriapua ollut, joukkueen valmentaja Petra Stenman selvitti.

– Kaiken lisäksi olemme pudonneet viime päivien aikana rankinglistalla 19:nneksi, kun esimerkiksi Kuuba ajoi meistä ohi.

Kovaa kilpailutahtia pitänyt Viivi Lehikoinen katsoi tärkeäksi tulla mukaan Ouluun.

– Varmaan perusjuoksu kaikilta. Ei tämä huono aika ollut, mutta parempaa haimme. Ja parempaan pystymme. Olosuhteet olivat hankalat tuulten takia, ja odotimme Tshekin joukkueelta parempaa vastusta ja kiritystä, Lehikoinen kommentoi.

Yhdysvalloissa asuvalle kaksoiskansalaiselle Katriina Wrightille tämä oli ensimmäinen esiintyminen Suomessa.

– Oli jännittävää olla yhdessä tämän joukkueen kanssa. Juoksuun olisin kaivannut enemmän kilpailua ja kiriapua. Ensi viikko on vielä jännittävämpi, kun osallistun Espoossa nuorten EM-kisoihin, Wright kertoi.

Kaikki Live-tulokset:

https://live.time4results.com/yu/2023/motonetgp/oulu/