Helander sinetöi olympiapaikan – Ruuskanen: ”Vaikka olisin voittanut, olisin räknäillyt yön yli” – Raitanen juoksi ennätyksensä 7.49,00

Oliver Helander on Suomen olympiajoukkueen kolmas keihäänheittäjä. Helander voitti Joensuun Motonet GP:n keihäskilpailun heitettyään viimeisellä yrityksellään 78,95.

Helanderin kanssa kolmannesta paikasta taistellut Antti Ruuskanen oli toinen ja hänkin vaisulla tuloksella 77,49. Olympiakomitea vahvisti valinnan hetimiten kilpailun jälkeen.

– Keihäsvalinta toteutettiin yhteisesti heittäjien ja Suomen Urheiluliiton (SUL) kanssa sovittujen kriteereiden pohjalta, Suomen olympiajoukkueen ja Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoo.

Helanderilla on ollut nilkkavaivaa ja kesän kilpailut ovat jääneet minimiin. Joensuussa hän totesi olevansa terveyden osalta kunnossa.

– Terveys on ok. Enemmän tässä on ollut tekniikan kanssa ongelmia. Jalassa oli jotakin pientä, mutta parempi se on ollut kuin pitkään aikaan, Helander arvioi.

Helander uskoo, että pidempiä kaaria on luvassa.

– Fysiikka on hyvässä kunnossa. Siitä sen ei pitäisi jäädä kiinni, mutta tekniikassa on vielä paljon parannettavaa.

Helanderin kesän paras tulos on kesäkuun alussa Turun Paavo Nurmen kisoissa heitetty 80,82. Joensuussa myös hänen toiseksi pisin heittonsa olisi riittänyt voittoon, mutta oli muutaman sentin yliastuttu.

Ruuskanen: ”Kausi heitetään sataprosenttisesti läpi”

Ruuskaselle kilpailu oli pettymys. Kokenut ja menestynyt heittäjä koki, ettei saanut kilpailussa irti sitä mihin oli eväät.

– Hienoa oli heittää kun oli yleisöä, hyvät olosuhteet ja hyviä miehiä viivalla. Oliver sitten pääsi lopussa kuittaamaan ohi. Hieno juttu Oliverille. Itse hain kauden parasta ja yli 80 metrin heittoa, Ruuskanen sanoi.

– Vaikka olisin voittanut kisan, niin yön yli olisin räknäillyt asioita. Urheilijalla, joka on joskus pärjännyt arvokisoissa, tavoite on pärjätä edelleen. Nyt tekniikka ei toimi heiton lopussa enkä saa sellaisia kaaria aikaiseksi mihin pystyisin ja silloinhan se on aika vaikea lähteä reissuun.

Vaikka olympiavalintaa ei tulisi, Ruuskasen kilpailukausi jatkuu. Ruuskanen on jo aiemmin sanonut, että kuluva kausi jää menestyksekkään uran viimeiseksi.

– Siellä on Kalevan kisoja ja maaottelu. Kausi heitetään sataprosenttisesti läpi. Nyt oli hieno päästä tuohon jännityksen tuntumaan.

Raitanen tankkasi itseluottamusta: ”Olympiafinaali on realismia”

Topi Raitanen sai Joensuussa mitä halusi. Hän rikkoi Jukka Keskisalon 3000 metrin juoksun kenttäennätyksen ja sai kiihtyvävauhtisen juoksun loppuun kirin, jota havitteli luomaan itseluottamusta Tokion olympiakisojen alkuerään.

Raitanen juoksi ennätyksensä ja Suomen kaikkien aikojen tilaston kahdeksanneksi parhaan ajan 7.49,00.

– Vauhdinjakoa en hirveästi miettinyt. Juoksin porukassa mikä tuntui hyvältä. Ajattelin jo, että voitto on mennyt, mutta tärkeintä on saada loppuun kiihtyvä 600 metriä ja sen juoksen vaikka yksin, Raitanen sanoi.

Raitanen toteutti toiveensa tavoittamalla Etelä-Afrikan Jerry Motsaun 50 metrin etumatkan ja pudottamalla loppusuoran kiritaistossa Australian Ben Buckinghamin toiseksi. Buckingham hävisi 0,85 sekuntia.

