Helanderilla yksi tavoite finaalissa: ”Tukijalka pitää saada pitämään” – Etelätalo karsinnan 9:s – Lappalainen ja Määttänen lämmittelivät 800 metrin alkuerissä

Oliver Helander metsästää Kalevan kisojen finaalista teknisesti hyvää heittoa, joka on viime kisoissa ollut hakusessa. Helander heitti lauantain karsinnan toiseksi pisimmän heiton. Pisimmälle heitti Limingan Niittomiesten Toni Keränen, joka heitti kolmannellaan 78,47. Helsingin Kisa-Veikkojen Topias Laine oli karsinnan kolmas heitettyään 75,61.

Kalevan kisojen sateisessa karsinnassa Helander ei viipynyt yhtä heittoa kauempaa. Karsintaraja meni avausheitolla, joka kantoi 76,78.

– Heitin sen verran kovaa, että meni riittävän pitkälle, Helander totesi karsintaheitostaan.

– Finaalista haen teknisesti parempaa tekemistä. Tukijalka pitäisi saada pitämään. Tavoite on pysyä kisan alussa heitot pystyssä. Saa nähdä miten siinä käy, mutta sitä kautta sitä haetaan, Helander sanoi.

Se tarkoittaa, että Helander hakee finaalin alussa teknisesti onnistunutta heittoa myös aavistuksen maltillisemmalla vauhdilla.

– Ehkä vähän. Tarkoitus on, että ryhti pystyisi heitossa paremmin. Nyt heitot ovat menneet hieman etupainoiseksi ja olen väistänyt hieman vasemmalle, Helander sanoo.

– Finaalissa otan vähän kovemman vauhdin ja laitan heti alusta kaiken peliin, Lassi Etelätalo sanoi.

Etelätalo: ”Yritin päästä aika vähällä ja aika vähällä pääsinkin”

Lassi Etelätalo punnersi finaaliin karsinnan yhdeksäntenä. Kantapää- ja lihasvamman aiheuttamalta kilpailutauolta palanneen Etelätalon kolme heittoa kantoivat 70,74, 64,28 ja 70,81. Etelätalon mukaan heitto tuntui kilpailutauon jäljiltä vähän löysältä.

– Yritin päästä aika vähällä ja aika vähällä pääsinkin. Ei ihan uskaltanut jättää kisaa ensimmäiseen heiton jälkeen siihen, vaikka se vähän näyttikin, että se voisi riittää. Tämän hetken kunto ei kuitenkaan ole tuo, miltä tulos näytti, Etelätalo sanoi.

Etelätalolla on ylittänyt tulosrajan Budapestin MM-kilpailuihin. Kalevan kisoista Etelätalo hakee näyttöä, joka sinetöisi valinnan. Hänen edellinen kilpailunsa on kesäkuun alussa Hengelossa heitetty 79,93.

– Finaalissa otan vähän kovemman vauhdin ja laitan heti alusta kaiken peliin, Etelätalo sanoi.

Kotimaan kärkinimistä finaalista putosivat Oulun Pyrinnön Janne Läspä, joka oli 13:s tuloksella 69,27 ja Kankaanpään seudun Leiskun Teemu Narvi, joka oli 16:s tuloksella 67,84

Limingan Niittomiesten Toni Keränen heitti karsinnan parhaan tuloksen 78,47.

Suosikit jatkoon naisten pitkissä aidoissa

Naisten 400 metrin aitajuoksun alkuerissä sunnuntain finaalin mitalisuosikit Hilla Uusimäki Kenttäurheilijat-58:sta, Kristiina Halonen Lappeenrannan Urheilumiehistä ja Viivi Lehikoinen HIFK:sta juoksivat erävoitoillaan varmasti jatkoon ajoin 59,59, 59,51 ja 58,92.

Sateinen sää ja juoksijoiden ylivoimaisuus eivät antaneet aihetta kovempaan vetoon. Esimerkiksi Lehikoinen löysäili matkalla sen verran, että jollekin aidalle myös askelrytmi meni sekaisin.

Finaalissa juoksevat eriensä kakkossijojen myötä myös Aada Aho Raision Kuulasta, Vilma Väliharju Tampereen Pyrinnöstä ja Martta Rautala Viipurin Urheilijoista. Ajan perusteella finaaliin pääsivät Vasa Iddrottssällskapin Mathilda Kvist ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Heidi Salminen.

