Helander täräytti finaaliin karsinnan avausheitolla: ”Se meni suunnitelmien mukaan” – Etelätalon finaalipaikka ratkesi pitkän odottelun jälkeen – Keränen 18:s

Oliver Helander sivalsi uransa ensimmäiseen yleisen sarjan kansainvälisten arvokilpailuiden finaaliin Eugenen MM-kilpailujen karsinnan avausheitollaan, joka kantoi 82,41.

Lassi Etelätalo heitti ensimmäisessä karsintaryhmässä 80,02 ja meni lopulta piinaavan odotuksen jälkeen finaaliin karsinnan 12. heittäjänä. Toni Keränen ei finaalin yltänyt. Hän heitti 78,52 ja oli karsinnan 18:s.

Helanderin 82,41 ei ollut mikään nappiheitto, mutta täytti hänen tavoitteensa edetä finaalin mahdollisimman vähillä heitoilla.

– Karsinta meni suunnitelmien mukaan. Kaksi heittoa verryttelyssä 70 metriin ja ensimmäisellä finaaliin, Helander hymyili.

Karsinnan pisimmälle heitti mestaruutta puolustava Grendan Anderson Peters, joka sivalsi 89,91. Intialainen olympiavoittaja Neeraj Chopra oli toinen 88,39 kantaneella heitolla ja Saksan Julian Weber kolmas. Hän heitti 87,28. Helander oli kuudes.

– Tuntui jo etukäteen sen verran hyvältä, että olin aika varma, että menen ekalla finaaliin, Helander kertaili karsinnan jälkeen.

Heittonsa jälkeen Helander kävi keskustelemassa valmentajansa Tero Pitkämäen kanssa. Keskustelun aikana päätettiin, että Helander ei heitä enempää, vaikkei ollut karsintarajaa 83,50 rikkonut.

– Se ei ollut maailman paras heitto, mutta riittävän hyvä. Olin melko varma, että se riittää finaaliin. Mutta olin myös valmis heittämään, jos se on tarpeen, Helander kertoi.

Helander: ”Alusta tuntui mielestäni hyvältä”

Hayward Fieldin heittopaikan alusta ei tuottanut Helanderille ongelmia, vaikka karsinnassa käytössä olivat 9-milliset piikkarin piikit normaalien 12-millisten sijaan.

– Alusta tuntui mielestäni hyvältä. Ei minulla ainakaan ollut ongelmia sen kanssa. Näköjään toimi muillakin ihan hyvin, Helander viittasi karsinnan kärkikaartin pitkiin heittoihin.

Helander ehti kokeilla arvokilpailujen karsintaa kolmesti, ennen kuin finaali tällä kerralla aukeni, joten onnistuminen maistui erityisen makealta.

–  Olisihan se ollut vähän huonoa, jos olisin maailmantilaston nelosena jäänyt karsintaan, Helander tuumi.

Finaaliin Helander valmistautuu luottavaisena. Kroppa on kilpailukunnossa ja heittoon jäi rutkasti parantamisen varaa.

– Kroppa on hyvässä iskussa ja oli pelkästään plussaa, että finaalipaikka tuli ensimmäisellä heitolla. En usko, että karsinta käy kehoon. Pääsin sen verran helpolla.

Entä miltä näyttää Suomen aikaa varhain sunnuntaina kilpailtava finaali karsinnan perusteella?

– Jos haluaa voittaa Chopran tai Petersin, pitää heittää yli 90 metriä. Molemmat olivat sen verran vakuuttavia. Uskon, että minullakin on mahdollisuudet siihen, jos kaikki vain osuu kohdilleen. Olen aika lähelle sitä heittänyt, Helander viittasi 90 metriin.

Etelätalo: ”Heitot menivät vähän etupainotteisiksi”

Etelätalo heitti nousujohteisen sarjan 75,41, 79,40 ja 80,03 ja oli karsinnan 12:s. Etelätalo on heittänyt EM- MM- tai olympiatason finaalissa jo neljä kertaa. Edellisissä MM-kilpailuissa Dohassa neljä vuotta sitten hän oli neljäs.

– Kaksi ensimmäistä heittoa olivat sellaista tökkimistä. Ne menivät vähän etupainotteisiksi. En päässyt keihään alle ja saanut ilmaa keihääseen, Etelätalo kertaili.

– Viimeiseen heittoon sain vähän nostetta, mutta siinä taisi kärki haukata vähän alaspäin eikä keihäs noussut.

Hayward Fieldin vauhdinottoradan alustasta Etelätalolle ei koitunut ongelmia.

– Alusta oli ihan hyvä. Ei ollut liian pehmeä eikä ollut mitään ongelmaa. Oma virekin tuntui hyvältä. Sen puolesta olisi voinut heittää pidemmälle, mutta tekniikasta oli kiinni. Ei vaan osunut.

Pientä vaivaa sen sijaan oli tuulesta.

– Tuuli oli vähän vaihteleva. Ekassa heitossa odottelin vähän tuulta ja tuli puuska juuri ristiaskelvaiheen alussa. Siinä vaiheessa menee aika vaikeaksi, Etelätalo muisteli

Keränen: ”Painetta oli sopivasti”

Keräsen kaksi ensimmäistä karsintaheittoa kantoivat 76,13 ja 78,52. Kolmannen noin 72-metrisen hän astui yli. Keränen oli oman karsintaryhmänsä yhdeksäs ja kokonaistuloksissa 18:s.

– Tuollaiseen suoritukseen ei voi olla tyytyväinen. Finaalıpaikka oli otettavissa. Kuntoon nähden huonoa tekemistä, Keränen totesi.

Keräsen nilkka sai tukevan tärskyn ennen karsintaa viimeisessä verryttelyheitossa ja kipuili hieman finaalissa, muttei Keräsen mukaan häirinnyt heittämistä.

– Nilkkaan tuli pieni tärsky verryttelyssä. Saattoi mennä korvien väliin tai ei, mutta nimenomaan jalat tuossa olivat huonot. Ei päässyt oikein loppuun asti painamaan, Keränen sanoi.

– Viimeinen heitto taisi irrota kädestä tai sitten keihään kärki oli hukassa. Se lähti taivaalle ja pieni vastatuuli tappaa tuollaiset heitot hyvin.

Keränen koki, että henkiset paineet eivät kiusanneet uran ensimmäisissä aikuisten kansainvälisissä arvokilpailuissa.

– Painetta oli sopivasti. Oli hyvä fiilis heittää, Keränen sanoi.