Helander selviytyi MM-finaaliin – Kuusela ja Etelätalo karsiutuivat niukasti

Oliver Helander puolustaa yksin suomalaista keihäänheiton mainetta Budapestin MM-kilpailujen miesten keihäänheiton finaalissa sunnuntaina. Helander selvitti karsinnan heitettyään 80,19, joka riitti 10. sijaan.

Toni Kuusela oli 13:s tuloksella 79,27 ja Lassi Etelätalo 18:s heitettyään 78,19. MM-finaaliin pääsi tuloksella 79,78.

– Ihan sama onko karsinnan ykkönen tai kymmenes, Helander totesi finaalipaikasta. Kolme karsintaheittoa sen sijaan eivät Helanderia tyydyttäneet.

Helander sai tuloksella toisella heitolla. Ennen finaalia hän totesi, että tavoite on saada heiton lopun rytmi rivakaksi ja pysyä heitto pystyssä. Karsinnassa Helander päätti kuitenkin syöksyä.

– Ekassa heitossa tuki petti aika pahasta ja syöksyminen tuntui ehkä vielä vähän varmemmalta, Helander sanoi.

Karsinta jätti hampaankoloon finaalia varten

Karsinnan voitti intialainen olympiavoittaja Neeraj Chopra, joka sivalsi ensimmäisellään 88,77. Pakistanin Arshad Nadeem oli toinen 86,79 kantaneella heitolla.

Parhaat eurooppalaiset olivat olympia- ja MM-mitalisti, Tshekin Jakub Vadlejch ja hallitseva Euroopan mestari, Saksan Julian Weber tuloksin 83,50 ja 82,39.

Helander povaa, että samat tutut nimet ovat kärjessä sunnuntain finaalissakin.

– Chopra heittää vähintään sen perus 88-metrisen, Pakistan mies Arshad Nadeem heräsi ensimmäisen heiton jälkeen ja voi heittää finaalissa pitkälle. Varmaan Vadlejch ja Weber ovat siinä ja toivottavasti minä, Helander arvio kilpailun kärkikaartia.

Helanderin mukaan karsinta jätti sopivasti hampaankoloon.

– Heitot olivat sopivan huonoja, Helander totesi.

Kuusela: ”Ensimmäinen olisi riittänyt, jos olisi lähtenyt asentoon”

Kuusela heitti ensimmäisellään 79,27. Kaksi seuraavaa heittoa epäonnistuivat. Kuusela jätti ensimmäisen karsintaryhmän viidenneltä tilalta.

– Siinä ensimmäisessäkin kärki karkasi. Se olisi riittänyt, jos vaan keihäs olisi lähtenyt asentoon. Loput olivat sitten surkeita, Kuusela sanoi.

– Kun ensimmäinen oli helppo, mutta keihäs ei vaan lähtenyt asentoon, niin ajattelin, että tästä tulee helppo keikka. Mutta ei tullut.

Kuuselan mukaan verryttely ja lämmittelytheitotkin olivat hyviä.

Valmentaja Petteri Piirosen mukaan heittoihin ”tuli puristusta”, joka rikkoi tekniikkaa.

– Viimeisessä petti tuki, siitä ei voi muuta sanoa, Kuusela totesi.

Etelätalo: ”Kesälle ei ole saanut niitä kovia treeniheittoja”

Terveyshuolista lähes koko kesän kärsinyt Lassi Etelätalo ei onnistunut pääsemään 80 metrin kuntoon ajoissa.

– Kun otti vauhtia, siitä katosi kaikki rytmi. Verryttely tuntui siltä, että on ruutia kropassa sen verran, että 80 metriä voisi mennä sellaisella rennolla, hyvärytmisellä vauhdilla.

– Toisen heiton jälkeen vähän tuntuikin, että nyt se taisi mennä, mutta ei sitten mennyt. Kolmas piti ottaa vähän riskivauhdilla. Tänään olisi voinut verryttelyn perusteella heittää 85, jos vaan vauhti olisi toiminut.

– Fiilis oli verryttelystä lähtien hyvää ja lämpö teki hyvää omalle kropalle, ei ollut liian kuumaa, kaikki oli hyvin. Ei vaan osannut heittää 80 metriä. Ainoa karsiutuminen arvokisoissa. Kesälle ei ole saanut niitä kovia treeniheittoja, ei kisoissa eikä harjoituksissa.