Sunnuntain finaalissa Lehikoinen on suursuosikki. Uusimäen ja Halosen kesken käytäneen hopeamitalista kova kilpailu.

Miesten pitkien aitojen alkuerät ilman yllätyksiä

Yllätyksiä ei koettu myöskään miesten 400 metrin aitauoksun alkuerissä. Suosikit voittivat eränäs: Liedon Parman Tuomas Lehtonen (52,08), Tampereen Pyrinnön Jaakko Linnus (53,52) ja saman seuran Jere Haapalainen (53,42).

Muut finalistit ovat Tapanilan Erän Tomi Laakso, JKU:n Iiro Surkka, Liedon Parman Kalle Kompuinen, Turun Weikkojen Rasmus Wright ja Liedon Parman Samuli Raikunen. Liedon Parma sai kolme miestä finaaliin.

Yksi mitalisuosikki, Tampereen Pyrinnön Antti Sainio, jätti Kalevan kisat väliin ja keskittyy edessä oleviin alle 20-vuotisten EM-kilpailuihin.

Finaalista ja mestaruudesta on luvassa tasainen taisto ainakin Lehtosen ja Haapalaisen kesken. Haapalainen paransi viikko sitten alle 20-vuotiaiden Pohjoismaisessa maaottelussa ikäluokkansa Suomen ennätystä aikaan 50,22.

– Se oli aika täydellinen juoksu. Ennätys on parantunut tämän kauden jokaisessa kisassa, joten ei se yllätys ollut, Haapalainen totesi alkueränsä jälkeen.

Ennätysjuoksuja Haapalaiselle on tullut tänä kesänä jo viisi. Edellinen ennätys oli 52,69 kahden vuoden takaa, joten hyppäys uusille lukemille on ollut melkoinen.

Lappalainen ja Määttänen lämmittelivät 800 metrin erissä

Naisten 800 metrillä juostiin huomista finaalia varten kaksi tasaista alkuerää, joissa oli juoksijoita mukana radan täydeltä.

Sara Lappalainen toipui eilisestä 1500 metrin mestaruudestaan sen verran, että oli valmis uuteen starttiin myös 800 metrillä, vaikka hän asiaa mestaruusjuoksunsa jälkeen pohtikin.

– Hyvä juoksu, Lappalainen kommentoi alkueräänsä, jonka hän voitti ajalla 2.09,39.

Toisessa erässä Eveliina Määttänen pääsi reilut kaksi sekuntia helpommalla ja otti voiton ajalla 2.12,06.

Muut finaaliin juosseet olivat ensimmäisestä erästä Veera Mattila Vammalan seudun Voimasta ja Sini Rajaniemi Lahden Ahkerasta sekä aikavertailun kautta Heini Ikonen JKU:sta ja Marika Aarnio Turun Weikoista.

Toisen erän jatkoon päässeet Määttäsen lisäksi olivat Helmi Vuorimaa Lahden Ahkerasta ja Siiri Rainio JKU:sta.

Rinne rynnii kohti neljättä tuplamestaruuttaan

Miesten 800 metrin alkuerissä Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne varmisti eränsä toisena suoran pääsyn huomiseen finaaliin. Siellä häntä odottaa suurella todennäköisyydellä Lahden Kalevan kisoissakin tuplamestaruus 800 ja 1500 metrillä. Se olisi hänelle jo neljäs perättäinen.

Ensimmäisestä erästä finaaliin juoksivat Niko Viljola Helsingin Kisa-Veikoista ja Markus Teijula Naantalin Löylystä.

Rinteen erän voitti Aleksi Kivelä Lempäälän Kisasta. Aikavertailun kautta samasta erästä finaaliin ylsi  myös Junnu Korvenpää Kenttäurheilijat-58:sta ajalla 1.53,50.

Kolmannesta erästä finaaliin pääsivät Ville Lampinen Kenttäurheilijat-58:sta, Benjamin Lee Helsingin Kisa-Veikoista sekä aikavertailun kautta Daniel Lundmark HIFK:sta ajalla 1.53,67.