Helander piti vauhtia, Heikkinen kiri voittoon – Mononen ylivoimainen – Asikainen ja Perttilä voittoihin

Yleisurheilun Nuorten SM-hallien kestävyysmatkoilla Helsingissä eniten odotettiin JKU:n Eemil Helanderin, Joensuun Katajan loistavasti 3000 metriä aikuisten SM-halleissa juosseen Mika Kotirannan ja Lempäälän Kisa Yleisurheilun kiritykin Santtu Heikkisen kolmiodraamaa M22-sarjan 1500 metrillä. Kotiranta sai kuitenkin viikolla ankaran noidannuolen ja SM-karkelot jäävät väliin. Hieno taistelu silti nähtiin.

Alkuvauhti oli 4.20 loppuaikaa ennustavaa, kunnes Ari Nummelan valmentama Helander alkoi kiihdyttää tasaisesti kierros kierrokselta. Veli-Matti Rannan suojatti Heikkinen roikkui sitkeästi kantapäillä. 100 metriä ennen maalia lempääläläinen teki ratkaisunsa ja kirmasi voittoon alkuvauhtiin nähden erinomaisella ajalla 3.53,33. Helanderin hopea-aika oli sekin mainio 3.53,99.

– Yllätyin kyllä, ettei Eemil lähtenyt heti alussa rajuun vauhdinpitoon. Tosin olisin roikkunut viimeiseen saakka mukana, vaikka veto olisi ollut kuinka kovaa. Pitää olla tyytyväinen, syksyllä oli lonkkavaivaa ja armeijassa marssittiin ahkerasti. Nyt olen saanut ihan hyviä treenejä tehtyä”, kertoi Heikkinen, joka on nauttinut intistä urheilukomennusta nyt kuukauden verran.

Heikkinen lensi viimeisen 400 metriä komeasti 58,5.

– Kirivoitto oli ainoa tavoitteeni tänään ja onnistuin. Huomenna sama juttu 800 metrillä; lähden haastamaan ennakkosuosikki Niko Viljolaa tosissani, vaikka 1500 metriä onkin minulle tällä hetkellä ehkä parempi matka, lempääläläinen kertoi.

Ilona Mononen: Sovittiin, että lähden auttamaan Nelliä hyvään aikaan 

N19-sarjan 3000 metrin ehdoton ennakkosuosikki oli Lahden Ahkeran Ilona Mononen, joka voitti viikko sitten Kuopiossa yleisen sarjan SM-halleissa niin 1500 kuin 3000 metriäkin. Mononen ja Lappeenrannan Urheilu-Miesten Nelli Viskari karkasivat muilta heti kättelyssä. Kun Mononen irtosi loppuvetoonsa, peli oli selvä. Voittoajaksi kirjattiin tänään 9.49,22. Viskarin hopea-aika oli 10.05,55, mikä on hänen lyhyen radan ennätyksensä.

– Valmentajani Mikko Rajaniemen kanssa sovittiin, että lähden tänään auttamaan Nelliä hyvään aikaan ja vedän lopun kovaa irtiottoharjoituksena huomista 800 metriä varten. Siinä on tarkoitus vetää kova aika, Mononen jutteli.

Lahtelaisen lyhyen radan ennätys on 2.09,01. Mitä tarkoittaa kova aika?

– Olisiko toivottavasti 2.07.

Monosen ylivoima sarjassaan pistää kysymään, kuinka paljon nuorten SM-hallit vielä innostavat, kun mestaruuksia on jo yleisestä sarjastakin.

– Aina näihin on tosi kiva tulla, näkee kavereita ja paljon tuttuja. Mutta eivät nämä enää ehkä ihan samalla tavalla sytytä kuin joskus nuorempana, Mononen kertoi.

Huomenna 800 metrillä saattaa kuitenkin sytyttää.

Asikainen teki taktisesti täydellisen juoksun

17-sarjan 800 metrin kilpailuissa nähtiin komeaa vauhtia. Olli Pulkkasen ja Reetta Asikaisen valmentama HKV:n upearaaminen Oliver Asikainen teki taktisesti täydellisen juoksun ja yllätti tismalleen oikein ajoitetulla kirillään JKU:n ennakkosuosikin Luukas Kontron. Asikainen paranteli ennätystään liki kaksi sekuntia aikaan 1.57,88.

”Koko viime yön mietin, millä taktiikalla juoksen. Päätin tehdä nousun jo reilu kierros ennen maalia, koska kaikki yleensä yrittävät kiriä viimeisellä takasuoralla. Puolimatkaan asti juoksu tuntui todella helpolta, joten aavistelin, että kiri irtoaa hyvin”, laktaattimyrskyssä painiskellut Asikainen kertoi kisan jälkeen.

Helsinkiläisen kehitys on ollut kovaa. Kesällä 2020 hänen ennätyksensä oli 2.10,77.

”Hyvä treeni on nostanut kuntoa, eniten uskon kehittyneeni taktisella puolella ja loppukirissä. Ensi kesän ehdoton tavoite on 17-vuotiaiden EM-raja 1.55.”

Nyt nähdyn perusteella se ei todellakaan ole haihattelua. Kilpailu oli kovatasoinen. Asikaisen vanavedessä Kontro juoksi 1.58,11, pronssimies TuUL:n Sisu Moilanen komean ennätyksensä 1.58,57 ja Alavieskan Virin Kristian Hautakoskikin halliennätyksensä 1.59,27.

Perttilä painoi kaasun pohjaan ja peli oli selvä

Saman ikäluokan naisten voittoon paineli ylivoimaisesti HIFK:n Teresa Perttilä. Kun hän painoi kaasun pohjaan, peli oli heti selvä. Voittoajaksi kirjattiin tänään 2.14,90. Viime kesänä Perttilä alitti jopa 2.12 ja hänen tavaramerkkinsä oli tuolloin jopa yltiöraju vauhdinpito. Nyt hän seuraili 650 metriä Loimaan Leiskun Minea Lindéniä. Linden otti hopean ajalla 2.18,34.

– Viime vuonna keskityin enemmän 400 ja 800 metrille, nyt 200 ja 400 metrille, koska nopeutta tarvitaan. Oikein hyvin kiri irtosi tänään”, Jarkko Äikään valmentama Perttilä kertoi.

Nuori nainen paransi viikko sitten Kuopiossa 400 metrin ennätystään huimasti liki kahdella sekunnilla aikaan 54,14.

– 400 metriä on nyt päälajini, tämä 800 toimi mukavana välipalana. Ensi kesän tavoite on ilman muuta oman ikäluokan EM-kilpailut Jerusalemissa, Perttilä kertoi.

Sunnuntaina hän tavoittelee mestaruutta 300 metrillä.

M19-sarjan 3000 metriä voitti iltapäivälehtiä viime kesänä kovalla Cooperin testin tuloksellaan säväyttänyt Vieremän Koiton Mikko Kauppinen ennätyksellään 8.59,78. Hieman verenvähyydestä kärsineen N22-sarjan 1500 metrin mestariksi juoksi JKU:n Siiri Rainio ajalla 4.45,68.