Kilpailu loi Raitaselle kaatumiseen ja keskeytykseen päättyneiden edellisten kilpailujen jälkeen luottamusta. Edelliset kilpailut hän juoksi kesken vuoristoleirin, jossa hän hyödynsi Liikuntakeskus Pajulahden alppimajaa.

– Otettiin riski ja mentiin Pajulahteen. Se ei toiminut, tultiin takaisin ja nyt tehdään harjoitukset sen mukaan, että vire nousee koko ajan. Tämä oli siinä tärkeä etappi, Raitanen sanoo.

Seuraavaksi Raitanen suunnistaa olympiakisojen valmistavalle leirille Sagaan, Japaniiin.

– Nyt tärkeä saada muutama kova harjoitus onnistumaan leirillä. Ne juoksen Japanissa aamulla, kuten myös olympiakisojen alkuerän, Raitanen sanoi.

– Jos saan alkuerään hyvät jalat, niin kuin sellaisissa kilpailuissa, joihin olen päässyt valmistautumaan hyvin, finaalipaikan pitäisi olla realismia. Saan vireen osumaan kohdalleen.

Naisten korkeushypyssä viisinkertainen maailmanmestari Maria Lasitskene ylitti kahden metrin korkeuden. Sini Lällä oli parhaana suomalaisena kolmas ylitettyään korkeuden 182.

Korte jätti finaalin varuilta väliin

Reetta Hurske voitti 100 metrin aitajuoksun finaalin ajalla 13,17. Hän voitti myös alkueränsä ajalla 13,32. Toisen alkuerän voitti Annimari Korte ajalla 13,15, mutta hän ei juossut finaalia.

– Alkuverryttelyni alkuerään oli parempi kuin koskaan. Sain siinä niin hyvin irti itsestäni, että calling roomin ja kilpailun välisenä aikana takareisi pääsi jähmettymään ja sillä oli vaikea mennä aitojen yli. Siksi päätin, etten ota riskiä ja jätin finaalin juoksematta, Korte sanoi.

Hurske totesi, että finaalin juokseminen ilman huippuvastusta sai kilpailun maistumaan treenijuoksulta.

– Alkuerä tuli hyvin puoleenväliin, mutta loppu ei ollut niin hyvä, Hurske sanoi.

Samuelsson juoksi 10,30 – Oskari Lehtonen 10,41

Miesten 100 metrin juoksun voitti Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson ajalla 10,35. Alkuerässään hän juoksi vielä nopeammin 10,30.

– Ensimmäinen juoksu oli hyvä. Normaalisti toinen on ollut vielä parempi. En osaa sanoa, miksi nyt ei ollut niin, totesi Samuelsson.

– Seuraavaksi kilpailen Lapinlahden GP-kilpailujen 200 metrillä.

Tuulen voimakkuus alkuerässä oli 1,6 metriä sekunnissa, mutta finaalissa enää 0,7 metriä sekunnissa. Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtonen juoksi Samuelssonin alkuerässä ennätyksensä 10,41.

Naisten 100 metrillä paras suomalainen oli toiseksi ajalla 11,73 juossut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Anniina Kortetmaa. Hänkin pystyi alkuerässään parempaan tulokseen 11,65.

Aino Pulkkinen paransi 400 metrin ennätystään

Naisten 400 metrillä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Aino Pulkkinen oli Ruotsin Sandra Knezevicin jälkeen toinen ennätyksellään 54,04.

HIFK:n Teresa Perttilä paransi 400 metrin ennätystään toista sekuntia 55,07:ään. Tulos on 16-vuotiaiden kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi paras Ella Räsäsen ja Johanna Matintalon jälkeen.

Naisten kuulantyönnön voitti Ruotsin Axelina Johansson tuloksella 17,50 ennen Varpaisjärven Vireen Senja Mäkitörmää ja Kuopion Reippaan Eveliina Rouvalia. Suomen kärkikaksikko työnsi 16,52 ja 16,05.

Miesten pituushypyn paras suomalainen oli toiseksi tuloksella 750 ponnistanut Karkkilan Poikien Pyry Keränen.

Naisten 1500 metrillä 15 kilpailijaa paransi ennätystään. Voittaja oli Australian Rose Davies ajalla 4.12,30. Gamlakarleby IF:n Nina Chydenius juoksi parhaana suomalaisena viidenneksi ennätyksellään 4.23,77. Chydenius on tänä kesänä parantanut seitsemän vuotta vanhaa ennätystään yli kymmenen sekuntia.